Bijvloerverwarming - vloer blijft koud

Younameit

  • #1
Goedemorgen,

De bijvloerverwarming is 20 jaar geleden aangelegd. Ik weet dat het uren kan duren voordat een (tegel)vloer warmer kan worden, maar de vloer wordt gewoon niet warm. Ik heb o.a. bij de buren gekeken en daar voel je wel dat er warmte van de vloer afkomt, zij gebruiken het ook als hoofdverwarming. Bij ons wordt de vloer niet lauw/warm, ook al staat de verwarming 48 uur aan. De thermostaatkraan van de vloerverwarming staat nu op 45C, maar er gebeurt nog steeds niet veel. De aanvoerleiding naar de vloerverwarming is warm, retour koud. De slangen zelf voelen ook koud. Ik zie in de handleiding dat dit een 1 t/m 4 groepen model is, maar ik zie maar 4 aansluitingen, die allemaal zijn benut. Ik dacht dat er maar twee groepen waren omdat er altijd een retour slang moest zijn, dus 4 slangen is 2 groepen. Ik kan er helemaal naast zitten.
Moet de pomp niet sneller lopen voor een hogere circulatie?

verdelersbewerkt.jpg Vloerverwarming bewerkt.jpg
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Je gebruikt 2 groepen voor welke oppervlakte?
Bijverwarming is de slechtste manier om je vloer te verwarmen: de buizen in de vloer liggen veel te ver uit elkaar en het kost daardoor veel tijd om de ruimte tussen de lussen van de verwarmingsbuizen te verwarmen.
Tijd is in dit geval: energie!!
Een vloerverwarming, gelegd als bijverwarming consumeert per saldo altijd meer energie, dan een vloerverwarming die gewoon goed is aangelegd.
Bij 2 groepen verdeeld over een te groot oppervlak (meer dan ca 20-25 M2) krijg je die vloer nooit goed warm.
Loopt die pomp wel met dat regelkastje rechts op de foto? Waardoor wordt die gestuurd? Hoe hoog staat de thermostaat in de aanvoerleiding?
Staan alle kranen wel open? ook de kraan in de retourleiding?
 
  • Like
Waarderingen: Younameit

Younameit

  • #3
Het zijn dus twee groepen, afgaande op die blauwe slangen? Ik weet het oprecht niet; minimaal twee in ieder geval.
Ik snap dat bijvloerverwarming niet ideaal is, maar als buren het wel (te) warm krijgen en wij niet dan vraag ik mij toch af wat er aan de hand is. De ruimtes zijn inderdaad vrij groot. Radiatorkraan staat nu bij op 45C en het wordt nog steeds niet warm. Zover ik kan beoordelen ziet er geen kraan, die witte flexibele leidingen rechts van de aan- en afvoer mengen zich met het normale CV stelsel voor de ketel. Dat kastje is een maximaalthermostaat volgens de handleiding, die vergrendeld boven de 55C. Moet dat dan ergens aangesloten zijn? Ik zie ook geen kranen op de gehele route. Hoe kan ik checken of de pomp werkt?

Pagina handleiding vloerverwarming.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

M Jacobs

  • #4
Dus de bovenste leiding wordt wel warm tot aan de witte thermostaatknop, dan zou je denken dat het binnenwerk van die kraan vast zit na 20 jaar, of de pomp draait niet voor een goede doorstroming.
hoor je de pomp wel draaien dan?
 
  • Like
Waarderingen: Younameit

Younameit

  • #5
Ik hoorde daar geen geluid van komen, ook toen de de wpb en cv stil waren. Maar dat geeft nog geen uitsluitsel dat de pomp niet werkt. Kan het zijn dat het pinnetje vast zit gekalkt (als je de thermostaatknop weghaalt)? Die rode balk wordt ook niet warm, vlakbij de blauwe leidingen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #6
De buren.........welke installatie hebben zij dan en wat ligt er boven op?
Vergelijkingen met de buren slaan veelal nergens op, want de situaties kunnen heel erg veel verschillen.

Je ziet geen kranen? Nou ik zie er zeker wel op je eigen foto
kraan1.jpg

en hier
kraan2.jpg


En heeft de maximaalthermostaat mogelijk de pomp uit gezet?
Haal die witte thermostaat knop er eens af: mogelijk zit de klep daaronder vast.
 
  • Like
Waarderingen: Younameit

Younameit

  • #7
Buren, wat ik heb gezien (n=3) hebben dezelfde verwarmingsunit hangen. Hoe kan ik die kranen eigenlijk allemaal open draaien? Geen idee wat voor gereedschap in die kranen passen van de blauwe leidingen + begin van de retourleiding.

kranen 1.jpg Kranen 2.jpg Kranen.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

M Jacobs

  • #8
Stop even met draaien overal aan.
Als die verwarming het 20 jaar heeft gedaan staan niet spontaan 1 of andere kraan dicht,
dus of witte thermostaatkraan is stuk of pomp draait niet.
maar als de pomp stuk zou zijn en witte kraan laat het warm water door dat je voor die kraan nu voelt , dan zou de pomp ook warm moeten worden toch?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
  • Like
Waarderingen: Younameit

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Klopt, dus je mag er bijna van uitgaan dat de pomp nog werkt of er moeten meerdere dingen kapot zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Younameit

Younameit

  • #10
Ja ik draai niet zomaar voordat ik clearence heb :). Ik heb het niet in de topicstart gezet, maar dit gaat al jaren zo. Gewenning. Afgelopen jaren nooit echt een warme/lauwe vloer gehad, alleen de leidingen die naar de radiatoren toegaan. Thermostaat stond ook strak op een klokschema ingesteld, wellicht daardoor nooit echt een warme/lauwe vloer dachten we. Dus ik weet eigenlijk nauwelijks beter. Het hele stuk van de thermostaatkraan is warm, ook de moer die vastzit op het rode verdelerstuk. Kan dat erop wijzen dat of de leidingen (blauwe) dichtstaan of de pomp niet meer goed werkt? Pomp staan op III (3 standen)
Vloerverwarming bewerkt 2.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

M Jacobs

  • #11
Dan zou ik er een specialist bij halen.
De "schroevendraaier sleufjes" staan in de lengte richting van de blauwe buizen, dus zou denken dat die buizen dan open staan.
Echter die messing koppeling met die kranen, staan hier ook sleufjes in , dan zouden die ook met de lengterichting van de buis mee moeten staan. of de punten van het vierkantje in de lengte richting van de buis.
 
  • Like
Waarderingen: Younameit

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Heeft er alle.sxhijn van dat de thermostaatkraan vast zit.
 
  • Like
Waarderingen: Younameit

Younameit

  • #13
Zover ik kan oordelen zijn de leidingen goed geopend, die schroevendraaier sleufjes richting de leidingen en de puntjes wijzen ongeveer naar de leidingen?

The headhunter schreef:
Heeft er alle.sxhijn van dat de thermostaatkraan vast zit.
Dus dan zou het pinnetje vast zitten? Maar dan zou die helemaal ingedrukt moeten zitten? (en dus koud water daarin sturen)?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #14
Neen helemaal er in wil zeggen dicht als je hem in kunt drukken en hij komt uit zichZelf terug is de kraan goed. komt ie niet terug is ie defect.

John
 
  • Like
Waarderingen: Younameit

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Komt op mij ook over of de thermostaatkraan vastzit. Haal daar de knop eens af en duw het pinnetje eens naar binnen. Als hij niet zelf terugkomt dan is dit inderdaad het probleem.

Overigens hoor je de pomp meestal nauwelijks. Als je hem vastpakt met de hand dan voel je meestal wel of hij draait.
 
  • Like
Waarderingen: Younameit

The headhunter

Specialist Elektra
  • #16
Als echter de pomp stilstaat zal het aanvoerwater direct verdwijnen de retour en dus de retour juist warm worden.
 
  • Like
Waarderingen: Younameit

Younameit

  • #17
Dank allen! Het lijkt aannemelijk gezien de reacties dat het pinnetje vast zit. Ik wil die dus die knop eraf halen (regelventiel volgens het boekje). Is dat hetzelfde als een normale thermostaatkraan? Die moer (foto) lijkt toch wat anders te zijn dan die bij een normale radiator. Ik wil geen lekkage /60C water dat overal heen spuit:
Moer .png
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #18
Kan je er gewoon afdraaien
 
  • Like
Waarderingen: De loodgieter en Younameit

Younameit

  • #19
Pinnetje zit helemaal naar binnen gedrukt. Ik heb al wd40 op het pinnetje gespoten. Daarna met een hamer op die kogelkraan afsluiting voorzichtig getikt, maar geen verandering.
Met een waterpomp tang lukt niet het niet om hem in te drukken, omdat ik geen grip heb. Maar het pinnetje lijkt echt muurvast te zitten.

Pinnetje zit vast.jpg
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #20
Veervangen die kraan...........
 
  • Like
Waarderingen: Younameit

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu