Betonnen dak lekkage

Landhuisje

  • #1
Ik ben hier bij iemand te gast in Zweden die een grote (40mx12m schat ik) betonnen schuur heeft staan. Het dak is ook van beton, zo te zien met mes- en groef delen. Leeftijd weet ik niet maar ik schat een jaar of 40 minimaal. Het dak heeft een lichte helling, ik schat zo'n 15-20 graden. Het lekt flink tussen de delen zoals hier te zien, en vooral tussen de laatste delen waar een soort van dakrand ligt.
photo_2022-09-26_17-33-56.jpg
1664228820240.png

Op het dak ligt een zeil wat met latjes met spijkers aan de originele dakbedekking is vastgemaakt, wat lijkt op bitumen.
1664228744888.png
1664228845396.png
1664228765954.png

1664228915310.png
1664228932244.png
1664229109926.png

Ja het is een rotzooitje.De latjes met spijkers zijn ook op sommige plekken los gekomen en waar het zeil overlapt ligt het precies onderin de 'goot' en is de naad ooit met iets van teer geprobeerd dicht te krijgen, wat nu op veel plekken open is.

Ik vermoed dat de bitumen matten in het begin zijn vastgesmolten op het beton waardoor bij uitzetten en krimpen van de hele constructie het bitumen uiteindelijk is gaan scheuren. Er is geen dakgoot, maar een soort van dakrand op het dak zelf gemaakt, met een heuveltje onder de bitumen van vermoed ik houten palen. Er zijn 2 uitlopen die in pijpen komen die binnen het gebouw op de wand lopen. Het is allemaal erg raar en slecht bedacht, maar dat terzijde.

Wat is nou de beste methode om een betonnen dak in delen zoals deze het beste te bekleden? Met bitumen wat los ligt met folie eronder kan alleen op een plat dak met grind er bovenop lijkt me. Misschien bitumen shingles? Of is een coating het beste? Maar dan moet het beton brandschoon gemaakt worden denk ik.

We zijn ook op zoek naar een noodoplossing voor de komende winter zodat het ergste even gestopt kan worden. Ik zit zelf te denken aan het 'heuveltje' gewoon weg te halen zodat het over de rand weg kan lopen. De buitenmuur zal dan wat nat worden maar er is een overstek van 30cm dus zal wel meevallen. En nog altijd beter dan de binnenmuren die nu nat worden.

Ideeën? Tips? Dank!
 

Sander 1972

  • #2
Dak dekker zoeken, die het compleet vervangt. Daar is geen eer meer aan te behalen
 

Landhuisje

  • #3
Helaas is dat te duur voor de mensen hier. Er is wel genoeg mankracht. Vandaar mijn vraag om advies aan eventuele dakdekkers in deze groep wat er het beste op te leggen is als het helemaal overnieuw gedaan wordt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Je zult toch de materialen moeten hebben, en omdat deze kostbaar zijn kun je ze beter door een professional laten verwerken. Wel jammer dat de zomer inmiddels voorbij is.
 

Landhuisje

  • #5
ik begrijp dat een pro beter is. Maar ook al laat je het door een pro doen dan nog is het goed om te snappen wat de opties zijn en waarom, lijkt me. Een second opinion kan nooit kwaad.

Mijn vraag is vooral wat is de beste dakbedekking voor een betonnen dak dat bestaat uit mes- en groefdelen, met een lichte helling?

Iemand hier daar een antwoord op?
 

Sander 1972

  • #6
Ik zou een dak dekker daar benaderen, die hebben de kennis van de producten daar.

je kan er ook hier een benaderen en vragen om daar te komen kijken.
Maar ik denk dat je dan veel duurder uit bent.
Dat heuveltje is er voor de sneeuw denk ik, dus dat zou ik even laten zitten
 

Landhuisje

  • #7
Goed punt van de sneeuw, dat is goed denkbaar ja. Misschien een paar openingen er in maken waar het water nu blijft staan, om van het ergste af te zijn?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Met een heuveltje voor kom je een beetje dat er water horizontaal onder de dakbedekking kan kruipen.
Denk ik.
Ik wil wel een poging wagen. Wat voor gereedschap heb je tot je beschikking.
En waar denk je zelf aan. Youtube zie je veel filmpjes wat je zou kunnen doen, dan distelleren he dat lijkt me wel wat. Dat zou wel eens kunnen lukken.
Zou je met hete lucht willen lassen. Kan je toevallig autogeenlassen dan lukt het ook om een kunststof dakbedekking te lassen.
 

Landhuisje

  • #9
Het nodige gereedschap is in principe wel aan te komen of te huren in de buurt.

Dus je denkt dat het heuveltje voorkomt dat er water helemaal vanaf de rand terug kan lopen? Kan zijn, maar ik denk in de huidige situatie dat het meer lekkage veroorzaakt dan voorkomt omdat het daar nu verzamelt:
1664351523204.png
1664351537048.png
1664351649806.png

Ik ben nu geneigd om er een snede in te maken om te kijken wat er precies onder ligt dat die heuvel maakt. Als het een betonnen rand is dan zal het sowieso lastig zijn om daar openingen in te maken of weg te halen.

Wat betreft de sneeuw, geen van de andere daken hier heeft zo'n sneeuw heuvel of beugel, en er staat ook niets onder wat gevaar zal lopen, dus ik denk dat ie wel weg kan. Ik wil vooral zorgen dat het water niet meer zo verzamelt zoals het nu doet, en gewoon vrij van het dak af kan stromen.

Voor de volledigheid nog even de hoek gemeten en het dak is slechts 5 graden helling:
1664351682575.png

Met hetelucht lassen zoals bijvoorbeeld met een verfbrander? Dat zal vrij langzaam gaan denk ik? Ik heb vroeger wel met een dakdekkers vlam gewerkt, als hulpje van een aannemer die toen ook een plat dak bedekking deed met bitumen.

Ik zal ook nog wat youtube gaan bekijken als ik weer meer data heb, ben door m'n gratis roaming heen :)
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Landhuisje schreef:
Ik ben nu geneigd om er een snede in te maken om te kijken wat er precies onder ligt dat die heuvel maakt. Als het een betonnen rand is dan zal het sowieso lastig zijn om daar openingen in te maken of weg te halen.
Als de waterdichting netjes is omgevouwen zou het water niet onder de dakbedekking kunnen lopen. Water loopt niet omhoog.
Met hete lucht heb je minder last van slechtweer. Alleen de lasnaad moet droog zijn.
Belangrijk van welk materiaal is de dakvloer.? Een soort van waterdichte laag zit vast met latjes daar zal best nog iets onder zitten.
Water onder het zeil. Kan me niet voorstellen dat je met latjes die laag waterdicht kan aanbrengen. Temeer omdat er weinig afschot is. Dat is normaal geen probleem te zijn om een dak waterdicht te maken.
Hoe dik is die laag heb je een schuifmaat.
 

Landhuisje

  • #11
Ik heb even gekeken bij een hoek en het lijkt erop dat het bitumen of mastiek is direct op het beton aangebracht:
photo_2022-09-29_16-05-46.jpg
photo_2022-09-29_16-05-44.jpg

Ik schat dat het zo'n 10-15mm dik is op elkaar.

Ik heb ook het heuveltje open gesneden op een uiteinde en dat ziet er zo uit van binnen:
photo_2022-09-29_16-05-45.jpg

Gevuld met spaan, zo te zien. Mijn idee is nu, als nood oplossing om het water wat verzamelt op die paar plekken weg te kunnen laten lopen, openingen te maken in deze heuvel en dat weer dicht te smelten, op een droge dag.

Ik heb in de omgeving gekeken en alle van dit soort betonnen schuren hebben hier gegalvaniseerde stalen golfplaten daken, nergens zie je bitumen liggen, en dat zal wel een reden hebben.
1664701428519.png

Ook even gekeken naar de kosten en dat valt op zich mee, rond 14 EUR / m2 voor die stalen platen, kan vast nog wel goedkoper met een beetje rond shoppen. Ik lees ook dat dit soort daken heel lang mee kunnen.

Dus zo'n dak lijkt me de echte oplossing, maar dan moet er geld zijn en een droge periode om het uit te voeren. Wellicht ook verstandig iemand van hier voor een consult te vragen ook als de mensen het hier zelf gaan uitvoeren. Ik denk zelf dat dit de methode moet zijn:

1) dak zo veel mogelijk leeg en schoon maken van het oude materiaal (dit zal het zwaarste werk zijn)
2) regelwerk op het beton aanbrengen met de juiste bouten
3) de golfplaten daarop vast schroeven met spenglerschroeven
4) gevel randen afwerken
5) regengoten en buizen installeren
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Van welk materiaal is de dakvloer. Mijn indruk is dat dit gasbeton platen zijn.
Voor het het bevestigen van stalendakplaten of een schroef in te draaien niet het meest handige materiaal.
Daarbij denk ik, is er bijna geen helling in je dak dan moet je geen naden van de platen onderling hebben.
Zet is een link welke platen je denkt te gaan gebruiken.
Vraag is rond waarom ze die opstand gemaakt zouden hebben. Is voor ons klimaat vreemd omdat je ook onder het dak een goot kan hangen.
Je eerste foto #11 dat detail lijkt op een deel van een dak wat vlak is. Daar hangt geen goot onder klopt dit?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #13
Weet je het zeker dat dit dak 5 graden is.

gradenboog 2.jpg
 

Landhuisje

  • #14
Of het gasbeton is weet ik niet zeker. Je ziet hier dat de wand en dak delen hetzelfde zijn, een mes- en groef systeem:
1664707724459.png


De helling van het dak is inderdaad 5 graden:
1664707187395.png
Het lijkt inderdaat plat maar dat is het niet.

Goede vraag van die opstand en het ontbreken van een dakgoot. En ook dat de regenpijpen binnen het gebouw lopen, als ze verstoppen dan overstroomt het daar dus. En er zijn zo nog wel meer goede vragen. Het dak is qua bedekking en afvoer volledig verkloot, dat is me inmiddels wel duidelijk, en gemaakt door iemand die er echt geen verstand van had.

Er hangt inderdaad nergens een goot. Die moet er ook nog onder dus, om het mooi af te maken wanneer de bedekking van staal gemaakt gaat worden. Ik denk aan deze platen:


Dit soort platen zie je ook overal in de buurt, ook op dergelijke betonnen schuren met ook maar een kleine helling. Kwestie van genoeg overlap tussen de platen lijkt me, dan kan het water niet ver genoeg er tussen komen.

Wat betreft het bevestigen van de stalen platen op het dak. Ik dacht aan een houten regelwerk op het beton schroeven met bouten, of misschien kitten? En dan daar in de platen vast schroeven. Dus niet direct op het beton. En dan hou je ook een luchtlaag ter ventilatie zodat het minder snel gaat roesten en het regelwerk ook niet vochtig blijft.
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #15
Ik zou denken:
- alles er af.
- betonnendak voorzien van pir platen
- over de de pir platen een onderlaag
- en daar weer bitumen overheen.
 

Landhuisje

  • #16
Ik denk dat bitumen duurder gaat zijn dan stalen golfplaten die ik op elk gebouw hier in de omgeving zie liggen, en daar zal wel een goede reden voor zijn qua klimaat hier in Zweden. Isolatie eronder kan evengoed, maar ik denk handiger aan de binnenkant? Bovenop zal er idd een laag hout overheen moeten zodat het sterk genoeg is om op te lopen. En dat zal ook snel in de papieren gaan lopen. Zo veel PIR platen zelf trouwens ook.

Het gaat nu puur om het waterdicht maken. Budget voor isoleren is er niet, en is ook niet nodig omdat de schuur vooral een opslagruimte gaat zijn voor landbouw spul en voertuigen.
 

Landhuisje

  • #17
het lijkt inderdaad op gasbeton maar wel met een wapening:

Compress_20221002_131915_5402.jpg

1664710148903.png
Compress_20221002_131515_5536.jpg
Compress_20221002_131513_3862.jpg
Compress_20221002_131514_4979.jpg

1664710067240.png
1664709865365.png
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
OK die 5 graden klopt wel. Gasbeton bestaat ook gewapend daarmee kunnen ze een behoorlijke stevige plaat maken.
De nok vraagt om aandacht, hoe krijg je die dicht met deze helling.
Een houten frame op gasbeton mechanisch bevestigen is, wat het schroeven betreft, specialistisch werk.
Voor gasbeton zijn speciale schroeven te koop. Iets mechanisch aanbrengen is in ieder geval minder weersafhankelijk.
Om het frame over de oude bitumen aan te brengen zou mogelijk kunnen zijn. Geen idee wat de bitumen voor invloed heeft op de schroeven. Daar zal door te schroeven en de warmte een laagje bitumen op komen.
Die platen bij het gebouw kun je mooi wat experimenteren wat de mogelijkheden zijn.
Die platen kan je in ieder geval van nok tot goot verkrijgen.

Merk op dat alles stormvast moet komen.

Misschien een vel EPDM uit een stuk. Heb je dat als optie bekeken.
Even fantaseren. Dat kan je er nu over leggen, ballasten dat het niet wegwaait en zodra het dakdekkersweer begint aanbrengen zoals het hoort.

Is het mogelijk de bitumen zichtbaar te maken?
 

Landhuisje

  • #19
Er zit inderdaad een (minimale) bewapening in met een dikke staaldraad. Het lijkt me zaak dat dit zo min mogelijk gaat roesten dus hoe sneller het waterdicht is, hoe beter. Op sommige plekken in de wand zijn scheuren ontstaan door (denk ik) uitzetting van deze draad door roest.

Nok: goede vraag, dit zal ik op het lijstje met vragen aan een lokale dakdekker zetten

Schroeven in gasbeton: zet ik ook op het vragenlijstje, daar zijn vast geschikte schroeven voor (slagbouten misschien?)

Bitumen invloed op schroeven: wellicht langer vochtig, wellicht juist een laagje bescherming :) Gaat ook op het lijstje.

Ja die losse betondelen zijn handig, die waren over van de bouw, denk ik zo. Daar kan ik wat op proberen qua schroeven.

Stormvast: Uiteraard moet het goed vast. Op andere daken gekeken en daar liggen de platen met heel veel schroeven vast, om de 20cm max, in de lat richting.

EPDM vel: is een optie, wel erg duur op zo'n oppervlakte, zeker als tijdelijke noodoplossing. Ik dacht zelf aan gewoon weer grote PVC zeilen en die ballasten met hardhouten palen en dan om de rand vast nieten. Er liggen hier nog veel eiken balken. Maar misschien een beetje zonde van die balken. Ik zal eens rond struinen om te zien of er iets beters is. Ik heb ook her en der van die "korreltjes beton" blokken zien liggen, weet even niet hoe dat eigenlijk heet.

Maar dit zou een noodoplossing zijn tot de lente. In dat geval lijkt het me ook van belang dat die opstaande rand verwijderd wordt, anders blijft er alsnog veel water daar staan en met een paar gaatjes heb je dan weer hetzelfde.

Ik zal op een droge dag nog een groter stuk bitumen proberen te fotograferen, maar dit is een klein stukje wat ik onder het zeil heb kunnen zien:
1664716288286.png
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #20
er is dus al een keer een noodoplossing aangebracht.

een stalen dak er overheen zetten moet op zich geen probleem zijn en is een goede definitieve oplossing
ik zou geen hout nemen maar verzinkte koudgevormde staalprofielen als regels,

je kan prima vastkomen in gasbeton.
er bestaan speciale schroeven die je er zonder plug kan inzetten.
maar je kan ook gewoon pluggen gebruiken.
 
  • Like
Waarderingen: Landhuisje

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu