Balustrade duurzaam schilderen

Distel

  • #1
De balustrade rondom het platte dak van mijn ouders is al jaren problematisch op het gebied van schilderwerk. In de loop der jaren zijn verscheidene schilders gepasseerd en enkele jaren terug zijn zelfs de planken geheel vervangen, maar nog altijd is het schilderwerk al binnen enkele maanden na het schilderen duidelijk beschadigd door hitte (donkergroen met vrij zicht op het zuiden) en mogelijk werking van het hout.
Bijgevoegde foto geeft een idee van hoe de verf er na 1-2 jaar aan toe is. De verf op andere kozijnen en houtdelen op het Zuiden met dezelfde donkergroene kleur slijt veel minder snel, ik vermoed dan ook dat er meer speelt dan alleen de intensieve zon. Heeft iemand een idee hoe een volgende verfbeurt duurzamer kan worden gedaan? Speciale verf, een uitgebreide voorbehandeling tegen werking van het hout misschien? Of zal het altijd een zwak punt blijven en weet iemand geschikte duurzamer, bijvoorbeeld kunststof alternatieven?
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
Na en paar maanden is wel heel erg snel.

Donkere kleuren absorberen veel meer warmte dan lichte. Door de constante temperatuurswisselingen gaan donkere dan ook minder lang mee.

Afgebladderde verf moet worden afgeschuurd tot op het kale hout. Hierna kunt u een HV grondverf ( hoogvullend) toepassen, en aflakken met een hoog- of zijdeglanslak.

Een 1 potsysteem is ook mogelijk, maar hiervoor moet alle verf worden verwijderd. EPS systemen zijn vochtregulerender dan gesloten systemen, maar moeten wel om de 3 a 4 jaar worden herhaald.
 

Distel

  • #3
Dank voor het antwoord. Het enige wat ik kan bedenken om die korte levensduur te verklaren is de maximale blootstelling aan zon en wind (warmte/koude) zonder een substantiële thermische massa die de temperatuursverschillen kan dempen. De beste oplossing lijkt dus een combinatie van hoogvullende grondverf en aflakken, de grondverf zoveel mogelijk aangebracht op het kale hout?
Zijn er nog verschillen in grondverf/lak op het gebied van UV/warmte/mechanische stressbestendigheid? Of gaan de verschillende (A-)merken praktisch even lang mee?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die planken zijn hoogst waarschijnlijk van een ander houtsoort dan de kozijnen en de staanders (staanders lijken wel staal)

bij gevel vullende puien laat de verf op de houten delen meestal ook veel eerder los dan die op de harthouten kozijnen.

schaaf of schuur een rond kantje aan de delen
verf trekt weg van scherp hoeken en dan gaan deze als eerste stuk
 

Distel

  • #5
Of de houtsoorten verschillen weet ik uit mijn hoofd niet, maar het klopt dat de staanders van staal zijn. Bedankt voor de tip van het afronden van de hoeken, dit gaan we zeker doen!
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Bepaalde olie of harsrijke houtsoorten hebben een aangepaste voorbehandeling nodig.

het feit dat de verf op een andere ondergrond wel goed hecht doet vermoeden dat dit een van de oorzaken is
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
3
8
5

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu