Beste regeling vloerverwarming???

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,
Ik heb de vloerverwarming op de bg aangsloten op een aparte ketel (Intergas HR 36/30). Op de andere verdiepingen hangen radiatoren die worden gevoed door eenzelfde ketel. Daarvoor overweeg ik het Danfoss living connect systeem.
De vloerverwarming bestaat uit 2 blokken, 1 voor de woonkamer en 1 voor de keuken/eetkamer. Op de blokken zitten handbediende thermostaatkranen.
Nu is mij geadviseerd om een 2-weg zoneklep vóór de vv te zetten die bij warmtevraag de ketel inschakelt.
Nu heb ik 2 vragen:
Hoe moet ik het systeem regelen, thermostaat/weersafhankelijk?
Hoe weet de ketel of de vloer warmte nodig heeft?
Guido
 
De oplossing is vrij eenvoudig en doeltreffend:

Elektrisch bedienbare klep in de aanvoer van de verdeler van de vloerverwarming, die u laat bedienen door een (draadloze) thermostaat met 2 ontvangers. Één ontvanger bedient deze klep (open en dicht naar gelang de warmtevraag) en één ontvanger schakelt tegelijk de CV-ketel aan/uit.
In een bestaande situatie verdient de voorkeur aan een draadloze thermostaat om het trekken van allerlei draden te vermijden. (de draadloze thermostaten werken op verschillende frequenties, dus ze beïnvloeden elkaar niet)
Indien u ook nog de 2 zones (woonkamer en keuken/eetkamer) separaat wenst te regelen kan dat ook redelijk eenvoudig gerealiseerd worden: stelmotoren op alle groepen, thermostaten in betreffende ruimten en aansluiten op een zoneregelingskast die de CV-ketel aanstuurt.

Vraag me wel af wat het nut zou zijn om die 2 zones apart te regelen: bij vloerverwarming biedt dat eigenlijk geen wezenlijk voordeel.

Zo'n zelfde constructie kan ook in de aanvoer van de radiatoren en CV-ketel voor boven.

Google op "etage-regeling" of "zoneregeling" en u komt al snel tot de oplossing.......werkt op iedere ketel.
Weersafhankelijk regelen biedt in deze geen (kostenbesparende)oplossing: vloerverwarming is een aan/uit systeem.
 
Zoals ik het lees heeft TS 2 ketels. vraag me alleen wel af of de ketel niet veel te groot is voor alleen de vloerverwarming, mogelijk dat hier een buffervat tussen moet om pendelen te voorkomen.
 
Bedankt voor de snelle reactie,

Ik heb nu een Cenvax VAG500 basic met thermostaat in de woonkamer die ik hiervoor kan gebruiken. Als ik het goed begrijp moet het aan/uit signaal hiervan dan naar de 2-weg zoneklep EN naar de ketel.

Apart regelen van de 2 zones is niet nodig, de ruimtes liggen aan elkaar en ik kan met de thermostaatkranen op de verdelers de verhouding wel aardig regelen.

Dan is het dus niet nodig om de handbediende thermostaatkranen op de 2 vv verdelers te vervangen door stelmotoren?
Het water gaat nu de vloer in met circa 27 gr en komt terug met 23-24. Als ik de ketel instel op 40 gr, gaan ze dan niet tegen elkaar in werken?

De VAG stel ik dan ik op alléén binnentemperatuur regeling? Er hangt nu ook een buitenvoeler aan.

Het oppervlak van de vloeren is totaal 140 m2. Ik denk ook dat de ketel iets te ruim bemeten is. Ik zet er wel een radiatortje bij als bypass, maar of dat voldoende is om pendelen tegen te gaan?
 
Ik lees ook 2 ketels. Elke ketel kan/wordt geschakeld met een eigen thermostaat. De beste regeling voor een vloerverwarming met een ketel die 2 a 3 keer te groot is? Dat wordt moeilijk. mvgr Bernhard
 
Met de meeste bestaande thermostaten is zo'n regeling (tegelijk schakelen van ketel + een klep) niet mogelijk, omdat je ook vaak met verschillende spanningen zit.
Met een relais er tussen zou het mogelijk zijn, maar er zijn ook thermostaten met 2 uitgangen (230 Volt + een potentiaalvrij contact) Daarmee is het allemaal met één thermostaat te doen.
Waarom die buitenvoeler.......?? Totaal niet interessant in dit verhaal.
 
Tja, het is aangelegd door iemand met een voorliefde voor WA regelen. Beide ketels staan nu in cascade op die WA regeling. Gevolg: het is altijd warm maar van het gasverbruik krijg je het ook warm.
 
Zo zijn er wel meer van die voorliefdes, zonder dat men eigenlijk precies weet waarmee men bezig is.
En dat er inmiddels al veel meer te koop is, daar wordt meestal niet aan gedacht want het is niet van de merken die men kent........dus is men al vooringenomen voordat men maar kennis gemaakt heeft met een nieuw inzicht.
Maar intussen is men als klant veel geld kwijt aan regelingen en energie.
 
Ja, dat is precies wat er gebeurt. Nu moet ik het dus zelf gaan begrijpen en aanpassen. Kost wel weer geld, maar ik wil het nu goed hebben.
Wat ik nog niet helemaal snap is wat er gebeurt als de thermostaat aanslaat terwijl de thermostaatkranen op de vv verdelers dicht staan omdat die hun temperatuur hebben bereikt. Gaat de ketel dan weer uit?
 
De thermostaatkranen op de vloerverwarmingsverdelers hebben een andere functie dan de kamerthermostaat. Deze laatste reageert op de temperatuur in de ruimte waar deze hangt: is er daar een warmtevraag dan wordt de CV-ketel aan gezet.
De thermostaatkranen op de verdelers hebben als functie de temperatuur in te stellen van het water wat door de vloer circuleert. Deze thermostaten reageren op de temperatuur van het water wat door de vloer stroomt (veelal d.m.v. een "temperatuurvoeler" in één van de balken van de verdeler).
Beide thermostaten reageren dus op geheel andere waarden, en hebben ook een heel andere functie.
Als de thermostaatkraan op de verdeler dus gesloten is, kan het door de ketel geproduceerde warme water niet door de verdeler stromen: de ketel zou dan m.i. af moeten slaan. Het kan zijn dat er radiator of een bypass is gemonteerd, die op zijn beurt weer verkeerd is afgesteld en op die manier de warm water stroom in stand houdt. Dat is natuurlijk energieverspilling ten top!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan