Bestaand kunststof kozijn luchtdicht afwerken zonder werkruimte

plezierklusser

 • #1
In mijn woning heeft de vorige eigenaar een kunststof pui laten plaatsen met voordeur. De schanieren van de deur zitten strak tegen de muur aan, achteraf niet zo handig. De dagkant met de schanieren is afgewerkt met kunststof afwerkprofielen, ook om de spouw af te sluiten.
Achter de schanieren zit geen profiel, omdat dat niet past en is er dus een open verbinding met de spouw. Ik voel hier ook een koude toch langskomen. Ventilatie is goed en belangrijk, maar dan liever gecontroleerd en van buiten, i.p.v. via de spouw lijkt me.
De werkruimte is erg beperkt, ook omdat na 9cm het kozijn van de meterkast begint.
Heeft iemand een goed idee hoe ik dit wèl luchtdicht kan krijgen?

output4.jpg output3.jpg output2.jpg output1.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rooster

  Specialist Geluid
  • #2
  Je kunt er stukjes geslotencellig schuim inproppen met een plamuurmes.
   

  plezierklusser

  • #3
  Goed idee, dat is er relatief makkelijk tussen te stoppen. Voldoet glasband aan die definitie? Dat heb ik nog liggen.
   

  Rooster

  Specialist Geluid
  • #4
  Ja dat voldoet. Succes!
   
  • Like
  Waarderingen: plezierklusser

  plezierklusser

  • #5
  Dank voor het snelle antwoord, ik ga ermee aan de slag!
   

  plezierklusser

  • #6
  Ik heb ondertussen de profielen er af moeten halen om de deur er tijdelijk uit te kunnen tillen. Daardoor heb ik een beter beeld kunnen krijgen. Het is niet zo erg als ik dacht, ik kan niet de spouw inkijken. Wel is er loze ruimte.
  Voor het mooi denk ik zelf om de ruimte op te vullen met PUR, dan die paar millimeter van de wand af te werken met stucwerk en vervolgens met kit de aanhechting op het kozijn te maken.

  Dat is natuurlijk niet zo winddicht en dampdicht als bijvoorbeeld tape, maar volstaat zoiets?

  Een ander idee dat ik heb is om een kunststof lat/profiel te halen, van alleen de materiaal dikte, zegmaar een dunne plakplint, en die op de muur te plakken. Voordeel dat het kunststof natuurlijk beter afsluit, maar dat ziet er naar mijn mening minder mooi uit dan een dagkant van stucwerk.

  Volstaat PUR en stuc, of moet ik meer doen?

  IMG_20210110_085619.jpg IMG_20210110_085626.jpg IMG_20210110_085636.jpg
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #7
  Er is luchtdichte tape waar je overheen kunt stucen.
   

  plezierklusser

  • #8
  @Walker, ja dat soort tapes had ik al gevonden op basis van andere topics hier. Die zijn dan voorgevouwen op 15mm om op het kozijn te hechten. Ik neem aan dat je dat normaal wegwerkt onder het stucwerk, maar hier heb ik daar de ruimte niet voor. Nu ik erover nadenk zou ik ook heel dun kunnen stuccen en een dikke kitnaad in de hoek kunnen zetten om de tape te maskeren.
  Maar zo te horen is enkel stuccen dus niet voldoende.
   

  plezierklusser

  • #9
  Ik heb ondertussen luchtdichte tape onderweg. Deze is van het niet-voorgevouwen type, zodat ik een minimaal randje op het kozijn kan laten hechten, wat ik kan wegwerken met stuc of zelfs kit. Bijbehorend is een primer voor een goede hechting op de muur links. Uiteraard werk ik dan ook meteen de andere randen netjes af. Boven en rechts plaats ik waarschijnlijk een gipsplaat over de tape heen voor een afwerking die direct strak is. En als het lukt spuit ik vooraf nog wat meer PUR rondom het kozijn ter isolatie. Er zit nu wat, maar dat lijkt vrij weinig.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #10
  Prima plan!
   

  plezierklusser

  • #11
  Ondertussen heb ik de eerste stappen ondernomen. De stuclagen van de dagkanten zijn er zoveel mogelijk afgebikt wat links meer werkruimte oplevert. Ik heb de deur eruit gehaald en de schanieren gedemonteerd van het kozijn zodat ik er goed bij kon. Rondom het kozijn heb ik PUR bijgespoten. Dit heb ik uiteindelijk gedaan met een kitspuitmond voor het purpistool zodat ik de PUR goed diep langs de nauwe kier kon krijgen. Die truc had ik eens op YouTube gezien, het wordt dan een soort injecteren. Met die PUR is de tocht die ik voelde verdwenen. De lichtdichte tape lijkt nu minder nodig, maar ik denk dat ik het evengoed nog doe voor behoud van luchtdichtheid op de lange termijn.
   
  • Like
  Waarderingen: Walker

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu