Duurzaamheid van vuren met grondverf, als regelwerk?

Wamelis

  • #1
Dag mensen,

In het regelwerk, achter de gevelbekleding waar ik nu mee bezig ben, moet ik op diverse plekken een profiel frezen. Het gaat om zo'n 300 meter 44x70 balkjes. Ik was van plan om dat in gewolmaniseerd vuren te doen, maar ik leer net dat die verduurzaming alleen een oppervlaktebehandeling is. Na het frezen en zagen van het profiel blijft er weinig over van de oppervlaktelaag, dus die oplossing valt af. Andere houtsoorten, ook thermisch verduurzaamde, worden te duur.

Het regelwerk zal sporadisch met vocht in aanraking komen, maar zit in principe beschermd achter de gevelbekleding.

Ik kreeg de tip om gewoon vuren te gebruiken met een laagje grondverf. Lijkt dat een goede oplossing? Of zou het beter zijn om een houtsealer of menie te gebruiken? Andere suggesties? Bij voorkeur iets dat in 1 laag kan... ik ben onder tijdsdruk bezig om de boel voor de winter af te krijgen.

Dank,
Wim
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Blank vuren is voldoende als het achter gevelbekleding zit.

Bij detailleringen altijd zorgen dat water weg kan, en er ventilatie is.
 

Droid

  • #3
Vooral dat laatste is belangrijk.

Als er water/condens achter komt moet het weg kunnen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Ook condens ( vloeibare waterdamp ) kan door blank vuren worden opgenomen.

Nu je er nog bij kan zou ik de behandelde oppervlakken wel behandelen, bij voorkeur met een sterk vochtregulerende grondverf die ook nog een beetje snel droogt ivm de tijdsdruk.

Kijk maar even in uw Pb.
 

Wamelis

  • #5
@Kees: Pb ontvangen, dank. Ik had overigens begrepen dat de On* niet meer op de markt is? Ik kreeg van het service center de laatste keer Ru* primer mee als vervanger. Die is net zo geschikt?
Snelle droogtijd is minder belangrijk dan de werkuren die het kost, daar zit ik vooral krap mee. Is 1 laag inderdaad voldoende voor deze toepassing?

@allemaal:
De grote regels waarover de vraag ging worden verticaal gemonteerd, daar loopt water dus wel af.
Daarnaast heb ik ook nog een boel kleine 19x45mm regels die horizontaal gemonteerd worden. Daarvan schuin ik de bovenkant iets af (10gr) voor afwatering.
De kleine regels zijn van gewolmaniseerd hout. Nadat ik zo'n randje eraf gezaagd heb, is de oppervlak dat bloot komt nog steeds groen. Ook de kopse zaagsnedes zijn helemaal groen. Er ga er daarom vanuit dat de chemische verduurzaming intact blijft na zagen, en dat ik de regels verder niet hoef te behandelen. Correct?
 

Tiho

  • #6
Het hout wordt verzadigt tijdens de behandeling, dus zal het wel door en door zitten. Als ik zo rondlees zou ik je wel aan willen raden om tijdens het bewerken een stofkapje op te zetten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik weet niet hoe het precies zit of gaat met het rotten van hout. Mijn lange jaar ervaring.
Bij mijn schuur rotte een hoek weg van de in verstek gezaagde boeiborden. Het bekende probleem van dit detail.
De hoek wat uitgekrabt en flink in de carboleum gesopt. Dit heb ik tich jaren geleden gedaan maar het rotten is wel gestopt. Ra Ra.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Condens wordt weer weggeventileerd. Schilderen is niet nodig van regelwerk. Kijk maar eens naar panlatten. Mijn huis is 100 jaar oud met dezelfde onbehandelde panlatten erop. Dat is niets bijzonders.

Het gaat erom dat de gevelbekleding het regenwater zoveel mogelijk weghoudt, en dat damp weggeventileerd wordt.

Als die horizontale regels op verticale regels zitten, hoeven ze niet afgeschuind te worden. Dat is alleen als er water langs loopt en op kan blijven staan. Maar in dat geval moet er aan de onderkant ook een waterhol.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
@Wamelis: wij werken nog met een oude voorraad> het door u genoemde product is de vervanger daarvan.

@IJkenhout: normaliter niet nee, alleen voor verticale delen. Liggend werk gronden wij altijd.

Mijn panlatten waren ook 100 jaar oud, door lekkende dakpannen trapte je er dan wel doorheen, want die zijn meestal net zo oud als de panlatten en na zo'n peroide aan vervanging toe. :mrgreen:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu