Beregeningspompen winterklaar maken

BezigBijtje54

  • #1
Nog even en dan is het moment weer daar om de (buiten geplaatste) beregeningspompen af te koppelen en vorstvrij weg te zetten.

Hoe pak ik het aan om alle water uit de kogelkranen bij de tappunten te laten lopen, zodat die niet stuk zullen vriezen bij vorst.

Het mooist zou zijn een stappenplan (dus in welke volgorde alle handelingen verricht moeten worden).

Bedankt alvast voor een reactie en het meedenken....
 

De Haan

Specialist Planten en Tuinen
  • #2
Pomp leeg laten lopen en de kogelkranen demonteren.
Alles vorstvrij opbergen.
Leidingen even met de compressor doorblazen.
 

BezigBijtje54

  • #3
Dank voor de reactie. Ik hoop dat voor het demonteren van de kogelkranen een alternatief te bedenken valt. Ik heb 10 tappunten :-( De leidingen zijn van tyleen, zou dat evengoed problemen opleveren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik laat de kogelkranen gewoon zitten, de laatste open draaien druk van de compressor op de eerste zetten of direct bij de pomp, de leiding wordt dan leeg geblazen.
Als er iets water in de leiding blijft zitten is niet erg, tyleen kan wel een stootje hebben
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik heb dan wel geen beregeningspomp maar gewoon water uit de waterleiding, maar wel tyleen buiten met kogelkranen.

Ik zet tegen de winter de kogelkraan voor de buitenleiding dicht (die zit vlak naast de watermeter). Daarna zet ik 2 buitenkranen open waarbij ik op de ene de compressor aansluit. Vervolgens net zo lang lucht in deze kraan blazen tot de andere begint te blazen (dan zit er geen water meer in de leiding). Daarna zet ik een andere kraan open en zo ga ik door tot alles leeg is.

Een beetje restwater in tyleen is niet erg: tyleen kan een klein beetje uitzetten van het water opvangen en als de leiding bijna leeg is zal het restwater de leiding niet uiteen duwen maar zal het ijs in de leiding omhoog komen in de leiding (want daar is de ronde leiding breder). Zodoende komt er geen ijsdruk op de leiding.
 
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1
4
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu