Binnenisolatie van schuin dak dat van buiten met Pur is geisoleerd

Digitime

  • #1
Na uren op het internet gelezen te hebben ben ik eigenlijk alleen nog meer in verwarring dus ik hoop dat ik hier het antwoord echt ga vinden.

We hebben een schuin dak dat in 2002 is na geisoleerd met Opstalan Renopur dakelementen met 50 mm Pur. Daarbij is ook folie gebruikt (niet bekend welke). Nu willen wij graag het dak aan de binnenzijde isoleren. We lezen verhalen dat dit alleen kan door klimaatfolie te gebruiken. Alleen één van de kamers betreft een badkamer en daar lijkt mij klimaatfolie juist niet geschikt.

Is het mogelijk om overal te kiezen voor cellulose isolatie met dampdichte folie of is dat vragen om problemen gezien de Renopur dakelementen? Aan de binnenzijde zaten glaswoldekens (die er waarschijnlijk al zaten voordat er met Renopur is nageisoleerd). Het dak vertoont wel wat vlekken aan de binnenkant maar volgens de dakdekker die recent Velux ramen heeft geplaatst was dit niet rot en het kan vocht zijn geweest dat naar binnen is gekomen voordat Renopur werd aangebracht? Zou opnieuw glaswoldekens aanbrengen een goede optie zijn?

Voor welke isolatie oplossing zouden jullie kiezen als jullie dit zo zien/lezen? Alvast heel veel dank!

IMG-3779.jpg IMG-3780.jpg IMG-3781.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is er wel bekend in welke zone van het dak de folie is gebruikt.
Moet zeggen de dakplaten behoorlijk van kleur zijn verandert. Als er toen der tijd geen damprem voor de glaswol is gebruikt of als deze heel slecht is aangebracht is het verkleuren daardoor veroorzaakt.
Het is best een lastig dak om een dampremmende laag goed aan te brengen.
Van welke materialen en de dikte daarvan is die renoplaat gemaakt.

Er zullen geen probleem komen als het aanbrengen van de klimaat of dampremmende laag optimaal wordt uitgevoerd.
Alle raggels verwijderen. Op de balklaag de damremmende laag en de raggels weer terug. Raggels voldoende dik zodat de schroeven van de gipsplaten de folie niet doorprikken.

Dat er over problemen wordt gesproken komt waarschijnlijk dat er niemand toegeeft dat ze hebben zitten vrotten en eigenlijk niet goed herkennen weet wat ze aan het doen zijn geweest. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: Digitime

Digitime

  • #3
Hi WGB,

Dank voor je reactie. Je klinkt als iemand die er verstand van heeft, dus je mening wordt zeer gewaardeerd! Dit is wat ik weet:

-het huis is in 1979 gebouwd
-toen wij het huis kochten vorig jaar zaten er overal nog houten schroten ik denk dat die er vanaf het begin in zaten gezien het feit dat ze er 70ties uit zagen (zie foto)
-achter de schroten zaten glaswol dekens, ik denk dus dat die uit 1979 stammen.
-inderdaad zijn de dakplaten op sommige plekken behoorlijk verkleurd met name in de badkamer (zie foto) maar ook wel in de slaapkamers
-ik denk dat er aan de binnenkant geen dampremmende laag is gebruikt, er was onder de schroten in ieder geval geen aparte folie zicht, je zag gelijk de glaswol deken zitten, al zou ik moeten kijken of in de glaswoldeken zelf een folie is verwerkt maar dat dacht ik niet. Is die verkleuring iets waar we ons nu zorgen om moeten maken?
-oorspronkelijk lagen er op het huis shingles
-in 2002 is er een complete dakrenovatie geweest met extra dakisolatie bestaande uit: verwijderen van de bestaande bedekking, aanbrengen van een extra dakisolatie met folie en keramische pannen met vorsten.
-de schuine daken zijn geïsoleerd met Opstalan Renopur dakelementen met 50 mm Pur isolatie (Rc =2)
-ik zie nu op de rekening dat er gebruik is gemaakt van mandragende dampdoorlatende folie (aan de buitenkant, dus onder die Renopur elementen lijkt mij?)
-de folie aan de buitenkant is dus dampdoorlatend, weet jij of de Renopur dakelementen dampdoorlatend zijn of hebben we doordat die dakelementen er zijn toch de gevreesde dampdichte buitenkant?

Dit wetende zou jij kiezen voor:

-cellulose vlokken laten inspuiten samen met een dampdichte laag?
-glaswoldekens aanbrengen samen met klimaatfolie (dampregulerend)?
-een andere oplossing?

Ik lees zoveel tegenstrijdige meningen. Er valt wat voor een dampdichte laag te zeggen, maar krijg je zo'n dak wel helemaal dampdicht gezien alle hoeken? En als er dus toch vocht door kan (volgens mij is absoluut dampdicht in de praktijk bijna niet haalbaar), zit dat vocht dan niet opgesloten? Zou jij zelf kiezen voor dampdicht of dampremmend of klimaat folie?

Dat we de badkamer willen isoleren maakt het misschien nog wel het uitdagends. Overigens is het dak van de badkamer niet het buitendak daar zit nog een vliering boven (ook boven de slaapkamers). De zijkant van de badkamer is wel direct het schuine buitendak. Dit typende bedenk ik mij dat het misschien net zo handig is om de vliering (die we toch niet gebruiken) te isoleren met b.v. platen dan de plafonds van de slaap en badkamers omdat dit ook toch lastiger is met leidingwerk. Zie foto, waarin je een van de slaapkamers ziet en het schuine piramide (buiten)dak). Hoe denk jij over die optie? En zou de vliering dan nog wel beloopbaar kunnen zijn voor opslag? En dan blijven we natuurlijk nog wel met de vraag zitten wat we met de schuine wanden doen.

Ik hoor graag je gedachten!

21.jpg 24.jpg unnamed.jpg unnamed (1).jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als ik jouw dak simuleer is het geen probleem. Nadeel van software is dat je zaken als slordig-en onwetendheid niet kan simuleren.
De folie aan de warmekant moet goed worden aangebracht PE of klimaat is weinig verschil. Zorg bijvoorbeeld bij de overlappen van de folie voor een latje zodat je deze kan nieten en goed kan tapen en niet in de lucht een naad dicht moet willen klungelen.
Richting de pannen is de constructie zeker niet dampdicht. Osb Mu 30/50, pur heeft een Mu waarde van 40/200. PE heeft een Mu van 100000.
Zolang er meer vocht uit de constructie kan ontsnappen of doorstromen krijg je een veilige constructie.
 
  • Like
Waarderingen: Digitime

Digitime

  • #5
Dank je, maakt het volgens jou geen verschil of we dampdichte of klimaatfolie gebruiken? Ik weet niet precies wat PE is (dampremmend?). We neigen nu naar dampdichte folie voor badkamer en klimaatfolie voor de slaapkamers. Fijn dat de constructie richting de pannen niet dampdicht is. Die verkleuringen op de platen baren ons natuurlijk wel wat zorgen....
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Een goede dampremmende folie is van PE en deze is 0,2 mm dik. Er zijn merken die garanderen dat de folie over het hele vel minimaal 0,2 mm dik is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu