Bekisting om waterleiding tegen lekkage

Kluskampioene

 • #1
Een paar jaar terug hebben we beneden lekkage gehad van de badkamer erboven. Een huisvriend heeft toen een bekisting (circa 15 x 30) om de waterleidingen in de badkamer gemaakt. Toen ik thuiskwam zag ik dat hij geen isolatiemateriaal om de warm en koud leidingen heeft gemaakt. Nu ben ik bang dat de leidingen niet meer kunnen werken en wellicht schuren gaan vertonen, waardoor het probleem nog groter wordt. Is die angst überhaupt terrecht?
I.v.m. met renovatie van de badkamer zou ik nu het probleem goed willen oplossen. Moet ik daarvoor de bekisting afbikken en hoe kan ik dat dan het handigste doen zonder de leidingen te beschadigen?Of is het nu beter om die bekisting te laten zitten en daarvoor een voorzetwand en daarvoor weer een bad te plaatsen....Dit laatste lijkt me niet verstandig maar wel makkelijk. Ik weet gewoon niet of die bekisting te vertrouwen is. Wie kan me adviseren?

De lekkage was ontstaan doordat de vloer bij de leidingen niet waterdicht meer was. Het lag dus niet aan de leiding zelf.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #2
  Plaatst eens een foto zodat we beter begrijpen wat je bedoeld
   

  Kluskampioene

  • #3
  Hier een plaatje van de situatie...Het ziet er in het echt al niet fraai uit op beeld is dat nog minder.  Er was dus lekkage door de vloer bij deze buizen.
  We hebben in eerste instantie een paar keren proberen het lek te dichten met tubes sanitairkit, maar een dikke laag van 10 cm was nog niet genoeg. Uiteindelijk uit financiele nood gekozen voor deze bekisting. Kan dit zo wel? Zonder een isolerende laag? Ik denk van niet, hoe krijg ik die bekisting weer verwijderd in dat geval?
   

  Kaajee

  • #4
  Wat een zooitje, sorry to say.
  Dit is/blijft vagen om problemen, al helemaal als je het 'wegwerkt' door er een bad voor te plaatsen.

  Je zegt renovatie badkamer?
  Alles weghalen en opnieuw aansluiten, maken. Als het na weghalen van bekisting lastig lijkt; haal er iemand bij die het netjes en correct aansluit...
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Zijn dit leidingen van de cv boven dus afvoer warm en koud water en gasleiding.
   

  Kluskampioene

  • #6
  Ja het is de ontluchting, warm en koud en een gasleiding........ (van de cv boven)

  Opnieuw aanleggen wordt een probleem omdat de keuken (eronder) vorig jaar net helemaal gerenoveerd is. De leidingen zitten daar dus allemaal achter gloednieuw tegelwerk en nieuwe keuken. Is het dan wel mogelijk om de leidingen om te leggen zonder schade beneden?

  @Kaajee Mag ik uit je opmerking opmaken dat het inderdaad ernstig dat de leidingen niet geïsoleerd zijn?
   

  Kaajee

  • #7
  Nee, die isolatie is niet noodzakelijk. Het vriest in die bekisting toch niet?
  Wat zou wat kapot moeten maken zonder isolatie? Het is binnenshuis, die 4 'leidingen' 'storen' elkaar toch niet?
  Ik weet niet of het zonder breekwerk in de keuken beter te maken is, dat ligt er aan wat er nog overblijft als de bekisting (en al die kit) weg gehaald is. Als het goed is hou ja dan gewoon 3 leidingen over, van die gasleiding blijf je liever af, tenzij die ook gaar is, maar dan wordt het tijd een 'echte installateur' er bij te halen.
  Drie, te weten ontluchting, warm water en koud water. Als je mn. de waterleiding opnieuw met een degelijke koppeling (solderen of knellen) gaat monteren moet het mogelijk zijn een degelijke systeem te maken, lijkt mij.......
   

  Kluskampioene

  • #8
  Bedankt voor je reactie. Ik dacht omdat de warm en koudwaterleidingen kunnen uitzetten in het cement er daardoor kans was op scheurvorming in die leidingen. Jij denkt dus van niet, maar wat is dan het probleem?
  De voorzetwanden met het tegelwerk worden ruim voor de leidingen geplaatst. Dat betekent wel veel ruimteverlies maar dan is alles wel weggewerkt.
  Ik weet dat het niet een nette manier is van werken, maar dan is er dus feitelijk geen verschil met de leidingen die door de betonnen vloeren lopen. Behalve dat ze geen ruimte hebben in het cement en als dat dus geen problemen oplevert kan het dus zo blijven en achter voorzetwandjes verstopt worden? Of zie ik iets over het hoofd? Ik ben bang dat het pas met het afbikken echt misgaat en er dan idd installateurs en loodgieters moeten worden bijgehaald.
   

  Tiho

  • #9
  Probleem is eigenlijk dat er geen mantelbuis omheen zit, toch?

  De warme leiding zet idd uit als hij warm wordt, en kan nu niet uitzetten. Misschien gaat het goed maar misschien ook niet en die kans is reeel.

  Die gasleiding hoort ook in mantel te zitten, waar is hij van gemaakt staal?
  In dat geval zou ik het zelf doodeng vinden daar een wand voor te plaatsen. Want wat als je nu een kleine lekkage bij je waterleiding krijgt, die onopgemerkt die 'bonk zooi' nat houdt :mrgreen:

  Die beluchting zou ik me niet druk om maken, maar als je toch al bezig bent. Bovendien kunnen je wanden dichter bij en dus wordt de badkamer groter.
   

  Kluskampioene

  • #10
  Bah ik bedoel idd een mantelbuis. De gasleiding zal wel van roestvrij staal gemaakt zijn, waarom is dat van belang?
  Nou ja dan zal ik de leidingen idd moeten uitbikken, en hopen dat ze daarbij niet beschadigen. Uit voorzorg misschien de gasleiding afsluiten?

  Bedankt voor al jullie adviezen!

  Heeft iemand een idee of ik hier een cementafbijter kan gebruiken? Of zal ik maar gewoon gaan beitelen?
   

  Tiho

  • #11
  Als de leiding magnetisch is is hij van staal anders koper. Geen rvs.

  Dat wordt bikken. Zoveel is het niet.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Die gasleiding zal wel een probleem worden.

  Als ik me niet vergist mag een gasleiding niet door een natte ruimte lopen.

  Ook mag je een gasleiding niet in een koker weg stoppen als er verbindingen in zitten.

  als die gasleiding uit 1 stuk is dan moet er mantelbuis om heen.

  Daarom vroeg ik je als er ook ruimte naast de douche was om je gasleiding daar langs te laten lopen, zodat je wel een koker in de douche kan zetten.
   

  Kluskampioene

  • #13
  Er zit wel een kamer naast de douche, maar zoals gezegd is de keuken vorig jaar grondig gerenoveerd een en ander zou betekenen dat alle stuc, tegelwerk en keuken verwijderd opnieuw geplaatst zou moeten worden omdat de gasleiding achter en onder de nieuwe keuken zit. Ik hoop van harte dat je iets anders bedoelde.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #14
  Dat kan ik begrijpen, ik heb zoiets in het verleden gehad in een wc en dat werd niet goed gekeurd en moest ik veranderen door een andere ruimte.

  De voorschriften zullen nu misschien anders zijn bij koper maar net wat ik al zij ik weet dat nu niet.

  Dus moeten we even wachten op andere forum medewerker die meer van voorschriften afweet.
   

  Kluskampioene

  • #15
  Die stalen gasleiding is origineel aan de woning. In de jaren 60 was het kennelijk? niet tegen voorschriften in om deze zonder mantelbuis door een vloer te leggen. Het gaat overigens om een ex-huurwoning. De woningen in de wijk die nog in de verhuur zijn hebben inmiddels ook een voorzetwand over die gasleiding gekregen, maar dat zegt niks natuurlijk.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #16
  Vroeger mocht gefitte stalen leiding zo in de beton of muur gelegd worden.
  Nu u toch aan het breken bent kunt u beter die stalen leiding vervangen, in 50 jaar kan die best (bijna) doorgeroest zijn en moet alles er nog uit.

  Bel even met het gasbedrijf hoe het precies zit zodat u naderhand geen problemen krijgt, denk hierbij aan de misschien in te stellen apk voor woningen.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu