Bevestigen douchecabine aan drijfsteen muur

UtrechtHJ

  • #1
Ik ben van plan om een douchecabine in de badkamer te zetten. https://www.maxaro.nl/douches/douch...m-goud-helder-glas-draaideur-rechthoek-95209/

Nu komt het deel van de tussenstang, en die van het stukje glas / draaiende deur, aan een bims/drijfsteenmuur van maar liefst 5cm. Jawel, ik kon het niet geloven, maar toch is het zo.

Wat kan ik doen om die cabine er neer te zetten is dus mijn vraag.
Ik kan aan weerszijden van de muur rvs platen zetten, en bij bevestigen van cabine door muur en platen boren en met lange bout en moer het oplossen. Maar vraag is of dit wel kan, of de bevestigingspunten van de cabine wel zon grote maat bout kunnen hebben.
Of aan de binnenkant een nieuwe kolom ytong of cellenbeton opbouwen, en die bevestigen aan de bims muur? En dan daaraan de bevestiging van de stang en de bevestigingspunten van glas/deur maken.
Aan de andere kant van de muur zit een trap, nu las ik net op het forum wat posts over dat een trap normaliter van vloer naar vloer gaat, zou ik er mee weg komen om die drijfsteenmuur weg te halen, en er een nieuwe neer te zetten, terwijl ondertussen die trao blijft staan?

Hoofdpijndossiers de laatste tijd zeg.
 

UtrechtHJ

  • #2
Weer verder gezocht, onder andere een post van @Henk253 uit deze thread: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/gasbeton-muurtje-op-houten-ondervloer.56226/

Verwijst naar ytong-verwerking-pdf en dan 3.9.11 voor op houten vloeren. Daar hebben ze het over een houten lat, of een folie er onder. Ik wil het in de badkamer gebruiken, dus dan lijkt een houten lat me wat minder (alles wat ik lees over hout in de badkamer is no bueno), maar om het op een stukje folie te zetten? Dit snap ik nog niet, hoe doe ik dit praktisch gezien nou het beste in een badkamer?

Ik heb het idee dat ik het meest voel voor de optie om een nieuwe kolom van Ytong in de badkamer te zetten, en daar de cabinedeur op te bevestigen. Ergens gezien dat je minimaal 5cm van de rand afstand moet houden om te boren. Dus dan zou ik blokken moeten hebben van minimaal 10cm breed om hieraan te voldoen.
Ytong g4/600 blokken maat 600 / 200 / 100 (link), zou ik in 3 stukken kunnen zagen, dat ik blokjes van 20 bij 20 krijg, en die opstapel. Afhankelijk van de tegel 30 bij 20, even kijken hoe dat uitkomt.

Nu staat die bimsmuur precies op de draagbalk, ik wil de kolom ernaast zetten, net naast de draagbalk. Volgens mij wil ik dan ook dat kolom primair vast zit aan de muur? Volgens de balkenschuif zijn de balken van voldoende formaat voor zware dekvloer, dus qua vering maak ik me niet direct ongerust.
Er is geen hoofdstuk bestevigen kolom aan niet dragende muur in de ytong-pdf, maar als ik kijk naar B.3.8.3 Verbinding dragende muur / niet dragende muur (scheidingswand) dan zie ik een optie gegalvaniseerde L profielen. Deze moet je met spijkertjes bevestigen volgens het detail, maar dat gaat in die bimsmuur niet werken. Kan ik deze met chemische ankers proberen te bevestigen? Maak het uit dat de muur niet helemaal recht is (door brokkeligheid bims)?
Er staat ook dat je om de 2 lagen die profielen moet zitten, maar wellicht is het raadzaam om het elke laag te doen, en dan ook 2 keer per laag, links en rechts?
Verder ruimte maken in de blokken zodat de profielen in het blok vallen en rest mooi wordt gelijmd.
 

UtrechtHJ

  • #3
Trap zit met 3 spijkers vast aan de muur, die blijft wel staan als ik de hele muur wegsloop.
Als ik deze vervang voor een ytong wand van 10cm dik, betekend dit:
- dat ik ook het deurkozijn moet vervangen? of kan ik ook het kozijn opdikken om er weer architraven op te bevestigen? (volgens mij wordt het een nieuw kozijn)
- kan ik in die 10cm ytong ook een nis maken voor douche spullen? een aantal posts gevonden voor het maken van nissen in de badkamer zelf (nis vrijstaand met achterkant wedi, nis in dubbele ytong wand), maar kan ik bijvoorbeeld op de plek waar ik de nis wil hebben, ipv 10cm blokken, 5cm blokken gebruiken, en dan de achterste laag door laten lopen, en de voorste stukken de nis uit zagen en die ook weer verlijmen met de achterste rij? onze doucheproducten zijn maximaal 5cm doorsnee...

ala plaatje, oranje is nisinvulling, met zwart de zaagsnedes, kom ik er mee weg door alleen op de plek van de snedes de dubbele 5cm blokken te gebruiken?

nis.PNG

de dubbele laag en geen wedi aan achterkant, omdat aan achterkant de trap naar zolder zit
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu