Inzagen dakbalken

janmeijer76

  • #1
Goedemiddag,
Wij zijn op dit moment bezig met het bouwen een aanbouw van 6 meter breed en ca. 3,10 meter diepte. De timmerman heeft bij het maken van de wanden vergeten de 14 cm hoogte van de dakisolatie mee te rekenen. Hierdoor zijn de wanden 14 centimeter te hoog gebouwd. Om dit op te lossen is er nu in de dakbalken (70 x 220) een inkeping gezaagd van 14 centimer zodat het dak op de goede hoogte komt. Is dit verantwoord en zo niet, is er dan een oplossing zonder de wanden weer te moeten afbreken? De dakbalken zijn circa 5,70 meter lang en er komt een lichtstraat van 3,39 x 1,06 meter in (100 kg/m2). Aan beide zijdes van de lichtstraat is een dubbele balk geplaatst.

Mvg Jan

PHOTO-2022-09-09-17-03-33.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Extra ondersteuning onder de balk maken, dit is wachten op scheuren.
 

janmeijer76

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie! Zou een stalen hoekprofiel van 5x5 voldoende kunnen zijn?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dan zou ik eerder (dubbele) raveeldragers gebruiken. Een hoekprofiel is niet zo heel sterk, zeker niet bij die middelste balk die best ver van de muur erop gaat liggen.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Wand afbreken levert niets op, balken zijn al ingezaagd. Wand opdikken zodat de balklaag goed ondersteund wordt, minimaal 50 mm.
 

janmeijer76

  • #6
Bedankt voor jullie reacties! Ik twijfel toch nog om misschien nieuwe balken te bestellen en deze weer bovenop de wanden te plaatsen. Ik kan een deel (8 cm) isolatie dan tussen de balken plaatsen i.p.v. erboven waardoor de uitbouw geen 14 maar nog maar 6 cm hoger wordt. Ik weet dat een vergunningsvrije aanbouw tot max. 30 cm boven de eerste woonlaag gebouwd mag worden. Is dit gerekend vanaf bovenkant verdiepingsvloer of onderkant? En moeten we de lichtstraat ook meerekenen met de totale hoogte?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #7
als je een hoekstaal neemt 80/8 van ca. 200 lang bij enkele balken een 300 bij de dubbele en je last twee plaatjes in aan wederzijde van de balk vastzetten met rond 12 houtdraadbouten dan heb je een prima oplegging

maar de al eerder geopperde balkdragers zijn veel eenvoudiger
gebruik balkdraaggeers zoals hieronder met de grote gaten een houtdraad bouten.

de dubbele balken monteer je dan iets uit elkaar met klossen er tussen
of je gebruikt daar wel een zelf gelaste schoen.




1662802690584.png
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #8
Of je gebruikt voor de dubbele balken gewoon dubbele raveeldragers, indien die in de juiste maat beschikbaar zijn. Zoiets:

dubbeleraveel.png
 

janmeijer76

  • #9
Ok, bedankt voor de geruststelling. Dan gaan we toch voor de raveeldragers en bij de dubbele balken de dubbele raveeldragers. Dit is sterk genoeg voor de lichtstraat van bijna 400 kg of raden jullie aan om voor de zekerheid onder deze raveeldragers nog een extra versteviging te maken? De balken gaan over de breedte van de aanbouw en zijn circa 5,7 meter lang..
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu