Balken tussen gordingen: hoe bevestigen?

Futero

  • #1
Hoi klussers,

Ik ben bezig om mijn dak te isoleren. Een groot gedeelte is al klaar, maar bij het laatste stukje stuit ik op een probleempje. Dit stuk heeft alleen de gordingen en geen latten waar ik om de 60 cm een flens op kan nieten.

Ik heb balken gekocht van 9 cm dik die ik tussen de gordingen wil plaatsen. Mijn vraag is nu hoe ik deze balken tussen de gordingen bevestigd krijg?
Ik heb gehoord over een soort "hoekjes" die je op de gordingen bevestigd en daar als het ware de balken in hangt. Is dit een optie en hoe heten zulke "hoekjes"?

Alvast bedankt!!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Regeldrager
 

Tiho

  • #3
Schroeven door de gording niet mogelijk?
 

BeeTeeWee

  • #4
Hee, dat heb ik gisteren nog zitten doen! :wink:

Het makkelijkst gaat dat als je de afstanden tussen de balken vantevoren aanpast op de breedte van je isolatiemateriaal, dus even aftekenen op de gordingen.

Het stukje tussen horizontale gording en de diagonale dakbalk is waarschijnlijk hetgeen je wilt overbruggen.

Die "hoekjes" (verkrijgbaar bij elke ijzerwarenwinkel en ik denk ook wel bij de bouwmarkten) zet je dan eerst vast op de gording. Bij de rest kun je wel even een paar extra handjes gebruiken. Met een panlat controleer je dan vervolgens hoe ver die nieuwe balk "naar beneden moet hangen" om een mooi vlak geheel te krijgen. Zodra hij goed zit: op die plek meteen vastschroeven.
 

Futero

  • #5
Sorry mensen dat ik niks van me heb laten horen, was ff iets tussen gekomen van de week :roll:

@RoLa: Yeah, dat is wat ik zoek zo te zien. Van het weekend maar eens rondkijken waar ik de juiste maat kan vinden. Ziet er goed uit!!

@Tiho: Als ik ze rechtstreeks aan de gordingen schroef dan moet ik schuin schroeven. Die regeldragers van RoLa zien er in mijn ogen een stuk beter uit.

@BeeTeeWee: De afstanden voor isolatie gaat geen probleem worden, dat is allemaal al uitgedokterd :) Ik denk dat jij met de hoekjes hetzelfde bedoeld als de regeldragers van RoLa.

Van het weekend ga ik er denk ik mee verder en zal dan laten weten of het allemaal gelukt is. Super bedankt allemaal!!

:D

MVG, Futero
 

Tiho

  • #6
Ik bedoel eigenlijk eerst de balk aftekenenen,weghalen dan twee gaten boren van vijf mm door de gording. Vervolgens de balk weer op zijn plek en vastschroeven met voldoende lange schroeven van vijf mm. Zo heb ik het gedaan ook nog paar druppels constructielijm over de kopse kant gesmeerd trouwens. Stuk goedkoper dan regeldragers.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Met steekspijkers vastzetten is ook een optie, door de gording heen schroeven/spijkeren heeft als nadeel dat het regelwerk niet in elkaars verlengde kan zitten
 

Tiho

  • #8
Dat klopt, als je elk vak van de andere kant met een hele isolatiebreedte begint gaat dat prima. Maakt dat verder wat uit dan?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Als je het regelwerk nog uitstrookt niets, maar als de afwerking direct tegen het regelwerk aankomt en ondersteund moet zijn op de naden, zie je de naden verspringen in de boven elkaar liggende vakken
 

Tiho

  • #10
Daar heb je gelijk in echter is het wel raadzaam om gipsplaten niet om de 60 cm vast te schroeven. Kom je automatisch aan extra lattenwerk.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Klopt,

maar ik gebruikte geen gipsplaten
 

Tiho

  • #12
Hmm, 1 keer raden plafondplaten van A?

Leek mij ook wel wat alleen m,n vrouw niet helaas. Scheelt dus aan meer kanten werk en materiaal arme ik :(
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Waar gaat dit over ?
Dit heeft toch niets met de vraag van TS te maken ?
 

Tiho

  • #14
De laatste twee niet nee sorry jan
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu