Bauknecht GSX 4756 blijft piepen en knipperen met oplossing!

Edgardrives

  • #1
Ik heb een piepende Bauknecht GSX 4756 inbouw vaatwasser die in steeds in storing schiet. De klacht doet zich ongeveer zo voor:

-Start van een willekeurig programma.
-Afpompen start, soms zelfs meerdere keren (6á7 keer!).
-Afpompen beëindigd; waterinlaat start.
-Einde watertoevoer, alarm piepen begint (+ 1x per seconde)
-Machine pompt water af.
-Afpompen stopt.
-Alarm-piep (1x per seconde, onafgebroken) en knipperende spoel-led.
-Alarmpiep schema: _-_-_-_-_-_ (elke streep=seconde/hoog-laag=aan/uit)

Resetten, door middel van 5 seconden ingedrukt houden startknop, piep stopt. Programma opnieuw selecteren en weer starten. Vaak gaat het dan weer precies het zelfde. Dan stekker eruit, even wachten en opnieuw beginnen. Soms doe ie het piepen meteen weer, soms pas aan het einde van het programma en als ik geluk heb doet ie wat ie moet doen zonder piepen!

Dit probleem had hij al langere tijd en was dan weer weken weg, maar nu was het echt elke keer raak... Vanwege de laag-tarief-stroom vaak rond/na 01:00uur, dus elke keer bed uit om piepen te stoppen door te resetten...

Volgens de beschrijving zou de aqua-stop het probleem moeten zijn, maar bij het water inlaten was niets geks te horen. Filtertje schoon gemaakt en diverse standen (meer open/dicht) van de kraan geprobeerd. Maakte ook niets uit.

Wat heb ik allemaal gedaan:

1. Reset met startknop en reset door stekker er korte of langere tijd uit te halen.
2. Watertoevoer (filter in aqua-stop) schoongemaakt en kraan harder zachter.
3. Schoonmaakmiddelen (vaatwasser reinigers) gebruikt.
4. Werking pompen, verwarmingselement, filters, zeven e.d. gecontroleerd.

Geen resultaat. Daarop de plint weggehaald en verder gaan zoeken:

5. Metalen afdekplaat losgehaald (4x torx-schroef - Ik kon bij de bovenste twee schroeven met deur open, dus zonder verplaatsen vaatwasser of demontage houten frontpaneel!)
6. Geen water op de onderplaat.
7. Geen losse stekkers, draden, onderdelen etc en ook geen beschadigingen.

Daarop heb ik de besturings-unit (rechts-onder, grijs-zwarte ding met veel stekkers ) los gehaald en alle stekkers eraf gehaald. De kleine stekkers gaan erg moeilijk los of blijven zelfs in het deksel vast zitten, maar dat is geen probleem. De behuizing van de printplaat open gemaakt en deze eens goed bekeken. Immers: één losse of gebroken soldeer-verbinding doet al wonderen (lees: ellende veroorzaken)! Ook daar zag ik weinig, behalve dat de contacten waar de stekkers op de printplaat worden geschoven er niet zo "fris" uitzagen. Grauw en aangeslagen.

Deze contacten heb ik opgeschuurd en allemaal opnieuw gesoldeerd zodat ze weer mooi contact maken. Opnieuw aangesloten en nu doet hij het al 14 dagen probleemloos!!
Gekke is dat het afpompen aan het begin van het programma nu ook maar één keer gedaan wordt, terwijl dat vaak meerdere keren was!

Ik hoop dat iemand en zijn voordeel mee kan doen! Succes!!!
 

Edgardrives

  • #2
Besturingunit

Reeds geschuurde contacten
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu