Balken frame op ruw beton voor een OSB platen vloer

Wimbouwt

 • #1
Vraag van een beginnende klusser,

Onder het schuine dak van mijn zolder wil ik schuifkasten maken om kleding en troep in op te bergen.
De situatie is nu zo dat voor het schuine lage deel een voorzet wand staat. Deze wand is van spaanplaat is bevestigd op een houten balken frame die onder het dak en op de ruwe betonnen vloer is geplaatst. De balk die op de ruwe betonnen vloer is gemonteerd is verhoogd met plankjes zodat hij ongeveer 25mm boven mijn vloerbedekking uitsteekt.

Wat ik wil doen is een balken frame plaatsen op het ruwe (gestorte) beton, zodat ik daar een underlayment van OSB platen op kan monteren. De hoogte van de ruwe betonnen vloer tot de bovenkant van mijn vloerbedekking is ongeveer 50mm. Het mooi zijn als ik de OSB platen vloer die ik later nog wil afwerken met 8mm laminaat gelijk komt te liggen met mijn vloer bedekking.

Drie vragen:

- Hoe dik moeten de balken zijn voor het houten frame waar de OSB platen vloer op moet komt te liggen?

- Hoe bevestig ik deze balken op een ruwe gestorte betonnen vloer?

- Hoe dik moeten de OSB platen zijn? (ik las ergens op dit form dat 18mm wordt gebruikt voor een dragende vloer. Op de vloer in mijn kast zullen hooguit een paar zware verhuisdozen komen te staan met boeken)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #2
Plaats eens wat foto's. Waarom moet de vloer opgehoogd worden?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #3
Die voorzetwand, is dat geen dragend knieschot voor het dak?
 

Wimbouwt

 • #4
Oké hier een aantal foto's om te verduidelijken.Foto 1: Dit is hoe de situatie nu is


Foto 2: De voorzet wand is bevestigd aan twee een horizontale balken waarvan één verhoogd (zie foto 3) op de ruwe betonvloer is bevestigd. Op deze horizontale balk staan dunnere verticale balken (aan uiteinde en in het midden) waar de tweede horizontale balk is op bevestigd. Wat ik niet kan zien is of deze tweede horizontale balk aan beide uiteinden ook nog eens bevestigd is op de cellenbeton muur of aan het dak.


Foto 3: verhoogde horizontale balk


Foto 4: achter de voorzetwand: links de voorzetwand en de verticale balk die samen met de twee horizontale balken het frame vormen voor de voorzetwand. De verticale balk is op de cellenbeton muur bevestigd met spijkers. De dikke betonnen balk is volgens mij een drager van het dak ( voor de voorzetwand (in de kamer) zijn deze gewoon zichtbaar), links achter de betonnen balk bevindt zich de andere horizontale balk, hoe deze precies is bevestigd is niet te zien, omdat de dikke betonnen drager in de weg zit. Maar naar mijn idee is de gewoon bevestigd op ribben van het dak (zie Foto 5)


Foto 5: Dak is aan de binnenkant afgewerkt met volgens mij board. Over de kier van de board delen hebben ze een lat bevestigd. Als ik het goed heb gezien zit precies achter deze lat ook een houten drager van het dak.

Nogmaals voor de duidelijkheid.

Ik wil dus een kast maken onder het schuine dak met twee schuivende deuren. Over de volledige lengte (3,6 meter) wil een op het midden een plank. De plank wil ik in de lengte opdelen in twee delen: in het midden wil ik een houten frame die de ruimte op deelt in twee delen. dit houten frame dient tevens als steun waar de planken op steunen. Aan beide weerszijde van de kast zitten nu twee cellenbeton muren. Hier wil ik houten latten op bevestigen zodat ik hier overheen gipsplaat kan plaatsen. Ook wil ik een van de horizontale latten achter de gipswand gebruiken als montagepunt voor de steun van de plank.
Op de betonvloer wil ik balken bevestigen zodat ik daarover heen een underlaymant van OSB platen kan plaatsen. De vloer wil ik afwerken met 8mm dik laminaat.
Het liefst wil ik de vloer van de kast op de zelfde hoogte houden als die van de kamer. De afstand tussen de ruwe betonvloer en de bovenkant van de vloer bedekking is 52mm.
Voor de schuifdeuren van de kast wil ik multiplex gebruiken dat tussen een sleuf van twee latten schuift (zie foto 6). Het idee hier voor was om de twee horizontale balken van de voorzetwand voor te gebruiken, en deze af te werken met een gladde top laag.


Foto 6: beoogde schuifdeur systeem

Mijn vragen:


- Hoe bevestig ik de balken van het frame voor de OSB vloer op de betonvloer?

- Kan ik ook dunne latten als frame voor de OSB vloer gebruiken? In eerste instantie wou ik hier de zelfde dikte balken (70x50mm) voor gebruiken als de balken die gebruikt zijn voor de horizontale balken van de voorzetwand.
Het zou dan kunnen zijn dat de vloer een stuk hoger komt te liggen als de vloer van de kamer: wig om de vloer balken waterpas te leggen, de vloerbalk, OSB plaat en het laminaat.

- Wat is een goede methode om de vloer balken op de betonvloer waterpas te leggen. Zoals te zien is in foto 3 zijn de balken waterpas gelegd door onder de balk een stuk hout te plaatsen. Is dit alleen gedaan om de balk waterpas te leggen of is hier nog een andere reden voor?

- De cellenbeton muren aan weerszijde van de kast wil ik afwerken met gipsplaten. Deze gipsplaten wil ik monteren op een frame van dunnen latten die bevestigd zijn op de cellenbeton muur. Hoe kan ik dit frame het beste bevestigen en kan ik de latten later tevens gebruiken als steunpunt van de plank? Ik wil op de afgewerkte gipswand houten blokjes monteren waar de plank op rust.

- Kan ik zomaar een balk monteren op de houten drager van het dak?
De kat wil ik opdelen door in het midden een houten frame te plaatsen waar aan beide kanten een steun komt voor de planken. Het frame wil ik bouwen door op de OSB vloer een horizontale balk te plaatsen waarop weerszijden verticale balken komen die ik direct op de houten drager van het dak wil monteren (zie foto 5). In het midden van deze verticale balk wik een horizontale balk maken die de twee verticale balken verbinden. Op deze verticale bal wil ik steun punten maken voor de planken.

- Hoe werk ik de balk waar de deuren op schuiven af zodat ze goed kunnen schuiven. Zie foto 6 voor beoogde systeem voor de schuifdeuren.

Lang verhaal, misschien geeft dit wat verduidelijking.[/list]
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #5
Rola schreef:
Die voorzetwand, is dat geen dragend knieschot voor het dak?
Vergeet deze vraag niet te beantwoorden. Als je het antwoord niet weet of kan vinden (op de constructietekening), kan je ervan uitgaan dat het dragend is. Alle staanders en de beplating moet dan blijven zitten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #6
Loopt de betonnen gordingen (drager) van foto 4 over de gehele lengte van de woning?

Kan je er één plaat afhalen om te kijken hoe de houten rib boven deze gording vast zit?

Omdat er een gording zit, lijkt het knieschot niet dragend, maar je weet nooit wat er ooit veranderd is, daarom graag een extra foto.
 

Wimbouwt

 • #7
Allemaal nieuwe termen maar ik begrijp wat jullie bedoelen.

De betonnen drager loopt over de gehele lengte van het huis.

Foto 7: Dit is van één van de dragers die in de kamer zichtbaar is.


Foto 8: dit is de achterkant van de voorzetwand


Foto 9: Uit een rare hoek gefotografeerd omdat de betonnen drager in de weg zit, maar dit is de bovenste horizontale balk

Het is vrij lastig om de platen verwijderen om onder het dak te kijken.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #8
Als die onderste betonnen drager ook over de gehele lengte loopt, heeft het schot geen constructieve functie.
En mag er dus uit.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #9
Ik zie op foto 7 een gording, het lijkt me sterk dat dit een betonnen balk is.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #10
Jawel hoor, die kom je zo af en toe tegen. Daar kan je in éen keer een woning overspannen zonder tussen steunpunt.

voorbeeld
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #11
Oké, bedankt, ik heb dit nog nooit gezien.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #12
Volgens mij ben ik de combinatie gording + dragend knieschot wel vaker tegengekomen. Dus ik zou het knieschot pas verwijderen als je zeker bent dat het niet dragend is. Dus als de constructietekening van het huis uitsluitsel geeft.
 

Wimbouwt

 • #13
Bedankt voor de reacties.

Ik zal kijken of ik ergens de constructietekening van het huis kan opvragen het is namelijk een huurhuis.

Afgezien van of het wel of niet een dragende muur is, kan iemand antwoord geven op de vragen die ik heb over het bouwen van de kast. Ik wil namelijk een berekening van de materiaalkosten maken.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #14
- Hoe dik moeten de balken zijn voor het houten frame?
Zo dik dat de bovenkant gelijk komt te liggen. Als het exact op dezelfde hoogte moet, maar de vloer is niet volledig vlak, kan je de balkjes iets dunner kiezen en met vulplaatjes op hoogte stellen.

- Hoe bevestig ik deze balken op een ruwe gestorte betonnen vloer?
Die kunnen los blijven liggen. De houten plaat wel vastschroeven. Als de plaat niet precies pas is, en dus kan schuiven, kan je een paar dotjes montagekit onder de balkjes doen.

- Hoe dik moeten de OSB platen zijn?
Bij 15mm plaat balkjes h.o.h. 40cm leggen. 12mm kan ook maar dan de balkjes h.o.h. 300 (ik zeg dit soort maten uit m'n hoofd, soms even uitproberen wat het beste is.)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu