Bedrading terug naar originele staat

Deleted member 131984

  • #1
Hallo,

Ten eerste; ik ben een totale leek! Graag vraag ik jullie hulp voor waarschijnlijk voor jullie iets heel simpels.

Omdat de vloerverwarmingskleppen niet reageerden op de thermostaat die erop zat heeft een monteur er een extra thermostaat op gezet puur alleen voor de vloerverwarming. Nu is er ondertussen een juiste thermostaat aangesloten die de kleppen wel kan regelen en kan dus de extra thermostaat ertussen uit. Graag zou ik dit zelf doen.

Op de foto is het de bovenste grijze kabel met bruin en blauw, die moet er dus tussen uit. De 2 grijze kabels rechts en onder met de zwarte draadjes was 1 kabel en is dus doorgeknipt. Kan ik deze gewoon weer aan elkaar verbinden met een kroonsteen oid? En wat zou ik dan moeten doen met de onderste zwarte en witte kabel, die beide blauwe en bruine draadjes hebben? De zwarte daarvan levert de stroom vanuit stopcontact en de witte gaat naar de vloerpomp.

Naar mijn idee kan ik de bovenste grijze van de thermostaat eraf halen en de 2 doorgeknipte, die dus voorheen 1 kabel vormden, weer aan elkaar maken maar ik weet dan niet wat ik met de witte en zwarte moet die beide blauw en bruin hebben, waarvan er nu ook nog een kroonsteen op zit?

Ik hoop dat jullie je kennis met mij willen delen. Anders moet ik weer een bedrijf laten komen om het enkel weer naar originele staat terug te brengen.

Bedankt!!

20201110_083119.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Hoe zat dat witte snoer eerst dan aangesloten?
 
  • Like
Waarderingen: Deleted member 131984

Deleted member 131984

  • #3
Ik heb geen idee! Monteur zei dat hij het grijze draad had doorgesneden en daar de thermostaat aan had gezet. Hoe de rest zat weet ik niet. Is het mogelijk om de thermostaat ertussenuit te halen en de zwarte draden van de andere grijze draad op hun plek van de kroonsteen te doen? Of krijg je dan iets heel raars
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Plaats eens een overzichtsfoto zodat we de functie van de kabels zien, niet alleen de uiteinden.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
De snoer die is doorgeknipt kun je met een kroonsteen inderdaad wel weer vast maken. Of beter met een lasklem (zo eentje met hendeltjes). Vraag blijft dan wat er met die witte snoer moet. Foto's kunnen dan inderdaad meer vertellen.
 

Deleted member 131984

  • #6
De zwarte is de stekker uit het stopcontact. De witte gaat naar de draaiknop aan de pomp. De grijze in het stopcontact gaat ook naar de pomp. En de grijze die was doorgeknipt komt uit het buisje uit de grond en gaat dan ook achterlangs naar de pomp.

Ik heb op deze foto's de thermostaat er al tussenuit gehaald

20201111_191910.jpg 20201111_191919.jpg
 

Deleted member 131984

  • #7
Nog meer

20201111_191935.jpg 20201111_191927.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Het witte snoer is zo te zien de motorkop van het afsluitventiel van warmwater naar de vloerverwarming. Deze zal door de thermostaat rechtstreeks gestuurd worden. Als de thermostaat schakelt moet er spanning op deze kop komen.
 

Deleted member 131984

  • #9
En aan welke draad moet ik deze witte dan verbinden?
 

Deleted member 131984

  • #10
Ik heb ook nog een cv ketel, komt de grijze doorgeknipt draad daar misschien vandaan? De bedrading van de thermostaat gaat naar boven naar de cv ketel
 

Deleted member 131984

  • #11
Sorry voor de dubbele post, ik wist niet of ik het onder elektra of onder verwarming moest plaatsen
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #12
Zat in de oude, te herstellen situatie die witte motorkop met dat witte snoer er ook al?
 

Deleted member 131984

  • #13
Ja alles zat er, alleen had de monteur de grijze draad doorgeknipt en er een aparte thermostaat tussen gezet. Deze heb ik er op de laatste foto's als tussenuit gehaald. Echter weet ik dus niet of hij de witte en zwarte draad verder zo gelaten heeft of daar ook wat mee gedaan had. Ik neem aan dat de witte draad stroom nodig heeft en daarom aan de zwarte zit? die aan de stekker in het stopcontact zit
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #14
Vanaf afstand is dat erg lastig te zien/zeggen. Je schrijft in de begin-post
Nu is er ondertussen een juiste thermostaat aangesloten die de kleppen wel kan regelen en kan dus de extra thermostaat ertussen uit.
Kun je aangeven welke kleppen en welke thermostaat je bedoelt?

Met de nodige voorbehoud:
ik denk dat witte rechthoekige 'ding' rechtsboven op de balkjes een maximaalthermostaat is, en de ketel blokkeerrt in het geval dat door een defect de vloer te heet wordt.
Die grijze kabel in dat pijpje naar beneden zou dan naar de CV ketel moeten gaan, naast een tweede kabel vanaf een kamerthermostaat.
Je zou dan nu last moeten hebben dat de verwarming totaal niet werkt.
Dan moeten dus de beide zwarte draden uit de grijze kabels met twee doorverbindingen van met de kroonsteen worden doorverbonden. Net als je een lamp aan het plafond aan sluit.
De bovenste witte, ronde motorknop met dat witte snoer heeft dan geen functie cq was continu doorverbonden met het zwarte snoer dat in het stopcontact zit. Dat lijkt me zonde dus dat zwarte snoer en die witte, rode motorkop kunnen dan beter verwijderd worden. Die witte motorkop kan eenvoudig van het kraanhuis af.

Misschien zijn hier deskundigen die andere, betere ideeën hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu