Bezinkput maakt muur vochtig en vloerbalk rot

Everdien

  • #1
Goededag allemaal,

Onze jaren 30 woning is in principe verkocht maar uit de bouwkundige keuring kwam naar voren dat de kop van een vloerbalk (van de aanbouw, waar de keuken zit) rot is. Dat is goed te verhelpen, maar de koper wil ook dat we nog wat doen aan de oorzaak. 2 dingen:
  • Straatwerk verwijderen en de buitenmuur impregneren, om nat worden en dus rotten van vloerbalken te voorkomen. Even een werkje, maar goed te doen.
  • De (bezink)put die tegen de buitenmuur aan staat onder handen nemen, want waarschijnlijk draagt deze put of eigenlijk de inhoud ook bij aan de vochtigheid van de buitenmuur.
En dit laatste punt, de (bezink)put onder handen nemen, daar zoeken we dus mogelijkheden voor.

Is het een mogelijkheid om de put leeg te scheppen / zuigen, de stenen te laten drogen (dus even geen gootsteen, vaatwasser, wasmachine verbruik, en nadien de stenen / put voorzien van impregneermiddel / bitumenemulsie?

Ander idee: onder de keukenvloer ligt pvc, tot net voor de buitenmuur. Daar gaat de buis over in gres / gietijzer. In de tuin ligt overal gres/gietijzer. We zouden natuurlijk de put kunnen verwijderen en volledig met pvc naar buiten kunnen gaan. Dan moeten we buiten 3 aansluitingen maken:
  • 1 voor de zinken regenpijp
  • 1 voor de gres / gietijzeren buis die verderop in de tuin zit (deze is nu ook op de put aangesloten)
  • en 1 voor de afvoer (gres / gietijzeren buis) richting de buren (eindigt ook daar weer op een put)
Ik ben niet van plan om de bestaande buizen van buiten te vervangen door bv. pvc. Het functioneert en wil mijn buren hier eigenlijk ook niet lastig mee vallen.

Als we de put verwijderen en er een gesloten riool van maken, veroorzaakt dat dan geen problemen tijdens een hevige regenbui? De put vormt nu een soort buffer, maar dat valt dan weg.

Of is het een idee om zelf een put te maken van kunststof?

Je ziet het: aan ideeen geen gebrek :-)

Hebben jullie tips / adviezen omtrent de put? Ik hoor het graag.

Groet Everdien

ps. Er staat overigens geen water in de kruipruimte. Het probleem lijkt echt te worden veroorzaakt door de vochtgraad van de buitenmuur.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Hoe groot is de put, oftewel hoeveel liter buffer is het?
Put eruit en oplossen met diverse hulpstukken.
Maar de rest van de gres moet er tzt ook uit, dus...
Door de koper laten oplossen
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Als er een bouwkundige keuring wordt uitgevoerd door een potentiële koper, betekent dat niet dat je als verkoper gehouden bent elk gebrek dat uit de keuring komt op te lossen. Elke woning uit de jaren 30 heeft wel een gebrek.

Ik zou denk ik ook het standpunt innemen dat de koper dit relatief kleine gebrek zelf mag oplossen. Zeker in deze markt, het is toch een soort van graag of niet voor de koper.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Meestal laat je voorafgaand aan een keuring opnemen dat eventuele dringende herstelwerkzaamheden om aan het licht gekomen gebreken te verhelpen niet meer dan XXX euro (bijvoorbeeld 5000) mogen kosten. Dat is dan voor rekening van de koper (als het binnen die limiet blijft).
Ik zou hier als het even kan niet aan beginnen. Straks stellen ze je ook nog aansprakelijk als er over een paar jaar opnieuw schade / vervolgschade is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu