Binnenkant zolder bijkomend isoleren.

frabber

 • #1
Goedendag,

Er zijn dakkappellen bij ons geplaatst en nu wil ik de binnenkant zolder afwerken. Deze zolder heeft al (waarschijnlijk sinds de bouw) aansluitingen voor een radiator en zal verwarmd worden.
.
Ik vroeg me af of het mogelijk is de ruimte tussen de gordingen (tegen de witte kant pir plaat) met steenwol op te vullen. Mijn vraag is of deze laag steenwol dan met dampvrij/remmende folie moet worden afgesloten alvorens ik het met gipsplaten afwerk. Van buiten naar binnen wordt deze volgorde dan: pirplaat, steenwol, regelwerk, dampvrije folie, gipsplaat. Op de pir plaat van zo'n 10cm dik zit aan de binnenkant een dunne laag, lijkt wel hout(vezels) met daarop een laagje wit. Ik heb ook foto's bijgesloten van de pirplaat waar de groene buitenkant te zien is.


20221218_210205.jpg20220107_104951.jpg

20220107_105002.jpg

20220107_093918.jpg

Valt zo te beoordelen of ik aan de binnenkant de dampvrije folie moet aanbrengen als ik het ga opvullen met steenwol?
Of is opvullen met steenwol geen optie (vanwege mogelijke condensatie problemen). Is het eventueel dan wel nog mogelijk om zonder steenwol maar wel met regelwerk en enkel gipsplaten de schuine wanden af te werken? Dus een lege ruimte tusen pirplaat en gipswand, of kan dat ook tot condensatie problemen leiden?

Nog een laatste bonus vraag hoe wordt doorgaans het regelwerk geplaatst tussen plafond dakkappel en schuine wand (daar waar het PIR slordig is afgesneden). Daar ontstaat een hoek van zo een 130 graden. Is daar een profiel voor te vinden waarop de gipsplaten een hoek van 130 graden maken bijvoorbeeld? 20220107_104951.jpg
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Het is geen pir maar eps.
  Binnen en buitenplaat is spaanplaat.
  Dus een sandwichpaneel, in dit geval van Unidek.
  Zoekfunctie gebruiken, deze vraag is al vaak gesteld.
   
  • Like
  Waarderingen: frabber

  Edwinnn

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Steenwol (liefst ongeveer 10 cm) direct tegen het sandwichpaneel, dan klimaatfolie en dan aftimmeren. Dan zit je op de isolatiewaarde van nieuwbouw. Is verder inderdaad heel veel over te vinden met de zoekfunctie.
   
  • Like
  Waarderingen: frabber

  frabber

  • #4
  Hi @Rola dat verklaart een hoop (en ook de witte rommel bij het zagen). Dit is een dampremmend maar wel ademend materiaal lees ik zo. Klopt het advies van @Edwinnn dan inderdaad, een klimaatfolie gebruiken?
  Ik ga hier meer over grasduinen in het forum op zoek naar bevestiging. Dank!
   

  frabber

  • #5
  @Edwinnn is er er een reden van de 10cm steenwol, of kan dat ook 20cm of iets meer zijn (volledige opvullen gording) (Het dakkappel heeft een 8cm pir isolatie overigens.)
   

  Edwinnn

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Teveel isolatie bestaat eigenlijk niet. Al hangt de zinvolheid ook af van de rest van de isolatie, ramen vloer en muren. Maar met 10 cm eps en 10 steenwol kom je met je hele constructie al ongeveer aan de rc waarde van nieuwbouw.
   
  • Like
  Waarderingen: frabber

  Edwinnn

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Aanvulling: hoe dikker je isolatie, des te belangrijker de folie, want je oorspronkelijke isolatie komt steeds meer in de koude zone te liggen.
   
  • Like
  Waarderingen: frabber

  frabber

  • #8
  Dank @Edwinnn, ik zag dat je weleens aanbeveelt het regelwerk / isolatie tussen de gordingen te doen ipv er tegenaan (met kit , tape en dampscherm) Dat oogt wel ruimtelijker. ik zal op het forum verder zoeken hoe jullie regelwerk aanbevelen. Ik neem aan dat er geen extra houten balken (spanten) geplaatst hoeven te worden om daartussen het isolatie (steenwol) te proppen?

  Nog een vraag tussen de raamkozijnen en het houtwerk is wat speling. Zal ik dit proberen op te vullen met wat rekbaar pur of kit alvorens er een plaat op te doen, of gewoon zo laten?

  Tot slot, ik ben overigens van plan een opbouw elektra doos / of verdeeldoos te plaatsen in het plafond (voor elektrisch rolluik). Verder ook gu 10 led spotjes. (dak is osb/pir (8cm)/dampvrije folie/epdm), Zou ik deze dakkappel plafond ruimte nog verder kunnen isoleren met steenwol en zo ja dan ook een klimaatfolie of heeft dat in het laaste geval geen zin omdat de kabels erdoorheen moeten? Enig bijkomend geluidsisolatie(ik weet dat is een groot en breed topic) is namelijk als mogelijk wel gewenst.
  Elektradraden van plan niet naar beneden (zo te zien geen ruimte, tenzij opbouw kabelgoot), maar via plafond / schuine dak verder.
  20221221_084812.jpg
   
  Laatst bewerkt:

  Edwinnn

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Steenwolpanelen van die dikte (10 cm of meer) zijn behoorlijk stug, je kunt ze achter een regelwerk doen of tegen de gordingen / balken klemmen, ook dan blijven ze vaak al hangen.
  Extra balk breng je eventueel aan als je overspanning tussen de gordingen groot is en je verwacht dat het gaat doorhangen (maar je kunt uiteraard ook gewoon direct dikkere latten nemen waar je de gipsplaat tegen zet).
  Wat betreft naden vullen; het is vooral van belang dat alles winddicht is. Misschien is dat al zo. Loop ook de rest van het dak even na.
  8 cm PIR is niet zo veel in een dak en isoleert slecht tegen geluid. Als je gaat na-isoleren gelden dezelfde uitgangspunten als bij de rest van het dak.
  Bij elektra krijg je vrijwel altijd een (klein) lek. Maar op andere plaatsen zal er ook zo hier en daar een schroef of nietje doorheen gaan. De klimaatfolie laat eventueel vocht in het warme deel van het jaar weer ontsnappen. Werk wel zo secuur mogelijk, zeker als je tussen de balken en niet er overheen gaat isoleren. Zorg ervoor dat de doezen van de elektra bereikbaar blijven (of dat je in ieder geval weet waar ze zitten, mocht er ooit iets mee zijn).
  Heb het dak even gesimuleerd in Ubakus, bij 10 cm steenwol en een normale binnentemperatuur en luchtvochtigheid krijg je bij een buitentemperatuur van minder dan een graad of 5 zeker problemen. Bij meer steenwol en lagere buitentemperatuur al eerder. Goed dichtmaken met folie dus.
   
  • Like
  Waarderingen: frabber

  frabber

  • #10
  Dank, wat een gaaf forum dit zeg.

  Ik was toen idd niet scherp op de offerte dakkappel kwa RC en PIR dikte, heel slecht van mij. En een idiote verkoper die daar niet op wees.
  Winddicht zijn de naden idd al wel van het dakkappel.

  Alternatief (ook vanwege dat die 8cm wellicht de zwakste schakel is) is de boel zonder extra isolatie en met enkel regelwerk en gipsplaten tussen de gordingen afwerken voor het oog.
  Moet ik nog ergens op letten als ik dat zou doen? Het ontstaan van een lege ruimte tussen regelwerk/gips en wand kan ook tot problemen leiden?
   

  Edwinnn

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  PIR isoleert veel beter dan EPS en steenwol. Als je er 5 of 6 cm PIR tegen doet zit je ongeveer aan wat ze meestal op een plat dak leggen. Dan heb je wat minder ruimte nodig. Qua geluidsisolatie blijft het wel veel slechter dan de combi EPS / steenwol / gipsplaat in de rest van je dak. En je zit zo te zien onder het dakbeschot te werken wat niet ideaal is, dus afdichten is hier zo mogelijk nog belangrijker. Als het kan zou ik het ook met steenwol en klimaatfolie doen, dan zit het dakbeschot niet opgesloten tussen 2 dampdichte lagen. Jammer dat ze niet meteen dikker geisoleerd hebben, gemiste kans. Open ruimte laten en aftimmeren kan altijd, dat is vaak zo in daken.
   
  Laatst bewerkt:
  • Like
  Waarderingen: frabber

  frabber

  • #12
  Dank! Ik ga met al dit advies aan de slag!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu