Geschotelde bankirai vlonder vlak schuren

Tnecniv

  • #1
Beste buitenklussers,

Vorig jaar tijdens de eerste lockdown hebben we ons stadstuintje aangepakt. Met hulp van bekenden zelf alles gedaan.

Helaas zijn een jaar na dato de bankirai vlonderplanken best wel gaan schotelen, zie foto. Ze liggen met de geschaafde kant boven, op een stevige balkenlaag, met twee schroeven in de breedte op 45cm in de lengte, en met spacers van 5mm tussen de planken. Ook heb ik de planken na plaatsen 2 x in de bankirai olie gezet.

Achteraf denk ik dat 5 mm afstand tussen de planken onvoldoende was om voldoende ventilatie van onder te krijgen, en denk ik dat ik de schroeven meer naar de zijkanten had moeten zetten. Ook heb ik mijn twijfels over de uiteindelijke kwaliteit van de planken, was wel een erg mooie aanbieding destijds...

Zou ik met een (gehuurde) parketschuurmachine de boel weer vlakker kunnen maken? Of is dat niet aan te raden voor buiten (en bankirai)? Ik ga er van uit dat het in de zomer niet vanzelf weer recht buigt.

Iemand ervaring met een geschotelde vlonder weer vlak(ker) krijgen? Hoor het graag!

FDFDD414-918F-41C9-950E-F9B9AF0913DA.jpeg 447C748E-D06A-41FD-8BCC-E5297C7D2A90.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Tnecniv

  • #2
Beste klussers,

Iemand hier nog een goed idee over? Ben benieuwd!
 

Teun65

  • #3
Je hebt hardhout en hardhout... Alles kan je vlak schuren, moet wel heel wat af.. nadeel is dat diegene die bol staan dunner in het midden worden en nog makkenlijker verder bol kunnen gaan staan en de tegen overgestelde maak je aan de zij kanten dunner... beetje regen en een beetje zon doet de rest...

Gewoon opschuren kan natuurlijk maar niet overdrijven...

En nee uit zich zelf trekt deze niet meer vlak...

Lekker nieuwe olie er op... en genieten van je vloertje... ziet er gewoon goed uit... het is buiten... het leeft...
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Mee eens; met deze planken ga je het niet meer recht krijgen. Daarvoor moet er teveel vanaf.

Persoonlijk zou ik het voor lief nemen en lekker zo laten liggen. Alternatief is nieuwe planken erin al is dat natuurlijk ook weer zonde want kost weer een hoop geld.
 

Tnecniv

  • #5
Helder. Dank voor de adviezen. Misschien was ik iets te veel op zoek naar een nieuwe klus in de tuin met dit mooie weer ;-). Ik ga wat andere dingen aanpakken (tuinbank maken, schuurdeur opknappen), en vooral lekker genieten van het weer. Nieuwe planken is inderdaad wel wat al te gek voor zoiets. Nogmaals dank!
 

Willem52

  • #6
Planken moet je altijd met de "hart kant" richting zonkant leggen. Dan blijt het water er ook niet in staan zoals op de foto. Kromtrekken had je kunnen voorkomen door aan de onderkant zaagsneden aan te brengen.
 

Teun65

  • #7
En dat is nu net niet bij alle hardhout soorten te zien, het waren vlonder planken, dus neem aan dat er al sleufjes in zaten...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu