Grondwater & storten nieuwe betonvloer

MFox

  • #1
In mijn woning uit 1932 wil ik graag een nieuwe betonvloer + vloerverwarming storten. De oude houten vloer was sowieso aan vervanging toe, dus deze is inmiddels verwijderd. Het zandpakket ligt op zo´n 30 cm onder het oude vloerniveau en wil hier op verder bouwen, dus afdichten met plastic, 15 cm PIR etc. Echter met de vele regenval van de laatste tijd, viel het mij vandaag op dat het zand wat vochtig is door optrekkend grondwater. Nu heb ik van een ex-bouwkundige van de gemeente al eens begrepen dat dit voor problemen kan zorgen doordat het bij het afsluiten met een massieve betonvloer er voor zorgt dat grondwater zich een weg gaat banen via de fundering (op staal, uit klinkers) en zo de muur in en daardoor voor problemen zorgt.
Ik heb de historische grondwaterstanden nagekeken via een peilbuis in de buurt, en hier komt het niet boven de 45 cm onder het maaiveld uit.In mijn beleving zou het dus moeten kunnen, maar het vocht in het zand vind ik toch wat verontrustend. Zijn er tips of dingen waar ik rekening mee moet houden?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Hoe is de fundering van de woning opgebouwd?
 

MFox

  • #3
Zover ik weet, en heb kunnen zien is de fundering opgetrokken uit bakstenen (of klinkers), op zand gemetseld met hier bovenop een spouwmuur. Voor de volledigheid, volgens Dinoloket bestaat de grond in mijn buurt uit +/- 80 cm zandgrond alvorens er een leemlaag is. Huis is gebouwd op vaste zandgrond in Oost Nederland, dus geen polder of kleigrond o.i.d.
 

Willem52

  • #4
Als de peilbuis dicht bij de woning staat zal die 45 cm wel kloppen. Staat die er verder vanaf dan moet je rekening houden met een opbolling van de grondwaterspiegel.. Waarschijnlijk komt het zand vochtig door capillaire werking.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Een peilbuis is geen bemaling... Dus 45 cm is 45 cm in de ongunstige situatie. 's zomers zal het grondwater veel lager staan. De leemlaag sluit de bodem verder af.

Als je drukkend grondwater zou hebben (een kwel of een bron) onder je huis, dan je kruipruimte gewoon blank staan.
 

MFox

  • #6
Dank voor de antwoorden! Ik maak me iets minder zorgen nu. Kruipruimte bij de voordeur waar de watermeter zit, en alsmede de kelderkast (ongeveer op hetzelfde niveau) zijn allebei droog. Ook het zandbed is op sommige punten wat vochtig, maar staat niet blank. Dankjewel!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu