Betonvloer garage - Kan dit zo?

Joost s

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een garage van 17x7 meter, ik wil hierin een betonvloer maken, het is nu nog zand/Klei. De ondergrond heeft voldoende dragend vermogen.

Nu is het huis uitgevoerd met een massieve betonnen fundering die aan iedere kant van de muur ca. 10-15 cm breder is dan de muur zelf.
De betonnen fundering ligt ca 10cm onder de uiteindelijke vloerhoogte in de garage.

Mijn idee was in eerste instantie om de vloer 10cm dik te maken en dus aan de zijkanten te laten rusten op de fundering, het overige deel van de vloer rust dan op de (harde) zand/klei ondergrond. Ik was ook van plan om het in delen te storten aangezien ik het alleen moet doen, dus zeg in 4 delen van iedere keer ongeveer 4.20 x 7 meter. Zodoende is het ook alleen te behappen en kunnen je het met een bekisting steeds mooi afreien.

Uiteraard de vloer uitgevoerd met een betonmat e.d.

Mijn vraag is dan ook, kan dit zo, doe ik het goed, ook met name die opleg op de fundering?
Moet ik de verschillende delen verbinden, bijvoorbeeld betonijzer door laten lopen of juist de voegen als deletatie gebruiken?

Alvast bedankt voor de moeite,

Groet Joost
 

Fiesiekus

  • #2
Ik denk dat als je op het vlak van de fundering een laag 3 - 5 cm dik piepschuim legt (bijv. die 10 - 15 cm breed) en de vloer gaat iets zakken , je nog genoeg opvangruimte hebt. Ook rondom tegen de muur piepschuim (1 cm is zat) om de werking van de vloer op te vangen.

Verder wordt toch aangeraden om een betonvloer in 1x te storten; als mbv van een centrale laat brengen ben je het snelst en beste af.
 

Joost s

  • #3
Dus toch een vrijliggende vloer ervan maken.

Het in 1x storten heb ik ook aan gedeacht, ik laat het beton zeker van de centrale komen, ik ga geen 12m3 zelf draaien! Echter als ik 120m2 in een keer zelf ga storten wordt dit wel een heel werk dat ook mooi vlak te krijgen en als ik het in delen doe kan ik mooi op de einden steeds een waterpas lat zetten om langs af te reien.

Moet er overigens bij een betonvloer van 120m2 17x7mtr geen deletatievoeg komen of kan die genoeg werken als die vrij ligt dat die niet scheurt?
 

Fiesiekus

  • #4
Denk dat je rondom 1 cm piepschuim genoeg dilatatie is.

Ik weet van heel vroeger van oude betonwegen dat er om de 30 / 40 meter of zo, een rubber richel in zat. Die 17 m. hoeft, denk ik, niet onderbroken te worden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu