Betonvloeren storten

Iene

  • #1
Hallo,

Wij willen een nieuwe betonvloer storten in een oude schuur, ong. 125 m2. Het beton moet gestort worden op een bestaande, gedeeltelijk verzakte en gebroken vloer (direct op veengrond gestort, overigens wel met betonijzer), we zijn bezig poeren te maken in de oude betonvloer zodat deze niet meer verder kan zakken. Op de vloer komt bouwfolie met daarop 10 cm. eps en bewapening van 8mm/150, dan de nieuwe beton laag van 10 cm.

Mijn vraag is: moet ik in de eps gaten maken waar de poeren zitten, zodat de nieuwe betonvloer rechtstreeks gedragen wordt door de poeren met betonijzer verbonden aan de nieuwe betonmatten, hierdoor zal de oude gebroken vloer ontzien worden, maar krijg je wel koudebruggen op de plekken waar de poeren zitten. Of moet de eps dicht blijven zodat deze met de oude vloer de nieuwe betonvloer draagt?

De zelfde vraag hebben we ook voor ons oude huis waar we de houten vloeren willen vervangen door een betonvloer. Deze komt rechtstreeks op de grond. In de grond willen we ook eerst poeren maken (we hebben 25cm dikke eps liggen waarin de leidingen en afvoer wordt gelegd die onder het 10 cm. beton komt). totale woonopp. van verschillende ruimtes is ong. 100 m2. Hier zit geen oude betonvloer die het vlak kan dragen, het lijkt mij dat de poeren dan door de eps gedrukt zullen worden waardoor de vloer zal gaan zakken.
Moeten we dit voorkomen door een omgekeerde bak te maken, of aan de zijkanten wel de poeren door het eps met de betonvloer verbinden. Wat is een goede aanpak voor deze betonvloeren.

We maken poeren omdat we in veengebied wonen met de vaste laag ong op 2 m. diep.

Alvast bedankt voor de reactie. Mvg., Iene
 

Ralph

  • #2
Allereerst is 10 cm beton nooit constructief voor een vloer. Aangezien jij een vloer maakt met punt opleggingen zal het dus altijd een bewapende vloer moeten worden, en dus kom je met 1 krimpnetje in het midden niet weg.
Dan komen we automatisch al bij een constructeur terecht en die weet vaak hoeveel poeren en hoe groot en diep, hoe te isoleren, hoe dik de vloer enz.
 

Iene

  • #3
Hallo Ralph,

Dank voor de reactie. Er worden nergens muren geplaatst. Het woonhuis (100 jaar) is al ingedeeld in kamers waarvan de indeling, muren met hun fundering blijven staan, de grootste ruimte is ong. 4 x 5 m. Elke ruimte krijgt zijn betonvloer, het worden dan toch geen draagvloeren? We hebben net een principeplan van een constructeur bij de tekeningen van het huis gevonden, we moeten inderdaad de vloer 18 cm dik maken en 2 x bewapenen met 8 mm en de poeren v.a. de buiten- en binnenmuur 0,5 m. 1m. 1,5m naar elkaar toe.
Er staat alleen geen isolatie bij beschreven, die willen wij er wel in hebben, de 25 cm eps100 hebben we liggen, genoeg voor het hele huis. Veengrond klinkt erg in wat betekend dat er ruimte onder de eps zal komen. Hoe kunnen we de eps het beste gebruiken zodat deze niet gaat zakken?

Groet, Iene
 

Ralph

  • #4
Eps kan je vast krijgen door houders door het eps te drukken (dennebomen noemen we ze) en die kijken een paar cm boven het eps uit. Als daar dan beton op komt houd het beton de houders vast en die houden het eps weer vast. Vraag er naar bij de prof. bouwhandel.

Wat het principeplan betreft....... de naam zegt het al, het is een plan wat het type aangeeft. Geen werkplan dus, normaal leg je niet alleen netten over poeren.
Er komen altijd bijlegstaven bij, meestal eerst en daar op de netten voor de onderste bewapening. Daarop de supporters met daar op netten en eventueel bijlegstaven.

Als je geen werktekening hebt, vraag daar dan naar bij de constructeur.

Het is geen draagvloer als vloer die iets draagt, maar het moet zichzelf dragen aan eigen + dynamisch gewicht en is daarmee toch constructief.
 

Iene

  • #5
Hallo Ralph,

Oké, bedankt voor de reacties en de tips, we gaan er mee aan het werk.
Het zal nog wel even duren voor we klaar zijn. Eerst de vloer in de schuur maken en dan het huis.
We zullen heel wat moeten voorbereiden voor we daadwerkelijk kunnen storten.

Groeten, Iene
 

Ralph

  • #6
Tja, bouwen vergt altijd voorbereiding. Succes ermee.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
De vloer moet rechtstreeks op de poeren dragen.
als je er eps tussen doet zal de vloer toch gaan zakken.

De koudebrug kan je beperken door het contactvlak kleiner te maken bijvoorbeeld 20*20 cm. in het hart van de poer.
(de constructeur moet hier wel rekening mee houden in de wapening de overspanningen worden immers groter)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Komen die poeren dan ook 2m diep? Dat klinkt al meer als een paalfundering.

En noem het aub gewapend beton, niet bewapend, tenzij je geweren meestort :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu