Binnenkant van mantel inzethaard afwerken

Jebi

  • #1
Hallo Allemaal,

Ik ben bezig met een inzethaard neer te zetten. De haardombouw heb ik gemaakt van metal stud profielen.
Tussen de profielen doe ik een steenwol en op de buitenkant schroef ik een brandplaat (gips). De lucht komt van onderen de haard in dmv roosters en gaat er aan de bovenkant weer uit door roosters in de mantel.

Nu mijn vraag : De steenwol is in deze opstelling niet afgeschermd. Aangezien er een luchtstroom door de mantel gaat lijkt mij dit niet gezond. Ik overweeg dus om de steenwol af te schermen met aluminiumfolie of er aan de binnenkant ook een brandplaat op te schroeven. Graag zou ik hier advies over willen hebben.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Hangt een beetje van de kachel af, de meeste haarden hebben een convectie bak .dan kun je vaak de kachel aansluiten met een slang. en dan de kachel zelf isoleren, bij de meeste kachels zitten ook wel plaatsings voorschriften. meestal als je geen isolatie gebruikt zou je al snel ongeveer 20 cm van de buitenkant van de convectiebak moeten blijven als je een enkelle plaat gebruikt, en de bak zelf goed ventileren. zit er ook een beluchting voor verse lucht zorg dan dat je deze goed kan afsluiten ivm tocht, als de haard niet wordt gebruikt. om wat voor een kachel gaat het?
 

Jebi

  • #3
Gaat om een Poolse inzethaard type dragon 2b van Unico. Inmiddels heb ik promatec h platen gekocht 12mm en superwool. Echt peperduur spul allemaal, maar ja, als het huis affikt, dan ben ik toch meer kwijt.

De brandplaat van gyproc is niet brandbestendig en kan volgens producent maar 49 graden celsius aan. Niet gebruiken voor de mantel van een haard dus. Heb ik weer snel geruild. Ik heb door schade en schande toch weer wat geleerd.. :lol:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Ik zou ook geen steen of glaswol gebruiken, dat gaat stinken als het warm wordt.
Beter is het om hiervoor keramische deken te gebruiken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu