Bedieningsstang Alusta BingoForte 150

Diaantje63

  • #1
Hallo Forumleden,
Wij gaan 23 mei aanstaande verhuizen naar een seniorenwoning en daar hebben wij vier ramen met bovengenoemd rooster. De roosters werken prima en de stangen zitten er allemaal aan. Het probleem is echter dat de bedieningsstangen te dicht op de ramen zitten, waardoor ze, als we het raam op de kiepstand zetten, zo’n 50 centimeter de kamer inkomen. Ik heb reeds via internet een heleboel opgezocht (Alusta is allang failliet en onderdelen zijn niet meer verkrijgbaar). Ook heb ik een firma benaderd met de vraag of er een verloopstuk of bocht verkrijgbaar is, waardoor ik de stangen een stuk naar rechts kan verplaatsen, maar deze firma verkocht alleen Duco-roosters en zei dat die niet pasten en dat iedere roosterfabrikant eigen maten hanteert. Ik zou alleen een bocht naar rechts nodig hebben, vier maal. De diameter van de stang is 1 cm. Nu is mijn vraag of iemand hier een oplossing weet. Ik sluit een foto bij.
Alvast bedankt!

47F3D375-F06B-4FF5-BADE-5321465490FB.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Kan je de diameter van het gaatje opmeten waar de stok ingeklikt zit?
Van een ander merk zijn er verschillende sprongmaten te koop, zie bijvoorbeeld hier.
 

Diaantje63

  • #3
Beste Rola,
Bedankt voor je snelle reactie!
Vanmiddag gaan we naar het huis en dan zal ik de diameter opmeten. De stang zit wel heel erg vast in dat gaatje, middels een bolletje, wat er niet uitziet alsof het een open uiteinde heeft. Ik heb al geprobeerd dit bolletje eruit te drukken maar dat lukte me niet met de hand, dus of het zonder schade verwijderbaar is? Misschien met een stuk gereedschap? Afijn, eerst maar de maat nemen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
De concurrent heeft een gaatje van 5,5 mm.
Anders, indien mogelijk, heel de hendel eruit halen, en dan een foto plaatsen.
 

Diaantje63

  • #5
Beste Rola, de maat van het gaatje is inderdaad 5,5 mm. De stang krijg ik er echt niet uit. Ik denk er dan aan om het bolletje door te zagen, zodat ik een stang met een verloop van de “concurrent” erin kan hangen. Dat lijkt mij het beste, denk je ook niet?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
De meeste systemen kunnen uit elkaar, dit merk ken ik alleen van naam.
Uit de foto kan ik niet opmaken of afzagen de beste oplossing is.
 

Diaantje63

  • #7
Oké. Dank je wel voor je antwoord. Ik ga in de toekomst nog wel proberen of ik er 1 loskrijg zonder zagen en als dat mocht lukken bestel ik bij de website die je noemde een nieuwe stang met verloop. Bedankt tot zover!
 

Diaantje63

  • #8
Beste Rola,
Ik heb een oplossing voor het probleem gevonden. Ik moest toch het bolletje van de stang afzagen, want ik kreeg hem er met geen mogelijkheid uit en was bang dan ook het oog te beschadigen. Ik bekeek de Duco stang en vreesde dat die er weer uit zou vallen en ik had hier nog een gordijnstang liggen en bedacht me dat ik die er misschien in kon klikken..en inderdaad. Zie foto! Ik kan nu de stang iets opzij houden, het raam op de kiepstand zetten en dan de stang los laten hangen zonder dat deze de kamer inkomt. Bedankt voor je hulp!

2B00339A-5B41-4912-B142-0F314B8DB89D.jpeg E717485D-197C-428C-958B-461CB1956BDC.jpeg
Ps. Het oogje was al beschadigd voordat ik begon te zagen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu