Betonvloer bovenburen isoleren.

Bugac-Bertje

  • #1
Beste:
Ik wil mijn woonkamer plafond dat tegen de betonnen vloer van de bovenburen aankomt gaan isoleren tegen warmte verlies.
Is dit raadzaam?
De warmte van mijn woonkamer gaat volgens mij verloren doordat ik eigenlijk de betonnen vloer van mijn bovenburen op warm!
Vandaar mijn plan om dit warmte verlies tegen gegaan door mijn plafond te isoleren:
Hoe?
en met welksoort en dikte isolatie materiaal.?

Bedankt voor uw antwoorden!

Groetjes Bert
 

Lee0110

  • #2
Er zijn verschillende opties voor het isoleren van het plafond:
  1. Spuitisolatie: Dit is een populaire en effectieve manier om het plafond te isoleren. Hierbij wordt een isolatiemateriaal in de vorm van een spray aangebracht op het plafond. Het materiaal zet zich uit tot een stevige en homogene laag.
  2. Rollisolatie: Hierbij wordt een rol van isolatiemateriaal tussen de spanten van het plafond aangebracht. Dit is een gemakkelijke en snelle manier om het plafond te isoleren.
  3. Plaatisolatie: Hierbij worden isolatieplaten aan de onderkant van het plafond bevestigd. Dit is een goede optie voor plafonds met weinig ruimte tussen de spanten.
Voor het type isolatiemateriaal kun je kiezen uit verschillende materialen, zoals glaswol, steenwol of EPS (geëxpandeerd polystyreen). De dikte van het materiaal hangt af van het soort isolatie dat je kiest en de isolatie-eis die je stelt. Als richtlijn wordt aangeraden om minimaal een dikte van 20 cm te nemen voor spouwisolatie en 10 cm voor plafondisolatie.
 

MvanV

  • #3
Schuimen isoleren beter tegen warmte, maar in zon geval zou ik steen/glaswol gebruiken omdat dat ook geluid dempt. Daaronder gips op een rachelwerk
 

Charel

  • #4
Het heeft totaal geen zin om een verdiepingsvloer tussen twee bewoonde appartementen te isoleren tegen warmteverlies.
Je kan geen warmte verlies krijgen naar die betonvloer want die heeft dezelfde temperatuur als de binnenruimtes van beide appartementen.
Isoleren tegen warmteverlies heeft enkel zin tussen een warme en een koude omgeving. Wat normaal neerkomt op isoleren tussen de binnen- en de buitenomgeving.
 

Bugac-Bertje

  • #5
Dat ben ik toch nog niet met u eens!
Ik woon op de begane grond de buren boven mij zijn de bewoners van de volgende woonlaag
De warmte tegen mijn plafond zal beslist hoger zijn dan temperatuur van de vloer van de boven mij liggende woning!
Ik heb geleerd dat warmte naar boven gaat als er een goede circulatie plaats vind in mijn woning.
En wat als de bovenburen niet veel thuis zijn?
Of zij helemaal niet stoken?
Graag uw reactie.
Groet Bert
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Hoe wordt je energieverbruik voor verwarmen bepaald? Heb je een eigen CV-ketel en gasmeter? Of blok- of stadsverwarming?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Bugac-Bertje schreef:
De warmte tegen mijn plafond zal beslist hoger zijn dan temperatuur van de vloer van de boven mij liggende woning!
Uiteraard. Heb je daar geen getallen bij. Koop een infrarood thermometer en ga daar mee aan de slag.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik ben het met @Charel eens. Er zal een reden zijn dat niemand dit doet....
Uitzonderingen daargelaten is het zinloos (misschien dat het iets kan doen als het appartement boven je leeg staat en nooit wordt verwarmd, maar dan nog zal het door de aangrenzende appartementen redelijk op temperatuur blijven....). Ben je er zeker van dat je niet op andere manieren warmte verliest?
 
Laatst bewerkt:

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #9
Warmteverlies door een oppervlak kun je berekenen met de volgende formule:

Q = A * h * ΔT / R

Q =Verbruik in wh
h = tijd in uur
ΔT = temperatuurverschil
R = thermische weerstand

Ga hier even mee rekenen, maar laten we een R van 1 nemen voor een betonnen vloer, een temperatuurverschil van 5 graden, een oppervlak van 40m2 en dan kijken wat er per dag aan verlies is.

Q = 40*24*5/1=4800 Wh = 4,8 kWh

Dus het kost je zon 5 kWh per dag electrisch stoken, met een airco zo'n 1 kWh (COP 5), en met gas ongeveer een halve kuub (1 kuub gas bevat een kleine 10 kWh energie)

Stel je stookt op gas, voor 1 euro per kuub (zal komende jaren hopelijk niet zo als nu blijven) en je stookt de helft van het jaar, zit je qua kosten op 1*0.5*365/2= 90 euro per jaar verlies.

Maak het sommetje zelf eens voor wat isolatie en kijk hoeveel verlies er dan is. Het verschil wil je terugverdienen met je isolatie project.

Ik denk dat je zomaar richting de 20 jaar terugverdientijd gaat.
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #10
@Job_04 en daar is de reden waarom niemand dit doet....
 

Charel

  • #11
@Job_04
Interessante berekening met echter één bedenking:
Als ik het goed begrepen heb dan reken je met de veronderstelling dat de beton 5° koeler is dan de woonruimte.
Echter als beide appartementen op bijvoorbeeld 22° worden verwarmd dan is die beton ook 22 ° en is er dus geen temperatuurverschil.
Indien de bovenbuur zijn appartement constant slechts op 18 ° zou verwarmen en de onderbuur op 22 ° dan zal de beton het gemiddelde aan temperatuur hebben, namelijk 20°.
En dan zou je de berekening nogmaals kunnen maken met een temperatuurverschil van 2°.
Ik denk dat je bij peanuts gaat uitkomen, een te verwaarlozen warmteverlies.
En dan moet je er nog van uitgaan dat de situatie van dat schaars verwarmde bovenste appartement altijd zo zal blijven.
Voor hetzelfde geld komt er na een tijdje een andere bewoner of krijgt men andere leefgewoontes en wordt het bovenste appartement voortaan tot 24° verwarmt. Op dat moment zou de isolatie dan zelfs contra productief worden.
Niet doen blijft mijn boodschap !
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Meten is weten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Charel schreef:
Indien de bovenbuur zijn appartement constant slechts op 18 ° zou verwarmen en de onderbuur op 22 ° dan zal de beton het gemiddelde aan temperatuur hebben, namelijk 20°.
En dan zou je de berekening nogmaals kunnen maken met een temperatuurverschil van 2°.
Zo werkt bouwfysica niet... Het gaat om de delta T van de gemeten waarden aan beide zijden van de vloer of wand.
 

Charel

  • #14
@Walker ,
Je hebt gelijk ivm die Delto T maar ik weet niet of die benadering een wezenlijk verschil gaat geven.

In feite is dit topic al vanaf het begin gestart met een fout denkbeeld alsof die beton een koud vlak is waaraan het onderste verdiep warmte zou verliezen terwijl die betonplaat zit ingesloten tussen twee verwarmde leefruimtes en dus ook de temperatuur heeft van die verwarmde ruimtes.
Er is in feite dus ook geen sprake van een delta T . Vandaag of dit jaar kan het iets warmer zijn in het ene appartement, morgen of volgend jaar kan dit andersom zijn. Je mag met die eventuele kleine en tijdelijke temperatuurverschillen geen rekening houden.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #15
Charel, warme lucht stijgt. Als ik in mijn oude huis met plafond van 3m hoog op een ladder klom, voelde ik letterlijk de temperatuur stijgen met elke trede omhoog.

5 graden temperatuurverschil tussen vloer hoogte bij de buurman en plafondhoogte bij de topicstarter lijkt me daarom echt geen onredelijke aanname.

Dit simpele sommetje met dit temperatuurverschil geeft overigens dezelfde conclusie als iedeeen al aangaf; isoleren is kostentechnisch geen goed idee.

Verder discussiëren over exacte waarden heeft niet veel toegevoegde waarde volgens mij, was meer een grove schatting om de al gegeven antwoorden wat meer te onderbouwen.
 

Charel

  • #16
@Job_04
Een verschil van 5° tussen de lucht onderaan en bovenaan lijkt me enorm veel !
Men zou het eens moeten nameten maar bij een merkbaar verschil zit je volgens mij met een ongeventileerde kamer en dus ook met ongezonde lucht.
Indien de woning zou geventileerd worden volgens de huidige normen voor nieuwbouw dan heb je een constante menging, doorstroming en vervanging van de aanwezige lucht.
Maar goed, sowieso lijkt de consensus hier toch dat het geen goed idee is om het plafond tussen twee leefruimtes te isoleren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu