Bevestigen traptreden met lamellos of deuvels?

Almenaar

 • #1
Hallo medeklussers,

Ik ben bezig met het maken van een trap. Dit wordt een open rechte steektrap, op twee keepbomen. De treden komen dus op de uitgekeepte bomen te liggen. De treden zijn 84 cm breed, 22 cm diep en 4 cm hoog. Een trede zal op een boom ongeveer 15 cm overstek hebben.

Voor het vastmaken van de treden zijn er diverse mogelijkheden: spijkeren, schroeven of deuvels/lamellos. En uiteraard bij alle varianten lijm ertussen.

Ik heb geen zin in plamuren en wegwerken van gaten dus ik wil verdekt verbinden. Verder beschik ik over een lamellofrees.

Het heeft mijn voorkeur om met lamellos te werken (heb ik meer ervaring mee, lijkt me makkelijker om te positioneren) maar deuvels zijn langer en gaan dus veel dieper de trapboom in. Echter, omdat het hier de trede op de boom ligt (in plaats van ingenest te zijn) is er geen dragende functie van de verbinder.

Wat raden jullie mij aan: verbinden met lamellos of verbinden met deuvels?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Waldy

  Specialist Zonwering
  • #2
  De treden hoe dan ook schroeven en dan afproppen met een houten dopje.

  De verbindingen zorgen er nl ook voor dat de bomen op hun plaats (onder) de treden houden.

  Wil je toch met deuvels werken, laat dan de bomen ca 10mm in, in de onder en achterkant van de trede.
  Dan goed verlijmen.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  En de houten dopjes maak je met een proppenboor, maximale diameter dacht ik 16 mm. Niet alle maten zijn te krijgen.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Bij een trap waar de treden in nesten in de boom zitten wordt geen lijm gebruikt, alleen schroeven of spijkers. Dit heeft geloof ik ook met kraken te maken. Zou dit bij een keerbomen-trap vergelijkbaar zijn?

  Verder kan een hout verbinding zoals deuvels even sterk zijn als met schroeven.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Zwaluwstaart verbinding behoort ook nog tot de mogelijkheden, voordat de kepen/klossen op de boom gemaakt worden deze eraan frezen. Aangezien er een wel aan een trede zit, is dit een blinde verbinding.
   

  Waldy

  Specialist Zonwering
  • #6
  @IJkenhout

  Bij een trap waar de treden IN de NESTEN zitten moet er geen lijm.Deze worden nl. geschroefd of genageld. Een zeer correcte reactie.

  Maar indien je met keepbomen gaat werken en met deuvels kan je het beste verlijmen anders heb je geen vaste verbinding. De treden liggen dan gewoon los en dus staan de beide keepbomen ook los wat een zeer gevaarlijke situatie is.
   

  Almenaar

  • #7
  Hallo allemaal,
  iedereen zeer bedankt voor de reacties! Ik was even verhinderd maar kan hier goed mee verder.

  @ Waldy
  De keepbomen komen zeker niet los te staan, helemaal met je eens dat dat een gevaarlijk situatie is. De onderliggende vloer is van hout. Hier frees ik een uitsparing in, de keepboom voorzie ik aan de onderkant/vloerkant van een latje en zo plaats ik de boom als het ware in de vloer. Daarnaast staat hij klem aan de bovenkant en bevestig ik hem daar ook aan de vloerbalk van de bovenliggende vloer. En dan de treden deuvelen en lijmen.

  @Rola
  Dank voor je tips, die komen in de toekomst goed van pas. Een zwaluwstaart voor mijn trap is helaas nog iets te hoog gegrepen!
   

  TrustInLean

  • #8
  Vorig jaar bracht een Ierse schrijnwerker een nieuwe verbinding op de markt.

  Er werken al een aantal professionele trappenmakers met deze nieuwe clips van *, en de resultaten zijn fantastisch.

  Bekijk maar even hun website : *

  Onzichtbaar, permanent of demonteerbaar naar keuze, zonder lijm, zonder schroeven, zonder gereedschappen voor montage of demontage.

  Hopelijk heb je er wat aan voor je volgende project!

   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu