Balken constructie en houtrot? Hoe verder?

Ewoudamsterdam

  • #1
Beste,

In mijn nieuw aangekochte huis hebben we tijdens de verbouwing van de badkamer geconstateerd dat de balken rotting vertonen. Het gaat om de gording in de muur (een stukje van ca 10cm) zie onderstaande foto. Deze balk wordt in de muur aan de andere kant, zo'n 1.5m ook ondersteund. Hoe zouden jullie dit oplossen?Tevens bevindt zich er een balk die schuin omhoog loopt, eindigt in een punt en ten grootte van ong. 60cm. Dit lijkt geen doorlopende kilkeper, maar een tussenstuk (daar zit immers de muur van de buren). In aan de bovenkant van de balk zit een beetje houtrot (zie het stukje bij de gipsplaat), het onderste deel van de balk is perfect. Zie foto.Beide balken zijn overigens gort droog. De rot is waarschijnlijk oorzaak van een lekkage van 10+ jaar geleden bij de dakkapel. Er is voor lange tijd geen sprake meer van een vocht probleem.

Ik ben erg benieuwd naar jullie advies!

Ewoud

aanbieden van werk niet toegestaan - mod
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Op basis van deze foto's is er weinig over te zeggen. Het beeld vind ik niet passen bij een (korte) lekkage. Zulke rotte balkkoppen betekenen vaak dat er meer aan de hand is. De gehele constructie moet dus geinspecteerd worden. Is er een bouwkundige opname gedaan?
 

Ewoudamsterdam

  • #3
Dank voor je reactie! Constructie inspectie moet nog worden gedaan. De rest ziet er goed uit, het is enkel die balk kop
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Er kan een stuk gording vervangen worden. Met een schuine liplas bijvoorbeeld. Zet van de nieuwe balk het gedeelte wat met steen in aanraking komt goed in de grondverf. En haal al die PUR weg :wink:

Is ook wel afhankelijk van wat voor krachten hier op komen. Soms is het beter de hele balk te vervangen. Maar dat zal de inspectie vast uitwijzen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
De balk is tientallen jaren oud. En blijkbaar waren er geen problemen totdat er wijzigingen zijn aangebracht.

Zo te zien is er in de laatste jaren rondom de balk (en wellicht verder ook in het gebouw) flink geïsoleerd. De binnentemperatuur is gestegen (lekker comfortabel)en de balkkop is hiermee een koudebrug geworden. En dus zal hier condens plaatsvinden met houtrot als gevolg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu