Beluchter standleiding

TimonS

 • #1
In mijn 100jaar oude huis is geen (redelijke) mogelijkheid om een ontspanningsleiding voor het riool naar het dak te leiden. Deze heeft er dus ook nooit gezeten, maar tot nu toe geen problemen mee gehad. Nu ben ik een badkamer aan het bouwen op de eerste verdieping (daarvoor was er geen water/afvoer op eerste verdieping) en als alternatief voor een ontspanningsleiding door het dak zie ik op internet grote beluchters te koop voor bovenop de standleiding.

Nu zit ik met onderstaande situatie wat maakbaar zou zijn. Gaat dit werken (als oplossing voor beluchten, niet ontluchten) jullie inziens? De beluchter zit dus achter de wc, douche en wastafel. Ideaal gezien had dit ervoor moeten zitten naar mijn idee, maar hier is geen ruimte voor. Alle aansluitingen zouden vrijwel meteen achter elkaar zitten, dus als er onderdruk ontstaat in dat gebied dan zou de beluchter zijn werk doen hoop ik. Wat denken jullie?

En zijn er dat jullie weten nog alternatieven voor een ontluchting van het riool zonder door het dak te hoeven? Ik denk bijvoorbeeld aan een terugslagklep in de kruipruimte oid.

Hoor graag jullie gedachten.

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Is die beluchting niet dichter bij de wc te maken?
   

  TimonS

  • #3
  Hi Henk, bedankt voor je reactie.

  Liever zou ik inderdaad de twee afvoeren van douche en wasbak omdraaien met de beluchter. Dus van boven naar beneden: wc, beluchter, douche, wastafel. Echter is dat nagenoeg niet mogelijk in de ruimte die ik heb.

  Ik heb de hoop dat omdat de aansluitingen allemaal zo dicht bij elkaar zitten het "onderdruk gebied" in dat stuk van de standleiding goed belucht gaat worden op deze manier. Maar ben benieuwd of ik er volgens de experts wellicht naast zit.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Hoe gaat het in echt er schematische uit zien dan.

  Als tussen drain en beluchter lang is dan ken een kolom water wel een probleem geven, pas als die kolom water voorbij beluchter is dan gaat ie in werking.

  Als aan sluitingen te dicht bij wc zitten dan gaat ook dit problemen geven.
   

  TimonS

  • #5
  Het tstuk van de douche, tstuk van de wasbak en ystuk van de beluchter zitten meteen achter elkaar. Dus tussen de tstuk van douche en ystuk van beluchter zit ongeveer 50cm.

  De afgaande leiding vanaf tstuk naar douchedrain is ongeveer 1,5m, de afgaande leiding van tstuk naar de wasbak ongeveer 3m. De wc aansluiting zit ongeveer 1m vanaf het eerste tstuk van de douche.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Gewoon proberen je hebt toch geen keus wel zorgen dat je bij de beluchter kunt komen mocht deze defect zijn.
   

  TimonS

  • #7
  Ja tot die conclusie was ik ook soort van gekomen. Alles beter dan helemaal geen beluchter lijkt me...

  Weet je toevallig nog iets slims voor een ontluchting zonder door het dak te hoeven? Maar dat is minder noodzakelijk dan de beluchting heb ik begrepen, klopt toch?
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Ventilatie moet kunnen het vocht moet ook weg.

  Maar waarom kan er niets door het dak laat eens een foto zien van je dak en waar je badkamer komt?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #9
  De beluchter kan ook geplaatst worden in het horizontale stukje pijp achter de sifon van de wastafel.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu