Isoleren schuin dak binnenzijde

Bembi

  • #1
Dag,

mijn zolder wil ik aan de binnenzijde isoleren met geavanceerd glaswol (zal het merk hier niet noemen) in metalen frames. Nu lekte mijn dak sporadisch: bij hevige wind, eenmalig, nu eens hier, dan eens daar.

Kan het ivm mogelijke kleine lekkages in de toekomst kwaad het isolatiemateriaal aan te brengen tegen de binnenzijde van het dak?

Moet ik de binnenzijde eerst nog met folie afdekken? En/of met triplex? Of zo laten, isolatie er tegenaan en dat lost zich vanzelf op als er wat vocht binnenkomt?

Groet, Topti
 

Kacheltje

  • #2
Volgens de fabrikanten moet het onderdak wind en waterdicht zijn bij het gebruik van minrale isolatie. (bv glas en steenwol)
Waterdicht is iets anders dan dampopen of dampdicht. Waterdicht zijn zichtbare druppels en damp zie je niet met het oog.
Info kun je ook vinden op de website van de bekende fabrikanten..

Aan de buitenzijde waterdicht maken heeft wel de voorkeur. Aan de binnenzijde waterdicht maken heeft een wat langere droogtijd van het dakbeschot tot gevolg.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
Vraag van alain verwijderd, dat was topic kapen, en niet toegestaan.
Iedereen moet zijn eigen vragen apart vragen in een eigen topic.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Kijk hier eens voor isolatie van binnen uit, lees vooral punt 2:
De buitenzijde waterdicht maken sluit het dakbeschot op, dat is wel ongeveer het slechtste voor het dakbeschot.




Via het dak gaat, net als bij de mens via het hoofd, de meeste warmte verloren. Dat kan maar liefst 30% zijn. Dakisolatie levert dus veel besparing op, tot wel 6000 euro in 20 jaar, en als u een beetje handig bent is isoleren aan de binnenkant van het dak meestal goed zelf te doen.


Hellende daken isoleren
Hellende daken kunnen aan de binnen- of aan de buitenkant geisoleerd worden. Maar niet allebei tegelijk! Het houten dakbeschot mag niet opgesloten worden tussen 2 isolatielagen. Isoleren aan de buitenkant heeft de voorkeur maar is duurder.

Een hellend dak isoleren kan op 3 manieren:
Zoldervloer isoleren.
Isolatie aan de binnenkant van het dak aanbrengen.
Isolatie aan de buitenkant aan laten brengen.
1. Zoldervloer isoleren
Als je de zolder niet gebruikt kan volstaan worden met het leggen van isolatiedekens op de zoldervloer. De kosten zijn erg laag en je kunt het gemakkelijk zelf doen. Zoals altijd geldt: Hoe dikker de dekens hoe beter de isolatie.

Een andere mogelijkheid is om isolatie aan te brengen tussen de zoldervloer en het onderliggende plafond. Dit is meer werk, soms moet het hele plafond verwijderd worden om de isolatie aan te kunnen brengen, maar de zolder kan dan wel gebruikt worden voor opslag, zij het dat het er ‘s winters erg koud en zomers erg warm wordt.

Voordelen zoldervloer isoleren:
- Zelf te doen.
- Kleinere oppervlakte dan het dak, dus minder isolatiemateriaal nodig.
- Kleinere oppervlakte, dus minder warmteverlies.

2. Isolatie aan de binnenkant van het schuine dak
Isolatie aan de binnenkant kan alleen als er aan de buitenkant van het dakbeschot geen isolatie, dakleer of ander waterdicht materiaal zit. Isoleren aan de binnenkant gaat ten koste van de ruimte op zolder en de balken en planken raken uit het zicht. Binnenisolatie kun je zelf aanbrengen. Meestal worden rollen glas- of steenwol tussen de balken bevestigd en afgewerkt met gipsplaten. Er bestaan ook kant-en-klare isolatieplaten waar al een afwerklaag op zit.
Zorg dat er geen kieren tussen de isolatie zitten. Snijd de isolatiedekens iets te groot zodat ze strak tussen de balken passen. Vul de ruimte helemaal op tot aan het dakbeschot zodat er geen wind door de naden kan waaien. Dicht grotere kieren eerst af.
Belangrijk is ook een dampremmende folie tussen de isolatie en de gipsplaten aan te brengen. Zo kan er geen vocht uit de woning in de isolatie trekken en condenseren tegen het dakbeschot. Boor daarom ook geen gaten door de gipsplaat want dan is de folie lek. Voorbeeld van een eenvoudige handleiding: Gamma

Voordelen isolatie binnenkant schuin dak:
- Zelf te doen.
- Goedkoper dan isoleren buitenzijde.



3. Isolatie aan de buitenkant van het schuine dak
Dit verdient de voorkeur maar is wel duurder. De isolatieplaten die op het dak komen vormen samen een groot aaneengesloten vlak, het hele dak wordt als het ware ingepakt. Deze klus kun je het beste uitbesteden. Alle pannen moeten van het dak en meestal worden er stevige pirschuim platen aangebracht op het dakbeschot. Op deze platen komen nieuwe panlatten waar de pannen weer op terug geplaatst worden. Belangrijk is hier dat alle kieren zeer goed worden dichtgemaakt met tape of purschuim. Als de koude winterwind door een klein kiertje onder de isolatie doorblaast wordt de isolatiewaarde teniet gedaan.

Voordelen isolatie buitenkant schuin dak:
- Eén aangesloten isolatievlak zonder koudebruggen.
- Geen overlast in de woning tijdens montage.
- Geen ruimteverlies in de woning.


Platte daken isoleren
Een plat dak kan eigenlijk niet aan de binnenkant geisoleerd worden omdat er op de buitenkant al een waterdichte laag zit, het dakleer. Door isolatie onder het dak aan te brengen is de kans op condens tegen het dak zeer groot. De bovenkant kan wel goed geisoleerd worden met stevige xps-isolatieplaten waarover nieuw dakleer gelegd wordt. Een minder mooie oplossing is het leggen van losse isolatieplaten op het bestaande dakleer. Grind of tegels worden dan gebruikt om de platen te beschermen tegen weersinvloeden en tegen wegwaaien.

Materialen voor dakisolatie
Welk isolatiemateriaal is geschikt voor het dak?
- Vloer van ongebruikte zolder: glas- of steenwol of vlas, wol.
- Plafond van onderliggende ruimte: glas- of steenwol of vlas, wol.
- Schuin dak aan de binnenkant glas- of steenwol, eps-platen.
- Schuin dak aan de buitenkant: pur- of pir-hardschuimplaten.
- Plat dak binnenzijde: ongeschikt i.v.m. condens.
- Plat dak buitenzijde: xps-platen.

Tips bij dakisolatie
Isoleer je dak! Er gaat veel warmte door verloren.
Je kunt niet gauw te veel isoleren. gebruik dik isolatiemateriaal.
Bij isolatie aan de binnenkant een dampremmende laag gebruiken aan de warme kant van de isolatie.
Kieren goed dichten.
Soms zijn subsidies mogelijk, informeer hiernaar.
 

Kacheltje

  • #5
Fabrikanten nemen hun verantwoording wel als men zich houdt aan de voorschriften.
Praktisch duurzaam is daarmee te vergelijken met een klusforum die geen enkele aansprakelijkheid op zich neemt.
Je kunt ook van alle informatie uitgaan op het www maar persoonlijk en eerder door de forumleiding menigmaal zelf aangehaald is om uit te gaan van de informatie die bij het desbetreffende product hoort of info van een branche organisatie.
Vreemd genoeg wordt er regelmatig verwezen naar site`s die andere doelstellingen hebben.

Algemeen bekend is dat onderdaken tegenwoordig waterdicht worden afgewerkt ook als de isolatie aan de binnenzijde aanwezig is.
Waterdicht is anders dan damp open.
Bij twijfel vraag het de fabrikant of raadpleeg diens website.

Ps. bij een van de foto`s staat een bronvermelding, lees de bron eens door van deze gedateerde foto en lees de verwerkingsinstructies daarvan eens.:wink:
 

Bembi

  • #6
Beiden veel dank!

Ik voel wel wat voor die buitenisolatie. Drie vragen:

a kan de isolatiewaarde van die buitenisolatie even goed zijn als binnenisolatie?

b hoe dik is de laag die van buiten op het dak komt te liggen? Is dat zichtbaar vanaf de straat (het hoogteverschil tov de buren bedoel ik)?

c ik begrijp als het buiten geïsoleerd is, hoef je binnen niets meer te doen dan schilderen (als je daar zin in hebt). Immers: niet aan twee kanten isoleren

groet, topti
 

Kacheltje

  • #7
A: Ja dat kan.

B: De dikte is zelf te bepalen, hoe dikker hoe beter de isolatiewaarde.
Het is altijd zichtbaar bij een geschakelde woning en je dient ook een omgevingsvergunning te hebben.

C: In principe wel ja.
 

Bembi

  • #8
Ok Kacheltje, dank je.

Nu dan nog een laatste vraag. Het kan altijd voorkomen dat er hier of daar een beetje water binnenkomt, zeker in een oud huis.

Hoe ervoor te zorgen dat die kleine lekkages het dakbeschot, de isolatie en gipsafwerking niet beschadigen? Moet er bijvoorbeeld folie tussen het dakbeschot en de isolatierol/-platen? Is het erg als er jaarlijks op één of twee plekken water naar binnen komt? Droogt dat gewoon weer op, of gaat dat echt rotten?

Groet, topti
 

Kacheltje

  • #9
Als het dakbeschot dampopen blijft kan dit vocht idd het dak weer uit.
In de aangegeven link van Jan staat een bronvermelding naar een fabrikant en daar kun je lezen hoe je daar mee om hoort te gaan en welke producten dit vocht goed af kunnen voeren.
Ook bij een ongeïsoleerd dak is het niet wenselijk dat er vocht van buiten onder je dakbeschot terecht komt. Belangrijk bij isoleren is dat het daarna ook redelijk vlot weer opdroogt.

Waarschijnlijk is dat ook het product wat je in het eerste bericht aangaf.
 

Bembi

  • #10
Heren, dank voor alle reacties. Groet, topti
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu