Betonvloer onder bestaande schuur

Duifje

  • #1
Beste allemaal,

Eind vorig jaar hebben wij een woning gekocht die in 1999 is opgeleverd. 1 van de doorslaggevende dingen voor mij was in ieder geval de aanwezigheid van de vrijstaande houten geisoleerde schuur van 4*7 meter. Deze is in 2001 neergezet. De schuur staat op hardhouten (tuin)palen, lengte onbekend. Op die palen is een 4*7 rechthoek gemaakt van eveneens hardhout. De schuur is van houtskelet (houtsoort onbekend). De buitenkant is bekleed met rabatdelen die onderhoudsvrij lijken te zijn. De boeidelen zijn van hout, en het dak is onderhoudsvrij profielplaat. Het skelet is geisoleerd, met folie bekleed en aan de binnenkant afgewerkt met hardboard. In de schuur zijn onder de nokken twee ventilatieroosters aangebracht die altijd open staan.
Hierin klus ik veel op allerlei gebieden, dus breng ik er heel wat uurtjes door.

Nu het eerste jaar er bijna op zit komen er toch wat zaken aan het licht die me enigszins tegenvallen.

De schuur is met vergunning gebouwd, en op de aanvraag stond een betonvloer. Echter...die is waarschijnlijk wegens bezuinigingen vervangen door een klinkervloer. Onder het schuurtje zijn langs de rand trottoirbanden geplaatst, en de vloer is vervolgens bestraat met klinkers.

De grond rondom de schuur zakt enigszins, waardoor je onder de wanden van de schuur nu op sommige plekken nu kieren naar buiten ziet. De troittoirbanden wijken naar buiten, en je kunt je vinger op sommige plekken zo van buiten naar binnen steken. Bovendien is er sprake van veel optrekkend vocht. Als ik een emmer op de grond neerzet, en de volgende ochtend pak ik die op, dan druipt het vocht van de bodem af. De grond hier bestaat uit klei met een laag teelaarde erover. Palen voor het huis zitten om 18m.

Als het om twee bezems gaat dan vind ik het niet zo erg, maar elektrisch gereedschap waar ik voor heb gespaard heeft op deze manier geen lang leven meer. Bijvoorbeeld mijn lasapparaat, compressor, elektrisch handgereedschap etc. Bijkomende hinderlijkheid is dat je de vloer niet echt lekker kunt vegen, en dat als je een schroefje laat vallen die pas na eindeloos zoeken in 1 van de vele voegen naar boven komt.

Ik zou daarom héél graag een betonvloer willen aanbrengen. Normaliter zou je zeggen dat een betonvloer op zand een fluitje van een cent is, maar hier heb ik het probleem dat de schuur op 50cm van een sloot staat, ongeveer 120 centimeter lager. De beschoeiing is van dik azobe en is in goede staat, maar toch zie je langs de rand dat de grond daar sneller zakt dan elders.

Aangezien ik mogelijk ook soms met een auto naar binnen wil (mijn oude ambulance heeft een lege aslast van max 1300kg), en het risico van wegspoelen van grond hier groot lijkt, durf ik het eigenlijk niet aan.

Een andere optie is natuurlijk om buispalen te laten slaan en daar een vloer op te storten. Dit zou dan inpandig kunnen, maar de hoogte tot het vlierinkje is slechts 2,20 meter.

Als ik de geisoleerde betonvloer laat maken, wil ik er eigenlijk rondom metselwerk van ongeveer 30cm op plaatsen om meteen inwendig wat meer hoogte te krijgen. De ramen komen daarmee wel op een ietwat onhandige hoogte.

Een aantal vragen waar ik mee zit:
- Klopt mijn gevoel dat een plaat op zand in dit geval uitgesloten is?
- Is inpandig heien de beste methode, of kun je ook uitpandig heien ter ondersteuning van een inpandige vloer?
- Wat is de benaming voor een rabatdeel zoals op de foto te zien is?
- Hoe 'dom' is het om de schuur 30cm te verhogen en de ramen op de zelfde hoogte te laten zitten?
- Is het aan het eind van de rit goedkoper om de schuur af te breken en weer op te bouwen of deze met een kraan tijdelijk te verplaatsen en vervolgens weer op de betonvloer te plaatsen?
- Waar moet ik aan denken in financiële zin? Ik ben in staat veel zelf te doen, maar bouwmachines heb ik niet.
- Valt het te overwegen om extra ruimte te creëren door er een (prefab?) kelder te plaatsen, of wordt dat wel heel ingewikkeld?

Ik ben benieuwd naar jullie ideeën en antwoorden.

Bij voorbaat dank!








 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Het is nog enigzins mogelijk dat bij het berekenen van de palen er rekening met een betonvloer is gehouden. Dit kan je (laten) nakijken in de berekening. Hebben ze die bij de gemeente?

Als ik het zo hoor heeft de grond weinig draagkracht. Een betonvloer storten op de grond/zand is dan niet verstandig, want die gaat geheid verzakken (altijd leuke woordspeling).

Uitpandig heien is niet logisch in dit geval, want de bestaande schuur staat goed, dus dat moet je vooral zo laten. Ik denk niet dat deze schuur (ondanks dat hij er erg netjes uitziet) er beter van wordt door te verplaatsen of te verhogen. Inpandig heien met die hoogte is geen enkel probleem.
Wat goedkoper is (afbreken) zal je zelf moeten bepalen. Meerdere prijzen opvragen is altijd slim. We doen hier niet aan prijsindicaties.

Een kelder eronder is best mogelijk. Maar de bereikbaarheid (kraan) is dan wel belangrijk. Maakt het wel een stuk duurder uiteraard. En de trap kost ruimte.

Even terug naar de vraagstelling. Het probleem is dus dat de vloer niet vlak is en vocht doorlaat. Je zou dit kunnen oplossen door een goede vochtkering en een vlakke vloer over de klinkers te leggen. Als de klinkers stabiel liggen moet dat wel kunnen.
 

Duifje

  • #3
Beste IJkenhout,

Bedankt voor je reactie.
De hardhouten palen zijn niet via een constructeur gegaan. De originele aanvraag bevat ook geen verzoek tot het slaan van heipalen. Er wordt gesproken over een betonnen fundering met een opgemetselde rand.

De paalberekeningen voor het woonhuis (4 meter verder) zijn niet beschikbaar, maar ik heb wel sonderingsgrafieken en de paallengtes.

Het verharden van de bovenkant heb ik inderdaad ook overwogen. Toch zie ik dat het bedekken met hout niet echt voordelig is. Bovendien kun je het niet gemakkelijk isoleren zonder veel in te leveren op draagkracht. Met enige regelmaat ben ik aan het lassen, slijpen, ontvetten, kliederklusjes aan het doen etc. Hout is niet echt goed bestand tegen ál die invloeden. Een goede coating komt misschien een heel eind, maar ook die slijt en is kostbaar. Het prijsverschil met een betonvloer is daarom voor mijn gevoel te klein.

Ik zou graag binnenkort een paar werkbanken maken, en dat wil ik het liefst op een solide vloer doen. Nu doe ik zoals gezegd niets omdat ik bang ben binnen de kortste keren toch weer iets aan de vloer te moeten doen.

Ik zal binnenkort eens de lokale zzp-heier vragen die ook een klein buispaalstellinkje heeft staan. Mocht iemand tot die tijd nog een zinnig antwoord hebben op de gestelde vragen dan hoor ik dat graag!

Bijvoorbeeld op de vraag wat voor rabatdelen dit zijn (hoe zoiets heet), en of verhogen eerder een last dan een lust is.

Bedankt!

Gert
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu