Bestaande afvoer splitsen

JoepR

  • #1
Ik ben mijn badkamer aan het renoveren waarbij ik o.a. een bad ga vervangen door een bad met aparte inloopdouche. Hiervoor wil ik de bestaande (bad)afvoer splitsen en gebruiken voor zowel het nieuwe bad als douche. De bestaande afvoer is 50 mm, gaat vanaf de 1e etage door een betonnen verdiepingsvloer, waar hij uitkomt onder het verlaagd plafond in mijn keuken en gaat naar de standleiding toe. De bestaande afvoer zit toevallig precies onder een geplande douchewand.

Mijn vraag is of ik zowel de doucheafvoer (40 mm) als bad afvoer (50 mm) hierop kan aansluiten zoals in bijgevoegde tekening (plattegrond) of kan ik dit beter anders aanpakken?
En moet ik hier nog ergens een beluchter tussen plaatsen?

Alvast bedankt voor de reacties

IMG_0065.JPG
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Anders bad apart door de vloer en onder het plafond op vangen en zo gezamelijk naar standleiding.
De drain beter aansluiten 50mm.
 

JoepR

  • #3
Bedankt voor je reactie. Een extra leiding door mijn vloer halen doe ik liever niet aangezien de keuken vorig jaar is geplaatst en het plafond is gestuct.
Kan ik het wel zoals op de tekening uitvoeren of is dat niet goed?
De douchedrain heeft zelf trouwens een aansluiting van 40 mm. Moet ik deze dan toch rechtstreeks op een 50mm aansluiten of pas bij het Y-stuk?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
Als u dit zo maakt als op de tekening zal bij het leeglopen van het bad de sifon van de drain worden leeggezogen, beter is het om de afvoeren separaat aan te sluiten op de standleiding
 

JoepR

  • #5
Zoals gezegd is het separaat aansluiten op de standleiding iets wat ik liever niet doe (tenzij uiterst noodzakelijk). Kan ik geen beluchter plaatsen om het leegzuigen van de douche sifon te voorkomen? Zoja, waar kan ik deze dan het beste plaatsen?
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Hharbers

  • #6
als je kunt een beluchter in verlengde van je standleiding naar boven brengen tot onder dakpannen. dan zit je altijd goed qua stank uit beluchter
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
werking beluchter
afgesloten beluchter bij niet volle sifon.jpg

als leiding of sifon half leeg is dan werkt ie.
afgesloten beluchter bij volle sifon.jpg

maar als leiding vol is dus bad leeg laten lopen sluit de beluchter af en stroomt drain over.
 

JoepR

  • #8
Bedankt voor deze duidelijke tekening en het meedenken.
Als ik het goed begrijp is enkel een beluchter plaatsen dus niet de juiste oplossing. Is het wel op een andere manier mogelijk om douche en bad aan te sluiten op de bestaande badafvoer? Achter mijn bad zit namelijk het ventilatiekanaal naar de zolder. Kan ik daar bijvoorbeeld niet een buis voor beluchting plaatsen die tot onder de dakpannen loopt en aansluiten op de 50 mm buis (zie pijl ‘beluchting nodig’ in mijn tekening). Als deze tot onder de dakpannen loopt kan het gewoon een open kanaal zijn dat niet afsluit zoals in jouw tekening, toch?

Een quote is overdreven als de tekst er net boven staat, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

JoepR

  • #9
Henk253 schreef:
als leiding of sifon half leeg is dan werkt ie.
maar als leiding vol is dus bad leeg laten lopen sluit de beluchter af en stroomt drain over.
Waarom zou de drain eigenlijk overstromen? Het water kan toch gewoon weg kan via de lagergelegen afvoer door de verdiepingsvloer (zie tekening). Tenzij deze verstopt zit, dan zal het water zich inderdaad via de drain een weg naar buiten zoeken. De drain zit immers lager dan het badputje.

Tekening zijaanzicht
image.jpg


Is het plaatsen van een beluchter zoals in mijn tekening toch niet gewoon goed? Deze voorkomt leegtrekken van de douche sifon en als het water via de afvoer door de verdiepingsvloer weg kan is het toch goed.
Of klopt mijn redenatie hier niet? Dat hoor ik graag uiteraard.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Als je bad leeg laat lopen dan vult de leiding en bij de eerste bocht naar beneden ook tegen werking en de volgende bocht ook dan krijg je file vorming in de buizen dan gaat er een gedeelte water naar de drain deze gaat dan vol lopen.

Misschien beluchting/ontluchting hoog door laten lopen en dan boven dak uit laten monden zoals @ Hharbers zei, maar die weerstand in leiding blijft.

Maar het beste bad direct naar de standleiding.
Maar die standleiding loopt dan ook verder door naar boven kan het bad dan niet direct naar de standleiding.
 

JoepR

  • #11
Het bad rechtstreeks aansluiten op de standleiding onder het verlaagd plafond zou echt een hele uitdaging worden. De bestaande bad en wc leiding liggen tegen elkaar aan en ik zie geen ruimte om een extra buis daartussen te krijgen als deze leiding net zo hoog moet liggen als de bestaande bad leiding (i.v.m. afschot). Of ik zou hem op de wc afvoer moeten aansluiten, maar dat lijkt met ook niet wenselijk.
Leidingen_achter_plafond.png


Ook vrees ik dat de standleiding niet in volle diameter naar de zolder gaat meen ik tijdens een vorige dakkapel verbouwing te hebben gezien. Het is een jaren 50 huis, met oorspronkelijk een natte cel en vliering. Volgens mij gaat er slechts een 50 mm buis naar de zolder voor ontluchting en ik weet niet precies waar deze omhoog gaat.

Hoe denk je over onderstaand aangepast idee? De ontluchting hoog door laten lopen naar het dak en afvoer drain met 90 ° omhoog om overstromen drain te weren. Is in dat geval een stroom t-stuk nodig of voldoet een normaal t-stuk (= kleiner)?
ontwerp_leidingen.JPG
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12
Dit krijg je er niet tussen en ik vermoed dat situatie anders is
Zag op je foto dat de wc aan sluiting boven niet verder loopt en daar een inschuif verloop in zit 110 x 2x50.
Naamloos.jpg

en daar wat je zei bad dit is de ontspanning leiding.
Daar waar ? staat daar heeft iets gelekt misschien zit hier het bad op.
Hoe zit het boven uit dan kan je dat uit meten.
 

JoepR

  • #13
Ik heb mijn vorige tekening redelijk nauwkeurig getekend en maten van de hulpstukken erbij gehaald. Het klopt echt en zou dus wel moeten passen. Dit zou het minste werk zijn en heeft eigenlijk mijn voorkeur.

Het bad in de foto is toch echt de bestaande leiding naar het bad. Onderstaande tekening van de leidingen tussen het plafond is ook vrij nauwkeurig en klopt. Punt B is volgens mij de afvoer wasmachine op zolder/ontluchting, maar deze buis komt zeker niet in de badkamer uit. Volgens mij maakt hij een draai gaat hij over de dikke muur naar rechts en weg van de badkamer.
Punt E zou ik nog enigszins makkelijk bij kunnen komen, al moet dan toch mijn plafond in de keuken eraan. Punt C en D zijn zeer moeilijk bereikbaar.
DSC_4971.JPG


Op de 1e etage ziet het ontwerp van de nieuwe badkamer er zo uit. De bestaande badkamer is hetzelfde, met als enig verschil dat op plek H een bad zit i.p.v. een bad en aparte douche.
DSC_4969.JPG
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #14
Wou even zeggen je maakt wel mooie tekeningen :prima:
Zat er eerst raar naar te kijken maar had het even opnieuw ingevuld
Naamloos.jpg

Naamloos.jpg

Als je nu de buizen volgt dan is H het hoogste punt, dan moet je punt H- door trekken naar boven voor beluchting misschien via koof.
Even je eerste situatie er bij gezet anders word het warrig.
Naamloos.jpg
 

JoepR

  • #15
Ik vind het wel een leuke bezigheid zo in Coronatijd om die tekeningen te maken. En een tekening is sneller gemaakt dan een muur/plafond open breken herstellen.

Volgens mij bedoelen we nu hetzelfde. Ik heb er nu een schets van in 3D gemaakt. H inderdaad via de koof naar het dak voor lucht aan/afvoer. K en I in 90 ° omlaag om overloop van Drain O te voorkomen. Is dit een goede oplossing?
DSC_4974.JPG
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #16
Dit gaat zo niet werken, veel te veel 90 graden bochten bij verstopping krijg je hier geen veer door.
Het beste is gewoon plafond open en je leiding naar beneden brengen van bad de drain op H en dan ontspanning door trekken door koof naar boven.
Zo heb je het met minder 90° bochten en eventueel uit voeren in 45° voor beter door stroming.
 

JoepR

  • #17
Ok, teveel 90 bochten dus dat is duidelijk.
Maar waar ga ik dan mijn nieuwe badafvoer op aansluiten? Kan ik daarvoor aansluiten op punt e en de 90 graden bocht vervangen door een Y stuk?
 

JoepR

  • #18
Ter aanvulling. Ik begrijp dat het beter zou zijn om de nieuwe badafvoer rechstreeks op de standleiding aan te sluiten, maar daar kan ik vanuit mijn bad niet komen tenzij ik mijn verlaagd plafond nog lager maak, maar dat gaat niet zomaar want daar zitten mijn hoge keukenkast.
Vandaar dat aansluiten op punt e uitvoerbaar zou zijn.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #19
je kunt daar een Y-stuk plaatsen
heb dit gewoon zo aan geduid kan ook bij E
Groen is ontspanning
Naamloos.jpg
 

JoepR

  • #20
Ik heb nu een Y-stuk bij E gedaan. Op deze manier hoef ik waarschijnlijk maar één gipsplaat uit mijn plafond te halen en is E geen 90 graden meer, maar 2 x 45.
Kan ik H ook als een 45 graden Y-stuk doen? Zie dwarsdoorsnede boven de tekening. Dan kom ik beter uit i.v.m. de hoogte en komt er een veer volgens mij beter doorheen dan wanneer ik er een T-stuk op zijn kant van maak.

DSC_4979.JPG
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu