Bijkeuken plaatsen om huidige betonplaat

TSieb

  • #1
Goedemiddag medeklussers,

Na twee jaar goed gebruik te hebben gemaakt van dit forum, waarvoor dank, heb ik nu zelf een vraag waarvoor ik jullie graag om advies wil vragen.
Op dit moment zit er aan ons huis een serre waarvoor we iets anders willen. De vorige eigenaren hebben deze naar schatting 20 a 30 jaar geleden geplaatst en is in slechte staat. In de zomer is het er overigens 40+ graden. Genoeg redenen voor ons om hem af te breken en iets nieuws neer te zetten.

Zoals jullie op de foto's kunnen zien staat er aan een kant een stenen muur, met spouw, en over de andere zijden staat een glazen wand met aluminium constructie.
Het geheel staat op een betonplaat van 14cm, de fundering van de stenen muur loopt wel dieper.

Ons plan is om in het verlengde van de keuken een onverwarmde maar vorstvrije bijkeuken te maken voor schoenen/jassen/vriezer/keukenspullen etc.
Het andere deel wordt een onoverdekt terras. Dit wordt onoverdekt omdat het anders teveel licht wegneemt uit de woonkamer.

Op de plaats van de rode lijnen moet een muur komen te staan om deze bijkeuken te realiseren. Het plan is om met bakstenen tot kniehoogte een muurtje te bouwen en de rest met houtskeletbouw. Alvorens worden de huidige tegels verwijderd.

Dan nu de vraag: kan ik de stenen muur (zie rode lijnen) direct op de betonplaat metselen? Qua sterkte schat ik in dat dit wel kan, alleen qua vocht heb ik mijn twijfels.
- Moet ik bepaalde maatregelen treffen om te voorkomen dat er vocht vanuit de terraskant in de muur trekt? Bepaald type cement of een plint?
- Moet ik aan de kant waar de achterdeur komt, dpc-folie plaatsen?

Mocht ik andere dingen over het hoofd zien dan hoor ik dat graag.
Alvast bedankt.
Gr Thom


bijkeukenplan.jpg
bijkeuken.jpg
bijkeukenplan2.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Met een naar buiten doorlopende vloer zal het niet echt warm te houden zijn, vochtproblemen kan je ook op wachten.
 

TSieb

  • #3
Warm houden van de beoogde aanbouw is niet ons doel. Zie het meer als een aangebouwd schuurtje.
Vorstvrij is daarentegen wel een eis.

Dat er vochtproblemen te verwachten zijn was ons ook duidelijk, onze vraag is hoe we dit (zoveel mogelijk) kunnen voorkomen.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
ik zou de vloer er ook uit doen en alles nieuw en volgens de huidige eisen opbouwen, als je iets doet doe het dan goed geld kosten doet het toch al en later aanpassen is duurder en vergt meer sloopwerk
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu