Binnenhout schilderen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Geachte klussers,

Na drie weken verfbranden/-krabben en twee weken schuren zijn we eindelijk klaar om te schilderen. Het hout is helemaal kaal en glad.

Mijn vraag hoe het beste te schilderen. Ben het schuren namelijk helemaal beu. Het is nl. een woning van honderd jaar oud met paneeldeuren en om elk kozijn sierlijsten die je stuk voor stuk met de hand moet schuren.

Is het eventueel een optie om 2 verflagen aan te brengen zonder te schuren tussen de lagen, of is dit schuren echt nodig. Hetzelfde geldt eigenlijk voor grondverf.

Dit is één van de laatste klussen na 8 vermoeiende maanden verbouwen, dus wil het wel goed doen.

Alvast bedankt,
S.
 
Je hebt een heleboel tijd besteed aan het mooi kaalschuren. En nu wil je het eigenlijk gaan "afraffelen", zo lees ik het.

Is toch zonde van al dat werk?

Omdat het hout al die tijd opnieuw aan de lucht blootgesteld is geweest, zou ik het eerst voor de laag grondverf even afnemen met een verdunde ammonia of St. Marc.

Dan de eerste laag gronddverf. Daardoor worden de houtvezels gefixeerd. Dan zul je zien dat het oppervlak daarna nogal ruw is geworden.

Je schuurt dat licht (vooral niet weer kaalschuren) met een fijn, maar niet superfijn schuurpapier. Kijk uit bij ronde randen, daar ligt de grondlaag er zo weer af, vooral niet te grondig schuren, het gaat er om dat het glad wordt.

Dan goed afstoffen, en dan de tweede laag grondverf. Doe niet eerst het hele huis met de eerste laag grondverf, maar werk kamer voor kamer af. Anders staat het spul weer zolang blootgesteld aan de lucht (vet, stof en zo), dat je weer kunt schoonmaken en ontvetten.

Na de tweede laag grondverf zou ik er alleen nog aankomen met de fijnst verkrijgbare waterproof schuurpapier en daarmee nat superlicht schuren. Het gaat om het stof dat je meeverft. Omdat je het superlicht doet (steeds even met je vingers voelen) gaat het ook razend snel, veel sneller dan het schilderen. Steeds het schuurpapier in een emmer water dompelen maakt dat het stof eraf gaat en het schuren heel makkelijk gaat.

Daarna even met schoon water afnemen, en na droging kun je de dekkende lagen er op leggen. Tussen de dekkende lagen telkens weer heel licht nat schuren met datzelfde hele fijne papier geeft het mooiste resultaat.

O, ja eventueel plamuren met een lakplamuur tussen de eerste en tweede grondlaag.
Maar: hoe meer je plamuurt, hoe zwakker je verflaag wordt. Doe dat dus alleen voor echte gaatjes.

Een andere optie is het kale hout glad plamuren met een zgn. houtrotvuller (tweecomponenten). Werkt erg mooi, je kunt het daarna even gladschuren, of eerst met een beitel glad maken.

Ik raad je echt aan het al gedane werk aan te vullen met een goede afwerking!

Succes!
 
Ja...je hebt gelijk, Kees . :oops:

Is een aardig werk geweest om het kaal en glad te krijgen. Gaten heb ik gelukkig al opgevuld met tweecomponenten vuller en vlak geschuurd.
Zie er wel behoorlijk tegenop na al die maanden maar als ik het niet netjes doe krijg ik er zeker spijt van.

Toch maar gewoon op de traditionele manier.

Groeten,
S.
 
En bezuinig uiteraard niet op de kwaliteit verf....!

Nog een tip die ik je kan meegeven: sierlijstjes kan je mooi uitplamuren met borstelplamuur, dat is grondlaag en plamuur in één. Opbrengen met de borstel en na droging, ja helaas, je raadt het al, zachtjes opschuren. De lijstjes zien er als nieuw uit.

En als het houtwerk even oud is als het huis: patineren die deuren!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan