Betonvloer in garage/ voldoende fundering?

Michael_l

  • #1
Onze garage staat halfachter aan de woning vast. Dus voor de helft aan onze woning vast. Nu wil ik graag een betonvloer storten in de garage omdat een deel daarvan bijkeuken wordt.

Graag wil ik eerst een betonvloer (12 cm), dan isolatie(XPS 10 cm) en dan een afwerkvloer(5~6 cm).
De bedoeling is dat de betonvloer op de fundering komt te rusten. Op 30 cm diep zit een fundering, maar helaas niet helemaal rondom. Aan de vrijstaande kant zit over de gehele lengte van 6 meter een 5 cm brede fundering. Aan de kant van het huis zit over 3 meter lengte 20 cm brede fundering (dat is het deel van de garage dat achter het huis zit) De andere 3 meter naast het huis, is op de fundering de buitenmuur geplaatst.

Hoe los ik dit probleem op? Want ik wil natuurlijk niet dat de vloer na verloop van tijd zakt. Moet ik staven in de muur van de woning boren?
 

Millew

  • #2
Een tekening zou een stuk duidelijker zijn.

Is het een gemetselde fundering of betonbalk?

Als je een gewapend betonnen vloer wil maken zal je die i.i.g. moeten laten berekenen door een betonconstructeur. Deze kan ook advies geven m.b.t. opleggingen c.q. fundering.
Meestal volstaat een oplegging op de twee lange kanten en als het niet anders kan, zouden ook alleen de twee korte kanten kunnen worden benut. De vloer wordt dan wel een stuk dikker.

Als er onvoldoende opleglengte is, zou je kunnen staffelen. Dus om en om een stukje muur uithakken en een stukje muur laten staan. Hoe groot de uitgehakte lengte kan zijn, hangt af van wat er boven zit aan muurhoogte en andere belasting. Ook lage muuropeningen, ramen o.i.d. hebben invloed op de plaats van de gestaffelde openingen.
De uitgehakte sleuven kan je dan gebruiken als oplegging. Dit moet wel worden meegenomen in de berekening, want er zal aanvullende verdeelwapening moeten worden bijgelegd.

Kortom, haal er een constructeur bij of leg de vloer op een zandbed. Daar zit voor de leek minder risico aan vast.
 

Sharky

  • #3
Als er een muur op de vloer komt is het verstandiger daar een fundering te maken.

Als het alleen een vloer is zou ik die zeker niet op de fundering leggen. Muren en vloeren werken verschillend van elkaar. Als de vloer op de fundering ligt heb je kans op scheuren rondom de vloer.

Normaal wordt de fundering met een 20cm muurtje erop eerst gemaakt en dan een zandbed ban +/- 10 cm gestort. Daar bovenop een tempex isolatie van 10cm harde persing (beste is 2x 5cm dikke platen te nemen en die in verband op elkaar te leggen)

Vervolgens wapeningsmatten erboven op en dan 10cm beton storten.

Tenslotte wordt er veelal een cementdekvloer (al dan niet machinaal afgewerkt) op gestort.
 

Millew

  • #4
Sharky schreef:
Muren en vloeren werken verschillend van elkaar. Als de vloer op de fundering ligt heb je kans op scheuren rondom de vloer.
???
 

Sharky

  • #5
Een nieuwe vloer op een zandbed zal nog nazakken. Bestaande funderingen van muren zijn al gezakt/ gezet maar werken altijd. En een vloer wordt anders belast dan muren. etc.
 

Millew

  • #6
Alle gewapend beton is gescheurd, anders zou de wapening er voor niets in zitten. Het is juist de kunst om zodanig wapening aan te brengen, dat de scheuren worden verdeeld en de scheurwijdte wordt beperkt.

Een nieuwe vloer op een oude fundering storten geeft wel kans op nieuwe zettingen, vandaar ook mijn advies om een constructeur te raadplegen of anders de vloer op een zandbed te storten.
Werken is het resultaat van ongelijke krimp/uitzetting. Steen en beton hebben vergelijkbare uitzettingcoefficiënten, dus die kans acht ik niet zo groot.

Laten we maar even afwachten tot TS reageert.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Naast het advies van Millew kan je ook denken aan een combinatievloer. Dan liggen alleen de liggertjes op de fundering, de broodjes hang je ertussen.

Staven in een muur boren om de vloer aan te hangen heeft geen zin.

Staat de woning op palen :?:
 

Michael_l

  • #8
De woning staat inderdaad op palen.
Zakt het zandbed later niet ook gewoon een stukje?
 

Millew

  • #9
Staat de garage ook op palen?

Een betonvloer op een zandbed kan inderdaad wat nazakken. Hoeveel dat is hangt af van de dikte van het zandbed en hoe goed het is verdicht.
Verder is de ondergrond van belang. Zit je op zand dan is de zakking van de ondergrond minimaal. Maar aangezien de woning op palen staat zit je waarschijnlijk op klei, veen of andere prut. Dan kan de zakking iets groter worden, maar hoeveel is moeilijk voorspelbaar.

Je kan het beperken door geen zand te gebruiken maar geëxpandeerde kleikorrels. Dat is een stuk lichter dan zand en isoleert ook gelijk. Het is wel een stuk duurder.

Een combinatievloer of ook wel broodjesvloer genoemd, zoals IJkenhout voorstelt, is een goede mogelijkheid. Die is lichter dan een conventionele in het werk gestorte betonvloer, dus die zal de bestaande fundering ook niet al te veel extra belasten. Maar ook dan lijkt mij een bouwkundig advies raadzaam.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #10
Hoe groot is de garage inwendig.
Zijn de buitenmuren van de garage spouw of enkelsteens.
Wat is het verschil in hoogte tussen de onderzijde van de betonvloer en de bovenzijde van de funderingsbalk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu