Belasting houten vloer

Mique

 • #1
Ik ben momenteel aan het ruimen in huis, en ik wil meer spullen op de zolder gaan plaatsen.
De zolder heeft een houten vloer van 15 cm dik . De lengte van de zolder is iets meer dan 5 meter, en de breedte ruim 3 meter.

Nu vroeg ik me af hoeveel belasting per m2 deze vloer zou kunnen dragen. Er staan geen heel zware spullen in, ik heb bij de Ikea een heleboel bakken gekocht van 45 liter, echter het gewicht van de bakken zal maximaal 10 kg zijn (anders kan ik ze bij wijze van spreken niet eens tillen ). Sommige bakken zitten bv sjaals, mutsen en handschoenen in, weegt mss max 1 a 2 kg. Andere bakken zijn dus iets zwaarder. Het zijn stapelbare bakken, dus wilde er een aantal op elkaar stapelen.
Maar ik heb bv ook een doos met LP's die is natuurlijk zwaarder, en een doos vol met foto's die is ook best zwaar. Ook heb ik veel fotoalbums wat bij elkaar natuurlijk ook wat gewicht oplevert.

Dus wat zou het max gewicht zijn per m2 wat ik kan neerzetten, dan heb ik een beetje een indicatie.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Dat ligt aan de afmetingen van de balken, de lengte (en dus de legrichting) en de hart-op-hart afstand.

  Maar als eea goed is uitgevoerd zou 150 - 200 kg per m2 geen probleem mogen zijn. Echter zeker met zware dingen zoals LP gaat het wel hard.
   

  ABCDE

  • #3
  Een zolder van 5x3? Of zelf getimmerde bergzoldertje in de nok? Welke overspanning? Hoe breed zijn die balken? Waar zijn ze in opgelegd?
   

  Mique

  • #4
  Walker: tot 150 -200 kg per m2 kom ik zéker niet. (ik denk hooguit 20 kg per m2 maar zeker niet over de héle zolder. Doos met Lp's, denk dat er hooguit 30 in zitten. Ik heb bouw technokeuring erbij gepakt, maar daarop staat het niet vermeld., Dus geen idee wat de afmeting van de balken zijn.

  ABCDE : idd zolder van 5 x 3 , geen zelf getimmerd bergzoldertje in de nok. Ik ben zelf niet zo heel groot 1.60, maar kan zeker in het middengedeelte prima lopen, ik denk dat het middengedeelte zeker 1,85 m is. Wat betreft de balken moet ik het antwoord schuldig blijven, zie mijn antwoord aan Walker. De vloerdikte is 15 centimeter. Ik wil ook zeker niet de héle zolder volstouwen, moet voldoende loopruimte overblijven. De vorige bewoner heeft deze zolder er ingelegd of laten leggen. Woon er al 20 jaar, dus er staat al e.e.a. op zolder, zoals kerstpullen, wat fotoboeken, kinderkleding, knutselspullen, etc maar wil er nog wat meer op kwijt , wil het gewicht sws verdelen, maar ik vroeg me af hoeveel gewicht je op een zolder van 5 x 3 van 15 cm dik hout kwijt zou kunnen. Het loopt zeker niet in de honderden kilo's.
   
  Laatst bewerkt:

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Hoe liggen de planken, in de 5 meter richting of in de 3 meter richting?
   

  Mique

  • #6
  Rola, helaas zoals ik al eerder antwoordde, weet ik dat dus niet. Er ligt tapijt over de vloer ( hebben we ooit ruim 20 jaar geleden zelf gelegd) de vloer zelf was hout. Hoe het onder de houten vloer eruit ziet, geen idee.
   

  Mique

  • #7
  Rola, inmiddels heb ik met een zaklamp een beetje onder de vloer kunnen kijken en de planken liggen in de 5 m richting zo te schatten om de 50 cm.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #8
  Dan ligt de balklaag dus in de 3 meter richting.
  Maar met een totale hoogte van 15 cm, is de balklaag 12,5 cm hoog. Dat is niet echt veel. Het lijkt erop dat op de plafondhangers een vloer gemaakt is.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu