Beschadigde kozijnen binnen en buiten "aanstippen"

LotteC

  • #1
Hoi ik heb een vraagje, mijn vriend en ik hebben een tijdje terug een huis gekocht.
De kozijnen waren aan de buitenkant nog recentelijk geschilderd, maar onze verkoopmakelaar wees ons er al op dat het niet goed (genoeg) gedaan was .
Nu zien we bij een paar kozijnen aan de buitenkant dat er kleine barstjes in de verf zitten. Ook waren er een hoop ramen "dicht geschilderd". Deze hebben we open gekregen, maar daardoor is de verf daar ook iets los gekomen.

Nu we in een vochtige periode zitten vind ik het wel fijn als we het hout van de kozijnen goed kunnen beschermen. Ik vroeg me daarom af of het mogelijk is /nodig is om de delen van het kozijn waar de verf iets barst bij te werken?
Droogt verf buiten nog in deze temperaturen / luchtvochtigheid? En is het erg als we niet weten wat voor lak er nu op zit?
En als we de 'dicht geverfde ramen' willen bijwerken, hoe kunnen we dan voorkomen dat deze weer hetzelfde probleem krijgen?

Onze nieuwe buurman is een paar weken bezig geweest met het herstellen van houtrot in zijn kozijnen en ik wil dit graag voorkomen ;)

251382616_595122485049112_3938560491622266451_n.jpg 251672173_3163864480559111_1309296058919653681_n.jpg 252152132_1317426318709058_2110441536970245796_n.jpg
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Vanuit hier moeilijk te bepalen maar: bespaar u de moeite "aanstippen" heeft geen zin. Die zwarte aanslag is waarschijnlijk schimmel. Buiten is de glaslat losgekomen van de kit iov vocht. U zult het rigoreus moeten aanpakken het komende voorjaar. Al het houtwerk Reinigen, schuren, gronden en aflakken. Buiten de onderste ventilatieglaslat loshalen en inspecteren wat hieronder zit. Controleert ook of de tochtstrippen nog flexibel zijn en of deze niet te strak tegen het houtwerk sluiten. Ja, een hoop werk maar beter dan complete kozijnen vervangen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en LotteC

LotteC

  • #3
Heel erg bedankt voor je reactie! We willen volgend voorjaar sowieso iets meer werk in de kozijnen steken (we wisten niet dat het zoveel werk zou gaan worden dus heel erg bedankt voor de waarschuwing ;) ) Ik vroeg me alleen af of het niet verstandig was om nu een en ander aan te stippen zodat de kozijnen de winter redelijk door kunnen komen? Het is er nu niet de tijd voor om de kozijnen helemaal opnieuw aan te pakken natuurlijk, maar wil ook niet dat deze natte periode voor rot in de kozijnen gaat zorgen
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
U kunt dat uiteraard naar eigen keuze doen, maar zoals ik al schreef, het heeft weinig zin als de onderliggende oorzaak niet aangepakt wordt.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dicht geverfde ramen voorkom je heel simpel: laat de verf eerst drogen voordat je het raam (dat tegen rubberen tochtstrips aansluit) dicht doet. Dat is dus geen schilderklus voor 20:00 uur, maar daar begin je de dag mee, zodat het in het voorjaar / begin zomer / net na de zomer heel de dag goed kan drogen tot je naar bed gaat. Probeer schilderen in de echte zomer te vermijden. Dan is het te warm.

Indien mogelijk vervang de onderste glaslatten allemaal door neuslatten. De bovenkant van de onderdorpel vooraf even gronden en lakken voor extra bescherming onder de neuslat. Deze neuslatten ventileren veel beter dan de standaard ventilatielatten. De luchtsleufjes gaan hierbij allemaal dichtzitten door rag en spinsels van insecten. Daarbij kun je gelijk alle kitranden tussen glas en glaslatten vervangen. Dan is alles met het nieuwe schilderwerk weer voor vele jaren goed beschermd.

Nu kun je (qua weer) alleen nog wat noodreparaties aan schilderwerk doen, maar dan blijft het bij alleen grondverf en de ondergrond (het hout) mag niet te vochtig zijn. Dan sluit je juist weer vocht op en dat wil je niet. Ik zou het in jouw situatie zo laten (niks aan doen).

Een goede kwaliteits grondverf (niet bij een bouwmarkt te koop) kan zonder lak ook prima de winter doorkomen. Drogen gaat ook nog, maar het duurt door de lagere temperatuur en hoge luchtvochtigheid gewoon veel langer. Aflakken kun je in deze tijd echt vergeten. Dat droogt dof op door het vocht en de lak wordt poederig.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu