Metalen berging vochtarm krijgen

JulienN

  • #1
Afgelopen jaar heb ik een metalen berging gekocht ter vervanging van een houten blokhut. Helaas is deze nu te vochtig om er met goed fatsoen een oldtimer brommer in te bergen, deze roest weg terwijl je er naar kijkt.

De blokhut staat rondom op Azobe-balken (om meer sta-hoogte te krijgen) en heeft een vloer van omgekeerde grondregels.

De constructie an sich is niet perfect waterdicht met kieren en naden. Terwijl er geen zichtbaar water uit het dak loopt heb ik er geen vertrouwen in dat hij echt waterdicht is.

Ik heb het idee de kieren en naden dicht te zetten met purpschuim, met piepschuim platen het dak en wanden af te zetten, een waterdichte folie op de vloer met opstaande randen en daaroverheen vlonder delen te leggen (deze moeten zo laag mogelijk zijn).
Ik ben bang dat de pur en piepschuim gaan schimmelen vanwege condens, en zodoende het water tussen de wand en isolatie alsnog binnenkomt.

Kan er iemand op dit forum commentaar geven of mijn oplossing werkt en of mijn angst gegrond is?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het grote nadeel van een metalen "shad" is dat het metaal enorm goed warmte geleidt, maar zelf geen vocht op kan nemen. Dus de wanden koelen sterk af, waardoor het vocht in de lucht op de wanden condenseert.

Je moet 3 zaken doen om het probleem van condens op te lossen:

- Isoleren
- Ventileren
- Verwarmen

Ventileren en verwarmen brengen de RV naar beneden. Isoleren voorkomt dat je je arm stookt.

Als je 1 van deze 3 achterwege laat is alle overige moeite voor nop.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
Je spullen blijven beter in conditie als ze droog onder een afdak staan. Kijk om je heen of filmpjes over oude meuk op Youtube.
Het gaat erom dat de opgeslagen goederen gelijk in temperatuur moeten blijven met die van buiten. Condens tast van alles aan. Metalen gaat roesten karton verliest zijn stevigheid, textiel gaat schimmelen.
Condens ontstaat door lucht met een hogere temperatuur als de temperatuur van de goederen. Je goederen zijn opgeslagen in iets met 5 wanden daardoor duurt het langer voordat de goederen dezelfde temperatuur hebben als die van buiten. In die tijd, zolang de spullen kouder zijn, ontstaat condens op alles en nog wat. Denk aan met een bril op een warme ruimte binnen komen. Zodra het glas dezelfde tempratuur heeft als die van binnen is de condens verdwenen.
 

JulienN

  • #4
Oké bedankt voor jullie reacties. Kieren etc dichtmaken kan ik dus met pur en isolatieplate (isoleren), ventileren kan ik door roosters te plaatsen. Verwarmen wordt de uitdaging. Tips?

Kan ik trouwens wel isolatie direct tegen de wanden aanbrengen zonder risico dat deze gaan condenseren en de isolatie laten beschimmelen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu