Bestaande isolatie van piepschuim verwijderen?

Uzuri

  • #1
Ik wil mijn zolder isoleren met glaswol. De huidige situatie is als volgt: pannen, dakbeschot (hout), piepschuim, spaanplaat.

Is het een optie om de bestaande situatie intact te laten en er glaswol en gipsplaten overheen te plaatsen? Of is het beter om de oude betimmering van spaanplaat inclusief piepschuim te verwijderen en met een schone lei te beginnen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Geef nog even op hoe dik die laag piepschuim is. En hoe dik kan je gaan met de glas-of steenwol. Deze rubriek en die van Dak en Schoorsteen doorspitten met name de onderwerpen betreffende condens.
 

Uzuri

  • #3
Bedankt voor je reactie. Ik heb de verschillende subfora uitvoerig doorgespit, maar af en toe zie ik door de isolatiebomen het bos helaas niet meer...

De laag piepschuim is niet dikker dan 3 cm en ik kan een flinke laag glaswol kwijt (een centimeter of 12 is bijvoorbeeld geen probleem).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Is niet erg dat je de isolatiebomen niet meer ziet. Jouw geval komt niet al te vaak voor en wijkt dus af van de standaard. Buiten standaard duurt altijd wat langer. :wink:
Die laag EPS is iets dampdicht en vertraagd het transport van vocht naar buiten toe.
Je zal ongetwijfeld hebben gelezen dat je die 12 cm wol in je dak kan steken daarna moet je een damprem zorgvuldig aanbrengen en dan kan je het netjes afwerken.
Moet je nu wel of niet de bestaande materialen laten zitten. Ik zou het niet weten. Misschien een ander die het weet. Er zijn bureaus die het zouden kunnen berekenen.
Ik zou het doen zoals ze het op de sites voorstellen van de isolatie fabriekanten, loop je het minste risico.
Of nog even wachten op een reactie.
 

Uzuri

  • #5
Wederom bedankt voor je reactie. Aangezien het isoleren van een dak al potentiele problemen genoeg lijkt te kennen, verwijder ik de oude piepschuim isolatie en spaanplaat betimmering maar voor alle zekerheid.

Het plan wordt dan: onder het houten dakbeschot een luchtspouw van een paar cm -> glaswol met alu laag van pakweg 12 cm –> houten latten –> gipsplaten. Verder zoveel mogelijk aandacht besteden aan het afdichten van naden en bijvoorbeeld de aansluiting bij de dakramen en muren. Komt dat in de buurt van een goede oplossing?

Ik moet in alle eerlijkheid zeggen dat ik het echt lastig vind om de juiste informatie te vinden, maar dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat iedere situatie zijn specifieke eisen en problemen kent.
Als ik kijk naar hoe mijn jaren 30 huis nu geïsoleerd is, vraag ik me wel eens af of ik me niet te druk maak om alle voorschriften. Leuk voorbeeld: alle stukken plat dak van het huis bij dakkapellen en uitbouw zijn gewoon vanaf de binnenzijde voorzien van glaswol isolatie. De glaswol is slordig aangebracht en van iets als folie valt geen spoor te ontdekken. Bovenal: geen schimmel of vochtproblemen… Over het al dan niet opnieuw isoleren hiervan zal ik nog wel een ander topic openen :mrgreen:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Isoleren is niet zo moeilijk hoor. Maar van een oude situatie een hedendaagse maken dat kan wel lastig zijn.
Wat is de juiste informatie je manier van leven dus het verwarmen en ventileren zijn zeer bepalend of het goed of fout gaat.
Let op die glaswol met alu moet je heel zorgvuldig aanbrengen.
 

Tiho

  • #7
Bij mij zat dat ook tegen mijn dakbeschot. Alles eerst verwijdert, tussen het piepschuim en het dakbeschot krioelde het van de zilvervisjes dwz dat het dus niet goed droogt mijn inziens. Bovendien weet je ook of er lekkages zijn. Dat had ik op drie plaatsen.

En idd is het ook niet erg dampopen. Weghalen lijkt mij verstandig.
 

Uzuri

  • #8
Ik haal de oude isolatie er morgen meteen af. Aangezien het zo belangrijk is dat de alu laag goed afgedicht wordt is het wellicht een goed idee om er voor de zekerheid nog dampremmende folie overheen te bevestigen?
 

Tiho

  • #9
Dat kan zeker geen kwaad, als er mogelijk tape loslaat is het nog steeds dicht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu