Bevestigen zware lamp

Tivoli

  • #1
M'n vrouw heeft een hele slimme actie gedaan. Ze heeft een lamp gekocht voor de babykamer. Behalve de prijs, tot zover geen problemen. Alleen heeft ze er niet bij nagedacht dat die niet uit zichzelf tegen het plafond komt. :?

Het is een hele grote wolk van minimaal een meter bij ik gok zo´n 80 cm en hij weegt aardig wat. Nu hebben wij op de kamer waar de desbetreffende lamp moet komen (ga niet in discussie met een zwangere vrouw) een plafond waarin ik dat ding gewoon onmogelijk kan ophangen (en nu nog ff verbouwen daar is te kort dag) .

Maar nu zat ik te denken is er misschien iets waardoor ik bijv. twee lijnen span (maar met wat, soort metaaldraad dacht ik) van de ene muur naar de andere en daar de lamp aan zou kunnen ophangen. De muren zijn wel sterk genoeg lijkt me, 1 buitenmuur, 1 stevige binnenmuur. De lamp moet met 4 punten worden opgehangen (vanwege de grote) vandaar de 2 lijnen.

Maar zou zoiets te doen zijn, heeft iemand misschien nog tips? :?:
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Waarom kan hij niet aan het plafond? Gipsplaten?
En wat weegt de lamp?
 

Kees61

  • #3
Waarom kan je het niet aan het plafond ophangen?
Is het te hoog en heb je geen ladder? :mrgreen:
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Wat betreft die zwangere vrouwen kan ik je groot gelijk geven :mrgreen:
maar een centraaldoos is altijd opgehangen/vastgezet met 2 latten strak naast de centraal doos.

Is de lamp te zwaar om aan de doos te hangen dan kun je nog gebruik maken van deze latten.
Kijk binnenin de centraaldoos, hier zie je gaten waar de kabels uitkomen aan 2 kanten zitten ze hoog en aan de andere 2 kanten zitten ze laag.
aan de kanten waar ze hoog zitten zitten ook de latten.

Hou wel rekening met de lengte van de schroeven deze moeten niet langer zijn dan dikte van het plafond plus de dikte van de latten (meestal 22mm)
Zijn ze wel langer dan loop je het risico dat je ook door de buizen schroeft en je mogelijk toch nog moet verbouwen.

Nog een tip boor de gaten eerst voor, de kracht die de schroef dan kan hebben is dan tot 40% hoger dan een schroef die zo in het hout gedraaid is.

suc6

Gerrit Bakker
 

Tivoli

  • #5
Het is een zwevend plafond wat "hangt aan" hele dunne latten. Er lopen verder geen zware balken in de buurt. De platen zelf zijn van zachtboard.

De lamp zelf weegt zo´n 10 tot 15 kilo gok ik.
 

Kees61

  • #6
Maar dat plafond zweeft toch ergens aan?
Daarboven zit vast wel vlees om goed in te schroeven.
Of kan je er geen tegel even uit lichten?
 

Tivoli

  • #7
Je kan geen tegels oplichten, alleen het plafond een beetje heen en weer laten veren. Je hebt dus eerst het plafond, dan die paar latjes waar het mee vast zit en daarboven is niks, loze ruimte waar kris kras wat verwarmingsbuizen lopen en uiteindelijk het dak. Als je naar het dak kijkt zie je planken, de uiteindelijke dakbedekking is leisteen.

Het meest beroerde is dat je er niet bij kan. We hebben een kleine zolder (je kan er niet staan) waarvanaf we door een paar gaten kunnen kijken naar het plafond van de kamer waar de lamp moet komen. Boven die kamer kan je dus niet staan of daar überhaupt komen.

Mag ik hier wat foto's bij voegen die we hebben gemaakt, misschien dat dat de boel verduidelijkt? (kon het in de forumregels zogauw niet vinden)
 

Tivoli

  • #8


Hier zie je het betreffende plafond. Die buizen op de grond zijn van de cv. Rode buis bovenin electra. Er liggen ook nog wat losse platen op zo te zien, misschien een soort verkapte manier van isolatie (?)






Dit is een foto van de kamer ernaast met waarschijnlijk hetzelfde plafond. Er lopen dus wel een paar balken maar we kunnen niet ontdekken waar die dan weer op rusten en hoe stevig die zijn. Het lijkt misschien hoog maar vanaf de plafond platen tot het echte dak is ong. 1.10m (schatting)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Neem een paar lange schroeven.
Schroef die door het plafond waar jij de ophanging voor je lamp wilt hebben.
Neem een paar lange latten en boor daarin even een klein gaatje voor.
Leg nu boven het plafond deze latten exact met de gaatjes op de schroeven die door het plafond steken en draai de schroeven aan dan kan die lamp prima hangen waar je vrouwtje dat wil.
 

Pepjo

  • #10
Het plafond in de belendende kamer is aan de gording gehangen.
Je zou boven de kinderkamer een zelfde constructie vanuit de nokbalk kunnen maken, en daar de lamp aanhangen.
 

Markus

  • #11
Wel zonde van al die onbruikbare ruimte. Let wel goed op waar je je voeten neerzet als je je boven het plafond gaat bewegen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu