Balken en vloer voor vliering op zolder

Bart op zolder

 • #1
Hallo allemaal,

Wij zijn Bart en José en wonen in een nieuwbouwwoning in het Groene Hart. We zijn zo'n 7 jaar geleden verhuisd en hebben nu zin en tijd om de zolder aan te pakken. We willen een extra kamer, een aparte hoek voor was/droogmachine en een vliering om spulletjes op te bergen.

Inmiddels begint de zolder vorm te krijgen: de wand met 44x69 staanders is geplaatst en de hoek voor de wasmachine en droger krijgt vorm. We zijn nu op een punt beland waarbij we graag gebruik willen maken van jullie ervaring zodat we een mooie, goede en veilige vliering kunnen maken.

De vliering wordt 220 breed met een overspanning van 240. Aan de ene kant moet die komen te rusten op het houten binnenwandje en aan de andere kant moet die worden bevestigd aan een betonnen binnenmuur. De onderzijde van de vliering willen we open houden, zodat de balken zichtbaar blijven en het een landelijk karakter krijgt.

Binnenwand totaal.jpg


Zolder hoog.jpg


Trapgat.jpg


We hebben de volgende vragen:
 1. Wat is de aanbevolen hoogte, breedte en hart-op-hart afstand van de balken?
 2. Hoe kunnen we de vliering aan de betonnen binnenmuur bevestigen; met een muurbalk, slagpluggen?
 3. Hoe kunnen we de vliering op de houten binnenwand monteren?
 4. Wat kunnen we voor plaatmateriaal als vloer gebruiken; dikte, schroeven, spijkeren?
 5. Hoe kunnen we de buis van de mechanische ventilatie mooi wegwerken: er zijn nu 2 buizen, maar we willen de ventilatie-unit verplaatsen zodat we maar 1 buis overhouden; moet die boven de vliering of er net onder hangen?
Hebben jullie nog tips om een tijdelijke werkvloer o.i.d. te maken boven het trapgat, zodat we veilig alle werkzaamheden kunnen uitvoeren?

Alvast bedankt voor het meedenken en jullie hulp en adviezen!

Groeten van Bart en José
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Lange Herman

  • #2
  De mv box moet (eenvoudig) bereikbaar blijven voor onderhoud, dat is denk ik belangrijker dan boven of onder de vliering.
  Maak een goed plan mbt je leidingverloop, zo min mogelijk bochten etc. Zelf heb ik slechte ervaringen met rechthoekige kanalen (lawaai).
  Afwerken kan met een koof of je schildert de buizen in de zelfde tint als de muur.
   
  • Like
  Waarderingen: Bart op zolder

  Kieljo

  • #3
  Hallo Bart en José,

  We hebben iets soortgelijks met onze zolder gedaan en kan wel wat vragen beantwoorden met onze ervaring:
  1. Wat is de aanbevolen hoogte, breedte en hart-op-hart afstand van de balken? We hebben balken van 151 x 56 mm gebruikt met een hart op hart afstand van 656 mm.
  2. Hoe kunnen we de vliering aan de betonnen binnenmuur bevestigen; met een muurbalk, slagpluggen? In jullie geval zou ik balk/raveeldragers gebruiken die je inderdaad met slagpluggen aan de muur kunt bevestigen.
  3. Hoe kunnen we de vliering op de houten binnenwand monteren? Je kunt hier de balken op de wand leggen en deze met hoekverbindingen, die je onderin de wand hebt gebruikt bijvoorbeeld, vast zetten op de wand.
  4. Wat kunnen we voor plaatmateriaal als vloer gebruiken; dikte, schroeven, spijkeren? Voor een mooie landelijke uitstraling kun je vloerplanken gebruiken met een veer en groef verbinding, deze kun je op de balken spijkeren/schroeven.
  5. Hoe kunnen we de buis van de mechanische ventilatie mooi wegwerken: er zijn nu 2 buizen, maar we willen de ventilatie-unit verplaatsen zodat we maar 1 buis overhouden; moet die boven de vliering of er net onder hangen? Als de vliering goed toegankelijk wordt kun je de unit op de vliering zetten, je kunt de buizen dan door de hoek naar beneden laten lopen en het geheel met een koof afwerken. Maar voor onderhoud moet de toegankelijkheid in orde zijn.
  Voor de veiligheid kun je tijdelijk een werkvloer maken in het trapgat, waar je onderdoor kunt om op je zolder te komen. Vanaf de zolder kun je dan met een trap op je werkvloer komen. Maar dat is al een project op zich. Als je steigermateriaal tot je beschikking hebt kun je al snel iets (laten) maken.
   
  • Like
  Waarderingen: Bart op zolder

  Bart op zolder

  • #4
  Bedankt voor jullie snelle reacties en het delen van jullie ervaringen Lange Herman en Kieljo!
  We zagen dat er ook een “balkenschuif” beschikbaar is en als we die invullen komen we uit op de volgende, vergelijkbare waarden: balken van 45x145 met hart-op-hart afstand van 40 cm.
  Zouden we de balken van de vliering ook kunnen laten rusten op een muurbalk die we met slagpluggen vastmaken aan de betonnen binnenmuur? Hoe dik moet die muurbalk dan zijn en welke maat slagpluggen moet je hiervoor gebruiken?
  Alvast bedankt!
   

  Kieljo

  • #5
  Een muurbalk van dezelfde dikte zou prima kunnen. Maar gebruik dan slagankers en draadeinden of lange bouten.
   
  • Like
  Waarderingen: Bart op zolder

  Bart op zolder

  • #6
  Wat voor bouten met welke diameter en met welke afstand zouden we het beste kunnen gebruiken om een muurbalk van 45x145 te bevestigen?
   

  Kieljo

  • #7
  M12 x 80 mm zou goed passen
   

  Kieljo

  • #8
  en de afstand ca. 50 cm
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
  80 mm is wel erg kort om een balk van 45 aan de muur te hangen, ze zitten dan maar 55 mm in de muur.
   

  Kieljo

  • #10
  het draad van de bout zit dan 35 mm in de slaganker, de anker zelf zit natuurlijk verder in de muur, 35 mm in de slaganker is voldoende om de bout goed aan te trekken
   
  • Like
  Waarderingen: Bart op zolder

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #11
  zet een stalen hoeklijn 100/10 tegen de muur met chemische ankers m12 h.o.h. 600 dan weet je zeker dat het vast zit.
   
  • Like
  Waarderingen: Bart op zolder

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #12
  Ik heb hier thuis een balk vastgezet met M12 "boutankers".

  Balk eerst opgehangen met 2 normale pluggen en schroeven, mezelf er van overtuigd dat hij recht hing en vervolgens door de balk heen de gaten in de muur geboord.

  DV_8_6649494_01_4c_DE_20190220091652.jpg
  71csfoenYFL._AC_SL1500_.jpg
   
  • Like
  Waarderingen: Bart op zolder

  Bart op zolder

  • #13
  Bedankt voor jullie tips en het delen van jullie ervaring!

  Aangezien we zelf nog geen ervaring hebben met chemische ankers willen we M12 slagankers/boutankers gaan gebruiken op 50cm afstand. Dan zit de muurbalk in ieder geval goed vast!

  Dan hebben we nog een puzzel voor de vloerbalken van de vliering: zouden we de vloerbalken OP de muurbalk kunnen monteren? Of kunnen we beter deze AAN de muurbalk schroeven met balkdragers o.i.d.? We willen namelijk de onderkant van de vliering open houden, dus het moet veilig maar ook mooi worden.
   

  Robvr11

  • #14
  Hoi Bart, ik heb een soortgelijk project. Hoe hebben jullie uiteindelijk de balken aan de wand bevestigd? Aan de wand of op de wand.
  Groet Rob
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #15
  Zou je een nieuw topic willen starten? Elk probleem is net wat anders en met afzonderlijke topics kunnen we iedereen optimaal helpen zonder dat het een warboel van problemen door elkaar wordt.
   

  Bart op zolder

  • #16
  Hoi Rob, ik zag ook het verzoek van Krunnie om een nieuw topic te starten. Zeker een aanrader zodat iedereen met jouw project kan meedenken.
  Je vraag kan ik nog wel kort beantwoorden: aan de binnenmuur heb ik de balken met balkdragers gemonteerd op een muurregel met dezelfde afmetingen als de balken. Op het houten wandje liggen de balken en heb ik ze stevig vastgezet met hoekverbindingen.
  Succes met je project!
  Groet, Bart.
   
  • Informatief
  Waarderingen: Krunnie

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu