Betonnen latei gedeeltelijk wegwerken

De boez

  • #1
Dit mooie geveltje is ooit verpest door het plaatsen van een groot voorraam (kozijn 200x280). We dit kozijn verwijderen, en twee raamkozijnen terugplaatsen. Tussen beide kozijn komt het pinant van ca 80cm breed. Boven het huidige kozijn zit een betonnen latei. Is het volgende plan haalbaar?

Het huidige kozijn verwijderen. Nieuwe kozijnen plaatsen en pinant metselen. De nieuwe kozijnen passen precies in de hoogte van het huidige kozijn. Het gedeelte van de latei wat boven de pinant komt slijp ik tot max 2 cm binnen de gevel weg. Daartegen metselen we stroken steentjes van de gevel zodat het lijkt alsof het geheel doorloopt.

De hele gevel moet nog gevoegd worden, dus daarom wil ik het nu aanpakken. Voor mijn gevoel blijft het latei goed ondersteunt in de nieuwe situatie, maar ben benieuwd naar jullie mening. Ik hoor het graag ;)

kozijn.jpg
 

Hharbers

  • #2
zul je toch echt constructeur moeten vragen.
Wijzigingen in gevels zijn bijna altijd vergunningsplichtig en dan willen die ook een berekening zien

Je maakt de beton latei danner wat draagkracht mogelijk beïnvloed. In latei zitten stalen korf of voorgespannen wapening. Als je paar cm er af hakt komt deze bloot te liggen met roest als gevolg.

Met juiste ondersteuning van metselwerk boven de raam kun je hele latei verwijderen en vervangen door 2 stalen L-lateien (volgens opgave constructeur)
Deze kun je perfect weg metselen , eventueel meteen dpc folie boven in spouwblad aanbrengen
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu