Betonvloer maken voor tuinhuis

gerrit1985

  • #1
Beste Forumleden,

Ik wil een tuinhuis gaan bouwen van 35m2.

Graag wil ik er een beton vloer in hebben met isolatie er onder.
Ik dacht aan 10 cm XPS met een laag van 10cm beton met wapeningsnet. Ik woon op Ameland en beton brengen met wagen en al helemaal met pomp is hier erg duur helaas. Daarom wou ik het zelf met wat hulp gaan draaien. 35m2 x 0,10m zou 3,5m3 beton worden, dito circa 300 zakjes van 25kg. Met 2 betonmolens en wat hulp lijkt mij dat prima in een dag te doen.

Echter heb ik dan nog geen vorstrand, een vorstrand van 0,3 breed 0,6 diep en 25 meter lang kom ik uit op 4,5m3 alleen voor de vorstrand.

Mijn vraag is, is de vorstrand echt nodig op zandgrond? voor een tuinhuis?

de rest word gebouwd van hout, plat dak, geen zware machines en of auto`s
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Ik vraag me toch tekens af waarom men telkens voor een tuinhuisje een betonvloer willen storten zonder vorstrand als er geen zware machines of auto's in komen te staan?

Geen vorstrand en het vriest een poosje flink kan betekenen dat je vloer stuk kan vriezen. Dus nu bezuinigen op een paar uurtjes werk kan je later heeeeeeel veel werk op gaan leveren.
Wil je dat voorkomen dan geen betonvloer maken maar gewoon grote tegels gebruiken, vriezen die wat op dan is er niets aan de hand en verzakt er iets dan hoog je het gewoon weer op.
Ander verhaal wordt het natuurlijk als je het tuinhuis wilt gaan verwarmen.

Zakjes van 25kg zijn ook aardig aan de prijs, nu weet ik niet hoe het bij jullie op het eiland is maar haal je even met de aanhanger een paar kuub zand dan is dat vele malen goedkoper dan losse zakjes.
Maar je moet ook niet alleen zand halen, alleen een zand cementvloer knapt veel te snel.
Een veel gebruikte verhouding is de 1,2,3 methode dus 1 deel cement, 2 delen zand, 3 delen grind.
Dit mengen en dat als vloer gebruiken geeft een veel sterkere vloer.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hoe dicht bij de bekisting kan de betonwagen komen?

Een vorstrand is absoluut noodzakelijk. Zoals Gerrit al zei: geen betonvloer als je geen vorstrand wilt maken.
 

gerrit1985

  • #4
Zakjes van 25kg (https://www.hornbach.nl/p/betonmortel-25-kg/7195709/) zijn goedkoper dan bigbags.

De achtertuin legt zo'n 30 meter vanaf waar de vrachtwagen kan komen, aangezien ze niet op zaterdag leveren, kan ik niet genoeg kruiers vinden om het naar achteren te kruien. de laagste offerte die ik nu heb is €5000 voor 6m3 naar achteren te leveren/pompen. dat vond ik een behoorlijk bedrag.

Als ik 3,5m3(voor plaat) in zakjes bestel ben ik maar €1500 kwijt. Maar de vraag was voor een dergelijk schuur is een vorstrand nodig op zandgrond. van jullie begrijp ik dus van wel?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
De vorstrand voorkomt dat vocht in de grond onder de betonvloer kan bevriezen. Water zet uit als het vriest en dan komt je hele vloer omhoog met schade tot gevolg. De opgevroren grond zakt namelijk niet meer in als het weer dooit. Dus ja: een vorstrand is noodzakelijk.

Een betonwagen met pomp aan boord ( = mixerpomp) kan met slangen aan de giek makkelijk tot 30 meter komen.

€ 5.000 is inderdaad heel erg veel geld. Ter vergelijking: ik was 2 maanden terug € 900 kwijt voor 2,25 m3 beton met de pomp gelost, wetende dat een kuub beton nog geen € 100 kost. De kosten zitten hem dus echt in de tijd die de chauffeur kwijt is om bij je te komen en weer terug naar de centrale (hoe lang duurt de overtocht naar Ameland?).

Probeer eens op het eiland een bouwerij te vinden waar ze ook beton nodig hebben. Dan kun je zaken combineren. Zorgen dat je bekisting klaar ligt. Het is dan even wachten tot je beton hebt, maar dan scheelt het wel aanzienlijk in de kosten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Overtocht duurt 50 minuten enkele reis. Maar het tarief voor vrachtwagen is best hoog...
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
gerrit1985 schreef:
Als ik 3,5m3(voor plaat) in zakjes bestel ben ik maar €1500 kwijt.
een kuub metselzand kost hier dacht ik iets van 75 euro, grind is duurder met iets van 130 euro per m3 en wat zakken cement, dus ipv. 1500 euro zou ik nog geen 400 euro kwijt zijn.
Vaak is er ook nog wel iemand die zijn grind graag kwijt wil en kun je het daar gratis ophalen en dat scheelt je dan nog een keer 260 euro.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #8
Voor beton zou ik terughoudend zijn met gebruikt grind. Daar kan allemaal vervuiling in zitten zoals aarde, mos, enz..
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Dat moet je ook eerst even schoonspoelen, heb hier al weer 2 kuub grind staan voor de komende betonwerken, even door de wasstraat en het is weer als nieuw.
Paar uurtjes grind spoelen en je bespaard 260 euro.
Er zijn dagen dat ik minder per uur verdien. :mrgreen:
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Klopt. Maar ook de afmeting van het grind is belangrijk. Bij de betoncentrale is alles op elkaar afgestemd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu