Betonvloer zonder rand isolatie

Basan1985

  • #1
Dag
Ik las een discussie over begane grond vloer opbouw. Conclusie was daar dat het goed is om niet direct beton en afwerkvloer op elkaar te hebben. Aangezien je met vloerverwarming dan een enorme massa moet verwarmen (duurt lang) en die beton massa ook warmte verliest naar onderen toe (door isolatie heen het huis uit).

Maar nu mijn situatie in de badkamer 2e verdieping: de vloer mag altijd verwarmd zijn. Aangezien we een warmtepomp hebben is het niet interessant alleen 's ochtends bij het douchen te verwarmen. Bovendien hebben we gaat bij de verwarming: dit geeft de hele dag warmte af aan wel 2 verdiepingen (zit nl. Geen scheidende laat isolatie tussen dekvloer en constructie betonvloer) en dit willen we: ivm oude radiatoren wordt het boven niet zo lekker warm als beneden waar we al vloerverwarming hebben.
Verder geldt ook het argument van warmte verlies naar onderen niet omdat onder de badkamer een werkstudio is die de warmte goed kan gebruiken.

Kortom, mag ik hier concluderen dat ik idealiter een zwevende vloer maak met een deel constructie (beton 50mm) en daarop de dekvloer met vloerverwarming erin? En in dit geval rand isolatie naast de beton en afwerkvloer zodat er geen warmtebrug naar buiten is en de afwerkvloer zowel als beton vloer 1 cm rondom hebben om te kunnen uitzetten bij temperatuurwisselingen?
De betonvloer ligt er al in, zonder rand isolatie. Heb ik daarmee al een warmte brug naar buiten als ik de betonvloer ook ga opwarmen en wat is het risico op schade door uitzet en krimp als de betonvloer direct op de muren vast zit?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Stel je vragen gewoon even aan de aannemer.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Randisolatie wordt toegepast om het uitzetten en krimpen van de dekvloer op te vangen.
Dekvloer en ruwe betonvloer zetten verschillend uit, een scheidingslaag (3 mm isolatiefolie is al voldoende) om de dekvloer, waarin de vloerverwarming zit, los te koppelen van de ruwe betonvloer.

Veel installateurs van vloerverwarming brengen zo'n 3 mm isolatiefolie en randisolatie niet aan, met gevolg dat je krimpscheuren in de dekvloer krijgt.
(Tja, het scheelt weer in de prijs, dus doet men het maar niet: je ziet er toch niets van terug..... dus vooral bezuinigen en later klagen!)

Randisolatie zou ik zeker ook adviseren. Niet zo zeer als "isolatie", maar eerder om uitzetten en krimp op te vangen.
Ook die voorziening kost weinig, dus waarom daarop bezuinigen?
 

Basan1985

  • #4
Dank degooyer

Ja randisolatie willen we niet op bezuinigen, maar de vraag is of dit ook noodzakelijk is voor de constructie vloer ruw beton? Aangezien we het geheel met de dekvloer zwevend willen hebben. En als we het beton dus meeverwarmen, dan moet dit toch ook kunnen uitzetten en krimpen? Lijkt me dat dit alleen kan als randisolatie ook voor beton constructievloer is toegepast.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
De constructievloer moet opliggen op het dragende metselwerk, dus daar kan geen randisolatie toegepast worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu