Beste handelswijze na lekkage dakkapel

Hallo,

Ik zit te twijfelen over de beste aanpak nadat er een lekkage is geweest in onze nieuwe dakkapel.
Situatie: Nieuwe dakkapel is geplaatst door aannemer.
Vervolgens heb ik zelf de zolder en dus de dakkapel afgewerkt van binnen.
Ik heb de pir platen die met de dakkapel geleverd werden eerst met een dampscherm afgedekt, hier onder rachels met daaronder gipsplaten.
Helaas kwam er afgelopen week ineens water langs een muur naar beneden zetten (houten muur afwerking, vocht trok van boven naar beneden).
Ik heb toen de lamp van het plafond gehaald en via dat gat het dampscherm open gesneden, hier kwam een hele bak water uit zetten.

De aannemer is inmiddels langs geweest en erkend de lekkage en gaat dit repareren van bovenaf.
Zelf had ik het idee dat ik beter gelijk het plafond aan de binnenkant eruit kon halen, inclusief dampscherm, zodat alles goed kan drogen.
De aannemer gaf alleen aan dat dat niet nodig was. Op zijn advies heb ik wat gaten geboord die later nog dicht te smeren zijn, om zo het water op meer plekken een kans te geven er uit te lekken. Hij vertelde dat het plafond verder vanzelf wel zou drogen als de lekkage eenmaal gedicht was.

Ik twijfel dus of ik zijn advies overneem of dat ik toch alles er vast uit trek. Het niet doen zou natuurlijk een flinke klus besparen en vooral het feit dat de kamer net een maand in gebruik was door mijn zoon maakt het allemaal net wat zuurder om weer opnieuw te moeten afwerken.
Echter wil ik natuurlijk niet over x jaar problemen met mijn dakkapel omdat er al die tijd nog ergens een plas water op mijn dampscherm ligt.
Wat is jullie advies? Gaat dit water vanzelf weg? En als het dan weggaat kan het dan geen kwaad voor de dakconstructie en de isolatie (als het dampscherm weer gedicht is is dat de enige weg naar buiten).
 
dit is een forum voor dhz klussen, u hebt het werk uitbesteed aan de aannemer deze moet garantie op zn werk geven.
U zult er dus met de aannemer uit moeten komen.
 
Beste Marcn,

Het gaat mij niet om het deel van de aannemer, daar wordt aan gewerkt.
Misschien heb ik het verhaal er omheen wat te uitgebreid gemaakt.

Mijn dhz klus is dus in principe het droog krijgen van mijn dak en de vraag is dus of wat willekeurige gaatjes maken en daarna vanzelf laten drogen goed genoeg is of dat het beter is het geheel open te maken en zo eerst laten drogen voor het wederom af te werken. Of misschien heet iemand nog een optie C?
 
Waar ik vooral mee zit, is hoe je het dampscherm weer in orde krijgt nu er gaten in zitten.

Je hebt ook een beetje pech met het moment, in de zomer is dit zo weer droog.

Hoe ziet verder precies de opbouw in elkaar?
Ideaal had het PIR tussen het dakbeschot en de dakbedekking gezeten.
Of zit er ergens een geventileerde spouw?
 
Ik heb grotere gaten in het gips zitten dan in het dampscherm er boven, en hoop hierdoor nog een stuk alu tape er tegenaan te kunnen plakken. desnoods maak ik de gaten nog groter, dan wordt alleen de uitdaging het gips weer netjes dicht en glad te krijgen.

Het PIR zit onder het dakbeschot, direct er tegenaan. Al herinner ik me dat er tijdens de bouw een PIR plaat los liet en daar wel wat wind te voelen was daarna, dus al dan niet bewust is er wat ventilatie.

Mee eens dat het in de zomer een ander verhaal was, dat is ook een beetje waar mijn kennis en ervaring te kort schiet. Stel dat het nu 5 maanden vochtig blijft gedurende de herfst en winter en in het voorjaar pas weer goed opdroogt, is dat heel schadelijk voor het hout of kan dat wel een zo'n periode hebben in zijn leven.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
5
Weergaven
1K
Dak en schoorsteen
wgb
Reacties
7
Weergaven
2K
Dak en schoorsteen
freekvh
Reacties
4
Weergaven
1K
Dak en schoorsteen
LangePier
Reacties
3
Weergaven
3K
Dak en schoorsteen
wgb

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu