Betonmuurtje vlak maken voor palen hekwerk

Scooper

  • #1
Tussen de tuinen van ons en onze buren staat een betonnen muurtje van circa 15 meter lang. Dit muurtje staat er om het hoogteverschil tussen onze tuinen op te vangen. Aan de kant van de buren is de hoogte van het muurtje nagenoeg even hoog als de tuin. Aan onze kant loopt het muurtje langs de oprit en steekt daar ongeveer 30cm boven uit.

Het muurtje is in de loop der jaren wat naar onze kant komen hellen. Vermoedelijk door wortels van begoeiing. Bovenop het muurtje staat nu een schutting die daarmee ook is gaan hellen. We willen de schutting nu gaan vervangen voor hekwerk, het hekwerk wordt geplaatst op voetplaten die op het muurtje worden vastgezet, maar dat moet natuurlijk wel weer een beetje recht komen te staan.

Wat is de makkelijkste manier om dit te doen?
Optie 1: Ik zie als mogelijkheden om op maat gemaakte voetplaten te bestellen. Ik zou eigenlijk niet weten waar of hoe.
Optie 2: Het gebruik van uitvulplaten/ringen om de voetplaten waterpas te stellen
Optie 3: Het muurtje van bovenaf weer recht slijpen/schuren/zagen
Optie 4: Andere optie is om de bovenkant van het muurtje weer waterpas te maken. Wellicht door de lage kant van de muur te voorzien van een lat/bekisting en dan bovenop een nieuwe laag mortel of iets als egaline te plaatsen

Mijn vraag bij die laatste optie zou zijn of dit goed hecht op een bestaande muur en of dit ook voldoende draagkracht biedt als je erin gaat boren en de voetplaten vastzet met bouten. Lijkt me dat je risico loopt dat dit af gaat brokkelen.

Zoals jullie merken ben ik hier niet echt in thuis. Misschien zie ik dus wel veel betere of makkelijkere opties over het hoofd.

Zouden jullie eens mee willen denken?

WhatsApp Image 2024-04-23 at 20.23.08_ec402b17.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Muurtje staat niet stabiel, en wordt door de gronddruk opzij geduwd.

Ik zou het muurje vervangen door keerwand-blokken.
 

Imco

  • #3
Idd vervangen. Grote kans dat als je nu de bovenkant waterpas maakt dat het muurtje verder verzakt en dat daardoor weer alles scheef komt te staan. Als je nu toch het werk hebt kun je het beter in 1 keer goed doen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
De huidige schutting kan de randen ook scheef getrokken hebben.
Hoe ver gaat het muurtje de grond in?

Als wortels het probleem zijn, zal dat steeds verder gaan.
Dus alles eruit, wortel ruim weghakken. Het huidige is mogelijk her te gebruiken op een betonnen fundering, dan kunnen de kosten meevallen.

Als vervangen geen optie is dan zou ik het nieuwe hekwerk onafhankelijk van het muurtje monteren:
Bijvoorbeeld elke 2 meter een stukje muur weghakken om ruimte te maken voor een paalgat. Aan de binnenkant en flinke stoeptegel om het zand tegen te houden.
 

Scooper

  • #5
Bedankt voor jullie reacties. Ik zie inderdaad wat op tegen het muurtje volledig moeten weghalen. Maar ik snap wel dat dat de beste toekomstgerichte optie is.
Aan de optie om de muur elke 2 meter weg te hakken had ik nog niet gedacht. De palen zijn er lang genoeg voor. We gaan het in overweging nemen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu