Betonnen bak storten

Beecee

  • #1
Hallo allemaal,
Ik wil graag (heb het idee) een grote betonnen bak in mijn schuur maken. Gegevens van de bak: LxBxH – 2,4x1,07x1,7m = ong 4,4m³. Dit zijn de binnenafmetingen. Het gewicht wat op de bodem komt is ong 700kg (dit is ruim genomen).
Ik heb een frame in gedachten, met buitenkanten van betonplex met bovenstaande afmetingen. Dus ik kan om dat frame heen beton storten. Het frame is heel stevig. Het frame kan erin blijven staan. (frame kan eventueel gedemonteerd worden mocht het nodig zijn). Ik zou dan eerst de bodem moeten storten, daarna frame erin en de zijkanten “opvullen
 

Droid

  • #2
Wat komt er in de bak? Vloeistof? Of is het een smeerput?

De vragen mbt het formaat vd wanden/betonsoort kun je naar mijn mening het beste bij een constructeur neerleggen, die kan dat voor je berekenen/bepalen.

Bouwvergunning is niet nodig.

Je hoeft de buitenkant niet te bekisten, maar wel een folie toepassen. Anders trekt het vocht te snel uit de beton en dan 'verbrand' het.

Betonplex zou ik 18mm nemen, en zorg voor een goede achterconstructie.... balkjes e.d. zodat de spatkrachten tijdens het storten de kist niet uit elkaar drukken.

Hoe staat het grondwater bij jullie? Dat is wel van belang, beton is waterdicht bij 30 cm als ik mij niet vergis.... of je moet het van buitenaf kunnen bekleden met bitumen oid, maar dat is in jouw geval geen optie.
 

Beecee

  • #3
Hoi Droid,
er komt een eigen ontworpen motorlift in. Het is de bedoeling er een motor in de stallen. Door middel van een schaarconstructie en een lier kan de motor omhoog en omlaag.. :-)

ik denk dat ik onder waterniveau kom. Moet namelijk ong 1,7m de grond in..
Voor de rest laat ik het frame in de grond zitten. En dat frame is erg sterk. Dus hoef ik denk ik niet echt dikke wanden te maken?
En hoe moet ik dat bitumen oid erin maken?

alvast bedankt weer voor je advies..

gr
 

Droid

  • #4
Kijk 's naar een prefab kelder.... die zijn 100% dicht. Ik weet niet of je die ook in een dergelijke afmeting kan krijgen, maar dan heb je er het minst mee te doen.

Als je het zelf stort wil je het water buiten houden, dus zal je van buitenaf moet bekleden, maar zoals ik al aangaf kan dat niet in jouw situatie.
 

Beecee

  • #5
Hoi Droid,
ik heb niet echt veel geld voor zo'n prefab kelder. Vandaar dat ik het een beetje zelf zou doen.
Maar heb ik wapening nodig voor de muren denk je?
En is er eventueel nog een andere oplossing voor de buitenkant? Misschien 2 lagen dik waterdicht zeil ofzo?

gr
 

Michiel_H

  • #6
Ga dit absoluut niet zelf doen. Een kelder van bijna 2 meter diep is geen werk voor een hobby-ist. Aan jouw vragen over grind en wapening is helaas af te leiden dat je deze klus zwaar onderschat.
 

Millew

  • #7
@Michiel_H:
Dat was ook mijn eerste reactie.

@Beecee:
Je zal in ieder geval in de vloer en de wanden wapening aan moeten brengen. Niet alleen voor de sterkte, maar vooral om scheuren te spreiden en de scheurwijdte te minimaliseren.
Houdt er ook rekening mee dat bij het in één keer storten van de volledige wandhoogte er onderin een vloeistofdruk van ca. 4250 kg/m3 (naar boven afnemend tot 0) op de bekisting komt te staan. Op de lange zijden komt aan weerskanten van het frame een totale belasting van ruim 8 ton drukkracht.
Om te voorkomen dat de bekistingplaten te veel doorbuigen, zal je onderin de bekisting met balken ca. 25 cm h.o.h. moeten ondersteunen.
Verder moet je er aan denken om de wanden laagsgewijs rondom te storten, zodat de druk aan beide kanten van het binnenframe gelijkmatig wordt opgebouwd.

Je kan ook de wanden in lagen storten en tussentijds wachten tot de onderliggende laag voldoende is opgestijfd alvorens verder te storten. Daarmee beperk je de druk op de bekisting.
Dat kan alleen als je zelf beton gaat mixen. Als de beton van de centrale komt, dan krijg je te veel kleine vrachten, waardoor de kosten flink gaan toenemen.

Je zou ook kunnen overwegen om alleen de vloerplaat van gewapend beton te maken en de wanden met een geschikte steen en specie te metselen.
Een steensmuur met klamp, totaal ca. 30 cm dik kan ook voldoende 'waterdicht' zijn. Waterdicht hier tussen haakjes want zowel beton als metselwerk is nooit echt waterdicht. Beton en steen laat altijd water door. De doorlaatsnelheid is echter zo klein dat het vocht aan de binnenkant doorgaans voldoende tijd heeft om te verdampen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #8
Waarom zou je gaan storten?
Denk dat het veel eenvoudiger is om een dergelijk kleine bak gewoon te gaan metselen.
Zaak is om eerst na te gaan hoe diep het grondwater staat.
Stat die diep genoeg op wateroverlast te vormen dan gewoon een vloertje storten en daarom gaan metselen.

Ga je zelf storten dan is het nl. erg moeilijk om het geheel waterdicht te krijgen want water gaat echt door het kleinste gaatje.
Met metselen krijg je het zelf ook niet waterdicht maar hoef je ook geen bekisting ed. te gaan bouwen met duur betonplex ed.

suc6

Gerrit
 

Millew

  • #9
Millew schreef:
Je zou ook kunnen overwegen om alleen de vloerplaat van gewapend beton te maken en de wanden met een geschikte steen en specie te metselen.
 

Ralph

  • #10
Een kelder waterdicht metselen met klinkers is nog moeilijker dan inschalen en storten met beton.
Ik denk dan aan goede mortelverhoudingen, goed vol en zat metselen en niet aan de draad tikken/kloppen van klinkers, kim opstorten e.d. zijn toch van die dingen die alleen ervaren metselaars weten/kunnen.
Ergo.......TS doet er goed aan het uit te besteden.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #11
Als je geen last hebt van grondwater hoef je ook niet waterdicht te gaan metselen of storten.

Dus voor de TS is het zaak eerst uit te gaan zoeken of hij last kan krijgen van grondwater, zo niet dan gewoon gaan metselen en dan is het prima zelf te doen want het is niet meer dan "even" een soort van smeerkelder te maken.
Ik heb hem zelf gemaakt van dikke kalkzandstenen (dikke witte) en dat gaat uitstekend.
Krijgt hij wel met grondwater te maken dan zal uiteindelijk een prefab kelder bestellen en plaatsen denk ik het goedkoper zijn dan zelf maken en nooit waterdicht krijgen.


suc6

Gerrit
 

Michiel_H

  • #12
Gerrit B schreef:
Als je geen last hebt van grondwater hoef je ook niet waterdicht te gaan metselen of storten.
Regent het bij jou nooit? Grondwater is niet het enige...
 

Beecee

  • #13
Hallo allemaal,
in ieder geval allemaal bedankt voor de reacties. Ben nu even aan het kijken wat ik moet doen.
Een prefab kelder kost wel wat, maar is daarentegen waterdicht.
Is er geen andere simpele/snelle manier om deze "kelder" te verwezelijken?
Ik heb het frame al. Het is een aluminium profielen frame met aan de buitenkanten 18mm betonplex..
Ik ben het met jullie eens dat het heel veel werk is, maar ik vind het leuk zo'n project te doen.
Ik moet er eigenlijk alleen voor zorgen dat de wanden om mijn frame waterdicht worden....

dilemma's dilemma's

mvg
 

Beecee

  • #14
Ps:
het word geen grote kelder. Afm. (binnenwerks) LxBxH 2,4x1,07x1,7m

iemand nog een ander idee om dit te maken?

gr
 

Droid

  • #15
Niet groot, wel diep. ;)
 

Beecee

  • #16
Ja 1,7m is wel diep idd... :cool:

pffff.. wat te doen wat te doen
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #17
Heb je al eens gezocht op "smeerput" op deze site? Dan kom je erachter dat er een bouwvergunning nodig is, dat het voor een leek niet zinvol is te maken en dat er ook een methode is met een palenwand...

grtz
Henk
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #18
Ik heb ook al eens gehoord van een dergelijk project. Dat ging om het storten van een smeerput. Je moet de bekisting echt heel sterk maken, anders is het gedoemd om in te storten. dat gebeurde in het mijn bekende geval ook.

Latere bewoners hebben nog een flinke kluif gehad aan het verwijderen van de vreemde klomp beton "annex smeerput" die verborgen lag in de tuin.
 

Beecee

  • #19
@Mn22

wat waren de afmetingen van deze "smeerput"? En waren de wanden bewapend? En is er voor mijn "project" een vergunning nodig?

gr
 

Michiel_H

  • #20
Beecee schreef:
[..]Ik heb het frame al. Het is een aluminium profielen frame met aan de buitenkanten 18mm betonplex.. [..]
Aluminium is totaal ongeschikt om als bekistingsconstructie te dienen. Begin er op deze manier niet aan, want het stort in tijdens het storten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu