Bekleden spanten

Marc1995

  • #1
Goedenavond,

Ik ben bezig met het na-isoleren van een oud huis en ik ben niet helemaal zeker hoe ik de spanten hierbij het beste aan kan pakken. Zou iemand me hierbij misschien wat tips/ideeën willen geven? De groene ondersteuning boven zal ik weghalen, dus die kun je wegdenken. De spanten, waar ze in verbinding staan met het steen, laat ik rondom ventileren d.m.v. een lattenwerk.

Ik zat zelf te denken om met PUR/glaswol de ruimtes tussen de cls'en en de spant luchtdicht te maken. De ruimtes voor de spant, bovenaan opvullen met glaswol. Vervolgens de uitstekende delen aftimmeren, dampdichte folie eroverheen, latten en dan gipsplaat.

Dikte van het glaswol, voor de muur en het dak, zal (niet schrikken) rond de 26 cm zijn :-) (met de gasprijzen van tegenwoordig...)

20210928_1813492.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Die groene steekschoor maakt onderdeel uit van spantconstructie.
 

Marc1995

  • #3
Klopt, maar op sommige plekken missen deze al, en sommige zijn aangetast door houtworm, dus ik dacht, het is veiliger om ze dan gewoon allemaal weg te halen en hiervoor een substitutieconstructie voor in de plaats te brengen. Details hiervan moet ik nog uitwerken, maar er komen dragende tussenmuren (rond het midden van de zolderdraagbalk) en nog een versterkende constructie om 'het stijfheidsverlies mee op te vangen'.

Sowieso komt er nog een bouwkundig adviseur langs om dit naderhand allemaal te beoordelen.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Dat laat je niet naderhand beoordelen, maar voor dat je begint met de werkzaamheden.
 

Marc1995

  • #5
Dat is waar. Je moet nooit zomaar (vooral bij een oud huis) delen van de constructie weghalen. Ik bedoelde meer dat ik het van plan was en niet met absolute zekerheid. (meer om het even simpel te houden, aangezien mijn vraag vooral ging over het isoleren/betimmeren).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu