Binnendeur schilderen

Schouwtje

  • #1
Ik heb mijn binnendeuren nu al 3 x opnieuw geschilderd, maar ben niet tevreden over het resultaat. Ik heb ontvet, met de schuurmuis geschuurd weer ontvet en van stof ontdaan. Daarna met een roller de verf opgezet, daarna nagestreken met een kwast. Nu zie je nog steeds strepen en voel je stofjes op het oppervlak.
Kan iemand mij zeggen, voor ik voor de 4e keer een poging doe, met welke korrel ik het best kan schuren, welke soort roller ik moet gebruiken? Ik heb met een schuimroller en een vachtroller gewerkt en geen van beiden geeft het gewenste resultaat.
Dank voor de moeite.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Even en paar tips:
De deur niet plat leggen om te schilderen, zo vangt hij meer stof dan staand of in zijn scharnieren.
Bij een watergedragen verf niet blijven kwasten en rollen, daardoor wordt het resultaat alleen maar slechter.
Dus snel opzetten met een goed verzadigde roller en niet eindeloos na blijven rollen, de verf moet uit zichzelf vlak gaan staan.

Nu eerst even licht opschuren met korrel 240 of 400 en goed stof afnemen.
 

Schouwtje

  • #3
Beste Frank,
Bedankt voor jouw antwoord. Ik wist idd gelukkig wel, dat ik de deur niet liggend moest schilderen, maar toch.....het is zo jammer dat het dan net niet is wat ik verwacht had.
Ik kon vanwege het weer de buitendeur open hebben, zodat ik met alkydverf kon werken, ook al omdat dat niet heel snel droogt. Ik kan nl. niet snel werken, vanwege lichamelijke beperking (mis linkeronderarm).
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Als je met een rol strepen krijgt dan zou mijn advies zijn om een betere rol kopen en dan ook 1 met 2 afgeronde zijden.
Goedkope rolletjes zijn vaak te grof van structuur, neem je een wat duurdere dan zijn ze vaak nog fijner. Als je dan een lakrolletje neemt dan moet het een strak en streeploos resultaat geven.

Om stof in de verf te voorkomen natuurlijk eerst alles zo goed mogelijk stofvrij maken dus even met de stofzuiger rond (bij voorkeur de stofzuiger zelf buiten de ruimte houden of pollendoek gebruiken)
Alles even een uurtje tot rust laten komen en dan met een plantenspuit op sproeinevel de omgeving iets vochtig maken zodat het stof niet weer op kan waaien.

Alternatief kan ook het gebruik van dun statisch plastic zijn wat het stof aantrekt maar daar moet je dan niet steeds zelf overheen lopen zodat het stof alsnog weer op kan waaien.

Wil je geheel stofvrij en super strak dan kan dat alleen maar in een spuitcabine en de deuren spuiten.

suc6

Gerrit
 

Schouwtje

  • #5
Beste Gerrit, dank voor jouw reactie. Ik ga idd voor een betere roller kijken, maar de (zichtbare) strepen lijken van het nastrijken te zijn.
Ik ga het weer proberen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ik strijk dan ook niet na met een kwast, gewoon de verf verticaal opbrengen, horizontaal uitrollen en de laatste keer afrollen met weinig druk weer verticaal.

Als het goed is vloeit de verf dan verder vanzelf mooi uit tot een gladde streeploze laag.

suc6

Gerrit
 

Schouwtje

  • #7
Dank weer, Gerrit,
Ik ga het op jouw manier proberen. Met welke korrel kan ik dan het best schuren? Een hele fijne, of juist wat grof? En kan dat dan licht opschuren, of toch wat zwaarder? Dit omdat er nu al 3 lagen op zitten.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Hoe fijner het schuurpapier hoe gladder het eind resultaat. Voor het aflakken gebruik ik vaak korrel 220 tot 400 en zelfs 600 als ik een resultaat wil alsof het gespoten is.
Maar bij een korrel 600 moet je ook wel een zuiver gladde ondergrond hebben, want schuren met 600 terwijl je ondergrond hardhout is met nerven dat heeft weinig zin.

Doorschuren heeft ook geen zin, je moet glad schuren, en ik zeg altijd glad schuren doe je met je vingers en niet met je ogen (die laatsten bedriegen je nog wel eens)
Dus zie je een streep dan even goed met je vingertoppen voelen of het wel glad is ipv. een keer met schuurpapier of schuurvlies er overheen en aannemen dat het glad is.
Want vooral als je af gaat lakken met hoogglans dan zie je elke oneffenheid in de ondergrond en dat wil je juist niet.
Het mooiste en gladste resultaat krijg je met een schuurmachine.
De opgebrachte verf eerst goed uit laten harden (anders slipt je schuurpapier zo dicht) en dan met fijn schuurpapier onder je schuurmachine alles even mooi gladschuren maar zeker niet weer kaal schuren.
Daarna goed stofvrij (evt. afnemen met wat amonia)laten drogen en dan de laatste laklaag aanbrengen.

suc6

Gerrit
 

Schouwtje

  • #9
Dank je wel, Gerrit.
Groet,
Marja
 

Robbie's

  • #10
Binnendeuren verven met matte (niet zijdeglans) verf heeft bij mij strakke deuren opgeleverd zonder banen/strepen. Watergedragen verf gebruiken. Geen terpentine verf, bij witte deuren gaat alles snel vergelen. Licht opschuren en viltroller gebruiken.

Succes.
 

Schouwtje

  • #11
Beste Robbie,
Ik heb de keus gemaakt voor 1) terpentine en 2) hoogglans. Terpentine vanwege mijn "niet snel genoeg" zijn en hoogglans, omdat ik dat makkelijker schoon kan houden en ik vind de glans een mooi uitstraling hebben. Bovendien is het niet wit, maar Histor lichtgrijs. Desalniettemin dank voor de reactie, ik neem het wel mee in mijn overweging.
Groet
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu