Bewegingsmelder aansluiten besteaande schakelaar wc lamp.

Patrick82

  • #1
Hallo allemaal, Mijn naam is Patrick en ik kom hier om wat inzicht te krijgen in een klusje die ik wil klaren.

Het gaat hier om een buitenlamp met bewegingsmelder. Door een inbraak vlakbij wil ik graag goed licht hebben bij onze deur. Gaatje geboord en lamp met tweeling snoer bevestigd. Deze doorgetrokken naar het lichtschakelaar van onze toilet. Ik wil het lamp aansluiten op de draden hiervan, zodat ik het lamp van onze wc zomaar kan bedienen en dat lamp met bewegingsmelder altijd hiervan los aan en uit kan.

Achter de schakelaar zit er een groen (fase), en schakeldraad (zwart). Ik krijg alleen de lampen niet op de gewenste manier aan 2 dingen al geprobeerd:
-De fase en schakeldraad beiden onderbroken. Op beide breuken een lasklem gezet. De 1e met de fase en 1 van de tweeling snoeren aan de ene kant van de klem, en aan de ander kant de fase laten doorlopen naar het schakelaar van het wc lamp. Hetzelfde gedaan met de schakeldraad en de ander tweeling snoer, dan van het schakelaar af. Hierbij lichte beide lampen zwakjes op, en kon ik het bestaande wc lamp niet meer uit schakelen, alleen vel en minder vel. Het buitenlamp brande helemaal minimaal. :oops:
-Poging 2. Bij breuk fase direct met lasklem op buiten lamp aangesloten. De terugkerende snoer buitenlamp direct weer op fasedraad naar toilet lamp doorgelust. zwart schakel aan zwart schakel gelinkt. Geweldig, toilet lamp doet het weer, alleen doet het buitenlamp het alleen als het toilet lamp aan staat. En dan brandt hij minimaal.

Voordat ik verder ga stuntelen kan iemand mij aub ik de juiste richting sturen? Zit ik überhaupt in de juiste richting? Moet ik extra draden trekken?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Je zult een fase, en een nuldraad nodig moeten hebben voor de buitenlamp.
Dus vanaf de centraal dood aansluiten op een groene en rode draad, in jou geval, want je hebt nog de oude installatie draad kleuren.
En volgens mij, hoort er ook een aarde draad aangesloten te worden, op de buitenlamp.
In jou geval zou dat de witte of grijze draad moeten zijn.
 

Geus

  • #3
In ieder geval niet gaan experimenteren met tweelingsnoer of andere vormen snoer. Dat mag niet in een vaste installatie, daar hoor je VD-draad te gebruiken, via lasklemmen. Als je flexibel snoer (voor het laatste stukje naar de lamp) in lasklemmen wilt verwerken, zal je ze moeten voorzien van kabeleindhulzen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Patrick, je hebt echt geen idee waar je mee bezig bent. Om op een veilige manier met elektriciteit te werken, is het belangrijk om a) wat theoretische kennis op de bouwen, onder meer wat een stroomkring is, een serieschakeling en een parallelschakeling b) kennis op te bouwen over het veilig aanleggen van elektrische installaties.

Test: Is wat je gebouwd hebt een serieschakeling of een parallelschakeling?

Het is gevaarlijk om lukraak draden met elkaar te verbinden.

In de sticky's van dit forum staan links naar nuttige informatie. En dan nog zou ik adviseren om de eerste klussen door iemand te laten uitvoeren met verstand van zaken en daarbij dan goed toe te kijken en vragen te stellen.
 

Patrick82

  • #5
Dat is me duidelijk, ik heb alles voorlopig weer terug gezet. Je denkt snel van dat doe ik even... Ik controleer zo nog genoemde sticky's. Mooi moment om toch iets hiervan te leren. Neem je altijd mee.

Verder komt deze week een collega terug van vakantie. Erg handig met o.a. elektra. Ik laat hem er een kijkje naar nemen.

Bedankt allemaal voor de snelle reacties en advies. We gaan hier gewoon (veilig) mee door totdat het lukt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu