Balken voor verlaagd plafond bevestigen

LerendKlussertje

 • #1
Beste lezers,

Ik ben bezig met een verlaagd plafond in een kleine ruimte om een berg kabels achter weg te werken. Het gaat om een verlaging van 10cm in een ruimte van 2.4x3.0m. Ik wil dit doen met 44x69 balken met de smalle kant tegen het betonnen plafond, daarop 22x75 latten en daarop AK gipsplaten in dezelfde richting.

Mijn vraag gaat over de montage van de 44x69 regels aan het plafond/muren. De wand aan de ene kant is dubbele gipsplaat (25mm totaal) en aan de andere kant is OSB + gipsplaat (12 + 12.5 mm). Kan ik de regels alleen aan de wanden bevestigen met regeldragers, of moet ik extra verankeren in het plafond met slagpluggen? De afstand is 2.4m en ik wil graag zo min mogelijk in het beton boren.

Bij voorbaat dank allen!!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • ABCDE

  • #2
  Ik zou helemaal niet aan de muur bevestigen en alleen in de beton er boven.
   

  LerendKlussertje

  • #3
  Dank voor je reactie! Kun je uitleggen waarom je de voorkeur geeft aan plafond montage? Er lopen wat elektra leidingen in het plafond die ik liever niet raak, en ik boor ook liever geen gatenkaas in het plafond (is van de kelder, dus de vloer erboven is begane grond). Ik heb geen idee wat dat doet met de stevigheid/draagkracht van het beton? Ik wil de kamers naast deze later ook voorzien van verlaagd plafond met spotjes, en dan gaat het om een totale ruimte van 5x7m. Veel gaatjes dus.

  Ik heb slagpluggen van 12cm (dus 5cm in beton), hoeveel zou ik er nodig hebben? Ik lees online vaak 60cm hoh schroeven, maar kom ik weg met 80cm hoh?
   

  ABCDE

  • #4
  Leidingen liggen normaal nooit zo laag in een vloer.

  De overspanning is toch ook te groot om het zonder bevestiging naar boven te doen, dus dan zou ik bevestiging aan de wanden gewoon achterwege laten.

  Je kunt het dan ook veel compacter maken, ofwel minder hoogteverlies.
   

  LerendKlussertje

  • #5
  Er zit ook een centraaldoos in het plafond, komen de leidingen daar dieper dan 5cm binnen? Ik zal m eens open maken om te kijken. Je zou je dus geen zorgen maken om de stevigheid van het plafond met zoveel gaten en het extra gewicht van hout met gipsplaat? Als dat geen zorg is zijn slagpluggen in het plafond wel het makkelijkst inderdaad. Zijn 4 pluggen genoeg voor 2.40m balk van 44x69? Thanks!
   

  ABCDE

  • #6
  Gips en een paar latten is niks, een paar gaatjes ook niet.

  Leidingen ligger normaliter > 5cm vanaf de onderkant. Maar hangt ook van vloertype af.
   

  Jackd

  • #7
  Als 6 cm boren mogelijk toch teveel is.
  De balken hang je net zo snel met 6mm pluggen op, dan hoef je maar 4 cm diep te boren. (je boort ook bij slagpluggen een cm extra)
  Balk tegen het plafond klemmen en een aantal meubelhoeken o.i.d. om en om. Per meubelhoek één plug het beton in.
   

  LerendKlussertje

  • #8
  Dank voor de reacties weer!

  Ik heb net de centraaldoos open gemaakt; de kabels zitten exact 6cm diep. Zou precies moeten lukken dus! Ik vind echter het idee van Jackd ook een goeie, daarmee heb ik meer marge en hoef ik minder beton weg te boren (ook 6mm vs 8mm gat). Ik ga waarschijnlijk voor een combinatie van beide, afhankelijk van hoe dicht ze bij de leidingen in de buurt komen. Is er iets op tegen om de meubelhoeken (ook) aan de muur te bevestigen?

  Het viel me ook op dat de elektra draden niet heel veel marge hebben, en na verlaging van plafond lastig bereikbaar worden (ondanks dat ik een gat in het nieuwe plafond ga maken met afdekplaat). Zijn er makkelijke manieren om zoiets op te lossen? Nieuwe draad trekken naar de meterkast is buiten mijn area of expertise.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu