Behoorlijk zware lampen hangen aan gestuct gipsplafond?

Joris38

  • #1
Beste lezer,

Ik heb inlangs twee hele mooie ouwe Philips fabrieklampen gekocht. Maar ze liggen al die tijd in de schuur omdat ik ze bij nader inzien niet durf op te hangen! Het plafond is gestuckt stuckplaten. De lampen wegen 6 kg per stuk. Op de plekken waar ze boven de eettafel moeten komen lopen geen dwarsbalken en ook geen tengels. Er is mij geadviseerd om ze met van die paraplu-pluggen aan de platen te hangen. Maar ik ben echt bang dat ze daar te zwaar voor zijn. Meteen eruit donderen zullen ze waarschijnlijk niet, maar wat als mijn zoontje besluit er een "zwiepertje" aan te geven? En gaat het stuckwerk niet scheuren langs de randen van de platen die veel zwaarder belast worden dan de platen er omheen? Ik overweeg de lampen terug te brengen en in te ruilen voor iets lichters, maar ik wilde het hier nog graag in de groep gooien.

Concrete vragen:
Zou u/jij een lamp van 6 kg met een parapluplug aan een gestuckt gipsplafond hangen?

Heeft iemand een idee voor een alternatief?

Vr. Gr,
Joris
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
U zou ze kunnen ophangen aan een balkje dat bevestigd wordt aan de rachels, als u een sleuf freest in het balkje dan kunnen daar de kabels ook doorheen.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #3
Een juiste gipsplaat plug, kan heel wat meer hebben als 6 kilo. ze zijn er in kunststof en ijzeren uitvoering.
en als je bang bent dat je zoontje er aan gaat hangen, misschien iets minder naar tarzan kijken :lol:

groeten b.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Als u ze precies in het midden van een gipsplaat gaat ophangen zonder steun eet u binnenkort aardappels met kalkschilfers...

Het idee van Jan lijkt mij een heel stuk veiliger. Het is ons wel eens gelukt een gaatje van 40x40 mm ( stucplaten40 cm breed) in stucplaat te maken, daar een lat met kopmaat 33x33 cmm. en 35 cm lang doorheen te steken en zodanig te draaien dat tie dwars op de plaat kwam te liggen.

Wel een touwtje in het midden van de lat vastmaken zodat je de lat boven het gat kunt fixeren om er een schroefoog in te kunnen draaien.

Je moet wel mazzel hebben geef ik onmiddelijk toe.. maar ja, wij hadden het :mrgreen:
 

Remsey

  • #5
Ik neem aan dat er isolatiemateriaal achter zit met daar achter een houten ondervloer die op de balken rust?

Ikzelf heb een combinatiebout m6 (houtdraad aan ene kant en metrisch draad aan de andere kant, ook wel om wasbakken mee op te hangen) bevestigd aan een stuk draadeind m6 met een langwerpige messing moer m6. Vervolgens heb ik die door het gat in plafond gestoken tot ik door de isolatiemateriaal heen was en daarna twee moeren op de draadeind gedraaid tegen elkeer in zodat ze muurvast op de draadeind kwamen te zitten. Vervolgens met een ringsleutel het geheel in de ondervloer gedraaid tot ie er 1,5 cm in zat. MOertjes weer losdraaien, draadeind afgezaagd, daar de lamp aan gehangen. Klaar is kees.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu